Produkter

Taggar

Inspiration:
Salvia doftande kycklinggryta med saffran och pinjenöts-ris

Ingredienser

    Ris

    • ½ dl pinjenötter
    • 2 liter vatten
    • 1 msk salt
    • 1 st hönsbuljongtärning
    • 3 lagerblad
    • 1 gul lök skalad och hackad
    • 4 dl långkornigt ris
    • 0,25 gr saffran
    • ½ dl finskuren bladpersilja

    Gryta

    • 2 msk olivolja
    • 750 gr. kycklinglårfilé
    • 1 dl strimlade salviablad
    • 4 st vitlöksklyftor skalade och grovhackade
    • 1 rödlök skalad och skuren i båtar
    • 1 st morot skald och kuren i slantar
    • 1 st palsternacka skalad och tärnad
    • 1 st stjälk selleri skuten i slantar
    • 3 dl rött vin (Chianti)
    • 1 burk krossad tomat
    • ½ dl finskuren bladpersilja.
    • salt och peppar

    Tillagning

      Riset

      1. Hetta upp en stekpanna på medeltemperatur och rosta pinjenötterna till gyllenbruna. Skaka om då och då.
      2. Koka upp en kastrull med vatten, salt, hönsbuljong, lagerblad och gul lök.
      3. Häll i riset och kok på samma sätt som man kokar pasta. Tiden hittar du på förpackningen till riset.
      4. Sila av riset, häll tillbaka i kastrullen rör ner saffran, persilja och smaka av med salt. Låt stå någon minut under lock.

      Grytan

      1. Hätta upp en tjockbottnad kastrull eller gjutjärnspanna med olivolja till måttligt hög temperatur.
      2. Lägg i kyckling, salvia, salt och peppar. Låt fräsa ett par minuter, lägg i vitlök, rödlök, morot, palsternacka och selleri, fräs under omrörning ytterligare några minuter.
      3. Häll på Chianti, rör runt, sänktemperaturen till medeltemperatur. Täck kastrullen med lock och låt sjuda 10 minuter.
      4. Häll på krossade tomater och bladpersiljan och låt puttra 10 minuter.
      5. Smaka av med salt och peppar om det behövs.

      Inspiration

      Mer inspiration

      Nigab - Dryck - Lyxig chipsbricka med löjrom, vispad smetana, rödlök och dill

      Lyxig chipsbricka med löjrom, vispad smetana, rödlök och dill

      Enkelt och lyxigt snacks som passar till vilken middag eller fest som helst. Ett tips är att använda spritspåse till var och en av ingredienserna och färdigställa brickan när gästerna anländer. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera, smaka av igen tills du...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab - Dryck - Rätt temperatur för kött och fisk

      Rätt temperatur för kött och fisk

      En bra kökstermometer är bland det bästa redskap man kan ha i ett kök. Den hjälper dig på enklaste sätt att inte servera överstekta, hårda köttbitar till dina gäster. Köp en bra termometer - det är det värt! Viktigt tips är även att inte ta köttet direkt från kylen till stekpannan. Då finns risken att du kyler stekpannan för mycket och resultatet blir att du kokar köttet istället. Tänk även på att låta köttet...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab - Dryck - Ostron med gurka-, chili- och ginvinägrett

      Ostron med gurka-, chili- och ginvinägrett

      Den 14 februari firas Alla hjärtans dag – en dag då vi hyllar kärleken lite extra. Att ge bort en bukett röda rosor är för många en självklar kärleksförklaring – inte minst på alla hjärtans dag. Men rosor kan även fungera som smaksättare i både mat och dryck. Ett exempel är Hendrick´s Gin, som får sin unika smak av bland annat röda rosenblad och gurka. Dess komplexa karaktär gör att den även fungerar utmärkt...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab - Dryck - Gingravad lax med avokadokräm, sallad, päron och rostade hasselnötter

      Gingravad lax med avokadokräm, sallad, päron och rostade hasselnötter

      Den 14 februari firas Alla hjärtans dag – en dag då vi hyllar kärleken lite extra. Att ge bort en bukett röda rosor är för många en självklar kärleksförklaring – inte minst på alla hjärtans dag. Men rosor kan även fungera som smaksättare i både mat och dryck. Ett exempel är Hendrick´s Gin, som får sin unika smak av bland annat röda rosenblad och gurka. Dess komplexa karaktär gör att den även fungerar utmärkt...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab - Dryck - Råraka med havskräfta och brynt smörsmetana

      Råraka med havskräfta och brynt smörsmetana

      Otroligt god rätt som passar både till fest och vardag. Råraka som är stekt på rätt sätt är ofattbart gott och allt man behöver är rikligt med smör, tid och tålamod. Genom att vända rårakan flera gånger och inte steka på för hög temperatur blir rårakan gyllene och krispig utan att bli bränd. Toppa med vad du vill men denna variant är verkligen supergod! Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab - Dryck - Sherry - vinvärldens mest underskattade vin

