Produkter

Taggar

Inspiration:
Saftig och söt citronkaka med inslag av ingefära och Campari

Ingredienser

    Citronkaka

    • • 135 g smör
    • • 1.75 dl socker
    • • 2 ägg
    • • 2.25 dl mjöl
    • • 0.5 tsk vaniljsocker
    • • 0.5 tsk bakpulver
    • • 0.5 tsk salt
    • • 0.5 dl crème fraiche

    Citron- & ingefärasockerlag

    • • 2 cm färsk riven ingefära
    • • 1.25 dl socker
    • • 1 dl citronsaft
    • • 1 dl Campari

    Citroncurd

    • • 2 ägg
    • • 2 äggulor
    • • 0.8 dl socker
    • • 1 nypa salt
    • • 1.5 dl citronjuice
    • • 100 g smör
    • • 1.5 gelatinblad

    Citronglasyr

    • • 1-2 äggvitor
    • • saften från 1 citron
    • • ca 5 dl florsocker
    • • 1 msk campari

    Tillagning

      Citronkaka

      1. ----- Citronkaka
      2. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget och blanda sedan i crème fraichen.
      3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör ihop dem med resten.
      4. Baka i en långpanna i 15-20 min i 175 grader. När kakan svalnat, skär den horisontellt på mitten. Båda delar ska sedan penslas rikligt i citron- och ingefärasockerlagen som görs i nästa steg.

      Citron- & ingefärasockerlag

      1. ----- Citron- & ingefärasockerlag
      2. Koka ihop ingredienserna tills de tjocknar.
      3. Låt svalna. Pensla de båda kakdelarna rikligt i sockerlagen.

      Citroncurd

      1. ----- Citroncurd
      2. Lägg gelatinet i blöt i 10 min.
      3. Koka ihop ägg, socker, salt och citronjuice. Vispa tills curden börjar bli tjock och ta då av från värmen.
      4. Lägg i smöret och tillsätt gelatinet.
      5. Ställ in i kylen för att få curden att stelna.
      6. Bred ett jämt lager av curden på de båda bottnarna som nu sugit åt sig av sockerlagen. Montera ihop kakans båda delar och ställ in i frys.

      Citronglasyr

      1. ----- Citronglasyr
      2. Vispa äggvitan lite skummigt.
      3. Tillsätt citronsaft och florsocker, lite i taget tills det blir en sammansatt massa.
      4. Häll i Campari och rör om.

      Montering

      1. ----- Montering
      2. Kakan bör nu vara genomfryst (ca 2 tim), då blir den lättare att skära upp och snyggare. Skär kakan i ca 1.5 cm tjocka skivor och placera dem på ett galler, då det lätt blir kladdigt. Täck bakelserna helt i glasyr. Därefter är det bara fantasin som sätter stopp för garnityren.

    I denna kladdiga dessert möts citron, ingefära och Campari i en fräsch mix. Kakan går med fördel att förbereda och bara ett moment kräver ugn. 6-8 personer.

     

    Inspiration

    Mer inspiration

    Nigab - Dryck - Valpolicella – Venetos viners hjärta

    Valpolicella – Venetos viners hjärta

    Få områden i Italien har samma klang hos vinvänner som Valpolicella: Denna region i västra Veneto breder ut sig vid foten av de italienska Alperna strax öster om Gardasjön och väster om Verona. Valpolicella är känt för sitt vin och inte minst för de unika viner som bara kan och får produceras här: Amarone, Ripasso och Recioto. Namnet Valpolicella förlorar sig långt bort i historien, troligen har det sina rötter i både...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Amarone – drottningvinet från Valpolicella

    Amarone – drottningvinet från Valpolicella

    Sett till smak, karaktär och kraftfullhet är Amarone en svårslagen och mustig vinupplevelse. Amaronevinet är också ett exempel på hur innovation och experimentlusta kan bana väg för ett helt vinland och förvandla en anonym region till en betydande världsdel i vinvärlden. Amarone tillskrivs ofta en lång historisk tradition, men det var inte förrän på 1950-talet som en del vinhus började experimentera med jäststammar som...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

    Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

    Soppa är något man inte äter tillräckligt av. Speciellt framåt lite svalare eller riktigt kalla dagar är soppan perfekt med sin värmande och helande känsla. Kronärtskockssoppan är en riktig klassiker som passar lika bra till vardags som till förrätt på finmiddagen på helgen. Receptet på denna kronärtskockssoppa är till fyra middagsportioner eller åtta förrätter. Servera med ett torrt och smakrikt vin eller en torrare...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Sauvignon blanc - som en daggfrisk sommarmorgon

    Sauvignon blanc - som en daggfrisk sommarmorgon

    Sauvignon blanc är en av de druvor som kanske är lättast att känna igen. Om du sysslat med trädgårdsarbete det allra minsta så vet du hur en klassisk sauvignon blanc från det svala Loire doftar; nyklippt gräs, buxbom, nässlor, krusbär, fläder och färska örter. Den doftar som en daggfrisk sommarmorgon i trädgården helt enkelt. Smaken är åt det lättare hållet och alltid torr och krispigt frisk. Att druvan är så...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Johan Jureskogs ”Hamburgare Choucroute Garnie”

    Johan Jureskogs ”Hamburgare Choucroute Garnie”

    Hamburgare brukar traditionellt sett paras ihop med rött vin eller öl för att stå emot de kraftfulla smakerna från köttet och tillbehören. Öl kan dock bli väldigt mättande tillsammans med kraftigare rätter medan rött vin i sin tur kan upplevas som tungt en varm sommardag. För de som hellre skulle vilja avnjuta ett friskt glas vitt till sin burgare, men samtidigt vill att drycken ska matcha maten, har Johan Jureskog tagit...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Sommarsallad med sparris, parmesan & jordgubbsvinegrette

    Sommarsallad med sparris, parmesan & jordgubbsvinegrette

    En somrig sallad kan vara räddaren i nöden under varma sommardagar när man inte har hunnit planera maten och skall försöka göra något av det som finns i kylen / grönsaksskålen. ÄR man lyckligt lottad har man kanske en trädgård att hämta något från. En matig sallad serverad på ett stort fat är underbart både till vardags och till fest. Här ett underbart recept lagom till sommarens färska jordgubbar. Receptet är...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Vilka viner kan man lagra och hur länge?

    Vilka viner kan man lagra och hur länge?

    ”Vilka viner kan man lagra och hur länge” är en fråga som ständigt återkommer. När vi pratar om att lagra vin så är syftet att vinet ska utvecklas, förändras och mogna och bli mer komplexa och intressanta…i bästa fall. Precis som människor är viner i sin ungdom pigga, friska och fräscha men kanske lite bångstyriga och opolerade. Med tiden och med rätt förutsättningar mognar både vinet och människan och blir mer...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

    Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

    Att Bruichladdich är ett av whiskyvärldens mest omtyckta destillerier framgick med all tydlighet i förra veckan då vi bjöd in till ett världsrekordförsök i Whiskyprovning. 2 283 personer hade anmält sig och inför representanter från Guinness World Records putsades det gamla rekordet med 31 deltagare. Världsrekordprovningen ägde rum på En Öl och Whiskymässa i Göteborg som besöktes av 25 000 personer. Därmed har mässan...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab

    Welcome to Nigab

    Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

    By confirming your age you are also
    approving this website using cookies.

    Dela via

    Få inspiration i mailkorgen

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


    Nigab