Dessert

Saftig och söt citronkaka med inslag av ingefära och Campari

Dela

Kategorier

I denna kladdiga dessert möts citron, ingefära och Campari i en fräsch mix. Kakan går med fördel att förbereda och bara ett moment kräver ugn. 6-8 personer.

 

Ingredienser

Citronkaka

  • • 135 g smör
  • • 1.75 dl socker
  • • 2 ägg
  • • 2.25 dl mjöl
  • • 0.5 tsk vaniljsocker
  • • 0.5 tsk bakpulver
  • • 0.5 tsk salt
  • • 0.5 dl crème fraiche

Citron- & ingefärasockerlag

  • • 2 cm färsk riven ingefära
  • • 1.25 dl socker
  • • 1 dl citronsaft
  • • 1 dl Campari

Citroncurd

  • • 2 ägg
  • • 2 äggulor
  • • 0.8 dl socker
  • • 1 nypa salt
  • • 1.5 dl citronjuice
  • • 100 g smör
  • • 1.5 gelatinblad

Citronglasyr

  • • 1-2 äggvitor
  • • saften från 1 citron
  • • ca 5 dl florsocker
  • • 1 msk campari

Tillagning

    Citronkaka

    1. ----- Citronkaka
    2. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget och blanda sedan i crème fraichen.
    3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör ihop dem med resten.
    4. Baka i en långpanna i 15-20 min i 175 grader. När kakan svalnat, skär den horisontellt på mitten. Båda delar ska sedan penslas rikligt i citron- och ingefärasockerlagen som görs i nästa steg.

    Citron- & ingefärasockerlag

    1. ----- Citron- & ingefärasockerlag
    2. Koka ihop ingredienserna tills de tjocknar.
    3. Låt svalna. Pensla de båda kakdelarna rikligt i sockerlagen.

    Citroncurd

    1. ----- Citroncurd
    2. Lägg gelatinet i blöt i 10 min.
    3. Koka ihop ägg, socker, salt och citronjuice. Vispa tills curden börjar bli tjock och ta då av från värmen.
    4. Lägg i smöret och tillsätt gelatinet.
    5. Ställ in i kylen för att få curden att stelna.
    6. Bred ett jämt lager av curden på de båda bottnarna som nu sugit åt sig av sockerlagen. Montera ihop kakans båda delar och ställ in i frys.

    Citronglasyr

    1. ----- Citronglasyr
    2. Vispa äggvitan lite skummigt.
    3. Tillsätt citronsaft och florsocker, lite i taget tills det blir en sammansatt massa.
    4. Häll i Campari och rör om.

    Montering

    1. ----- Montering
    2. Kakan bör nu vara genomfryst (ca 2 tim), då blir den lättare att skära upp och snyggare. Skär kakan i ca 1.5 cm tjocka skivor och placera dem på ett galler, då det lätt blir kladdigt. Täck bakelserna helt i glasyr. Därefter är det bara fantasin som sätter stopp för garnityren.

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close