      Sherry - vinvärldens mest underskattade vin

      Sherry är vinvärldens mest underskattade vin. Sherry ger fantastisk valuta för pengarna. Sherry är en av världens mest karaktärsfulla viner. Få viner går så bra till knepiga matkombinationer som sherry. Fråga vilken sommelier eller vinskribent som helst och de skriver under på ovanstående. Ändå dricks det väldigt lite sherry, inte ens av sommelierer eller vinskribenter. Man kan undra varför. Sherry är ett vin som...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab - Dryck - Bakad anka med sötpotatispuré, bränd picklad lök och körvel

      Bakad anka med sötpotatispuré, bränd picklad lök och körvel

      Antingen gillar man anka eller så gör man det inte, kan man tro. Testa att laga ankan sous vide så kommer du att bli omvänd. Perfekt innertemperatur och krispigt skinn är A och O när man gör anka och det är precis vad du får med denna rätt. Servera med sötpotatispuré, bränd picklad lök och körvel så har du en riktig pangrätt. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab - Dryck - Chardonnay - lär dig känna igen världens mest populära druvsort

      Chardonnay - lär dig känna igen världens mest populära druvsort

      Det finns nästan ingen som inte har en åsikt om druvan chardonnay. Det är inte så konstigt med tanke på att den är världens populäraste druvsort. Den odlas överallt i vinvärlden och ger oss omistliga viner som chablis, vit bourgogne, champagne och högklassiga viner från Kalifornien, Australien och så vidare. Chardonnay fyller också ut otaliga plastpåsar i storsäljande vinboxar. Så populär är den att den faktiskt är...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab - Dryck - Egengjord gulasch med smetana och picklad chili

      Egengjord gulasch med smetana och picklad chili

      Går det att tycka illa om Gulasch? Givetvis inte och speciellt inte efter en dag i skidbacken eller ute i naturen. Denna värmande soppa serveras med smetana och picklad chili som ger en extra nivå på rätten. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera, smaka av igen...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab - Dryck - Glendronach – världens bästa whisky för andra året i rad

      Glendronach – världens bästa whisky för andra året i rad

      När Maltwhisky-VM nyligen avgjordes på anrika Hasselbacken på Djurgården i Stockholm stod en 12-årig Glendronach som segrare. Det lilla kaxiga högskotska destilleriet satte därmed en lång rad hyllade storstjärnor på plats och visade var medaljskåpet ska stå – för andra gången. Maltwhisky-VM är en årlig tävling där ett stort antal whiskymärken ställs mot varandra under whiskyförfattaren Henrik Aflodals och...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab - Dryck - Salsiccia-ragu med färska fikon, chili och buffelmozzarella

      Salsiccia-ragu med färska fikon, chili och buffelmozzarella

      I denna rätt skapar hettan från chilin, sötman från fikonen, kryddigheten i korven och texturen i mozzarellan tillsammans en fantastisk upplevelse på tallriken. Se till att använda en kvalitativ pasta som gör stor skillnad i slutresultatet. Martelli är ett exempel på ett varumärke som tillverkar fantastisk pasta, håll utkik eller fråga butikspersonalen om råd. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab - Dryck - Tryffelrisotto med grillad portabello och semitorkade körsbärstomater

      Tryffelrisotto med grillad portabello och semitorkade körsbärstomater

      Perfekt rätt för dig som vill byta ut köttet mot vegetariskt. Risotton är full med smak av de olika ingredienserna. Risotto är en fantastisk maträtt och denna variant står högt upp på favorit-listan. Testa och bedöm själv.  Italiensk comfort-food när den är som bäst! Underbara smaker som fyller hela kroppen med värme. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab - Dryck - Tullamorepizza med mandel, chokladganache och whiskydagg

      Tullamorepizza med mandel, chokladganache och whiskydagg

      Den 1 januari är sedan länge känt som nyårsdagen. Men det är också dagen då vi hyllar pizzan och firar nationella pizzadagen i Sverige. För femte året i rad lanserar Taverna Brillo i Stockholm konceptet ”Pizza med stil” – där man lyfter fram en specialgjord pizza som lanseras dagen till ära. I år har man tagit fram en efterrättspizza med chokladganache – toppad med mandel och whiskey. Whiskeyn sprayas på direkt...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab - Dryck - Paul Jaboulet – Biodynamiska viner i världsklass

      Paul Jaboulet – Biodynamiska viner i världsklass

      Paul Jaboulet Aîné är en av en av världens mest ikoniska producenter. Ingen annan har betytt lika mycket för Rhônedalens rykte som en av världens bästa platser för vinodling. Med viner som Hermitage La Chapelle anses de vara ”the state of art” inom konsten att förädla vin. När familjen Frey och oenologen Caroline Frey kom till Paul Jaboulet Aîné 2006 satte man omedelbart igång med att ställa om verksamheten i en mer...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab

      Welcome to Nigab

      Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

      By confirming your age you are also
      approving this website using cookies.

      Dela via

      Få inspiration i mailkorgen

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


      Nigab