sauvignon blanc druvor nigab
Druvsorter

Sauvignon blanc – som en daggfrisk sommarmorgon

Dela

Sauvignon blanc är en av de druvor som kanske är lättast att känna igen. Om du sysslat med trädgårdsarbete det allra minsta så vet du hur en klassisk sauvignon blanc från det svala Loire doftar; nyklippt gräs, buxbom, nässlor, krusbär, fläder och färska örter. Den doftar som en daggfrisk sommarmorgon i trädgården helt enkelt. Smaken är åt det lättare hållet och alltid torr och krispigt frisk. Att druvan är så tydlig i sin karaktär har gjort att den blivit mycket populär och samtidigt får den vissa vinkännare att lite föraktfullt fnysa.

Till de ”gröna” aromerna ovan kan läggas grön paprika, lime, grön sparris och svartvinbärsblad. Lämnar vi Loire och Sancerre i norra Frankrike för varmare växtplatser så får vi mer gulfruktiga aromer som passionsfrukt, melon, toner av konserverad frukt och grönsaker. Sauvignon blanc lämpar sig mycket väl att skörda vid olika grader av mognad för att lyfta fram de olika aromerna. I svala områden har man inte så mycket val annat än att nöja sig med den krispigt, strama och nyanserade stilen. På Nya Zeeland däremot har man utvecklat en helt egen omisskännlig stil där man skördar vid olika stadier av mognad på olika växtplatser och sedan blandar vinerna. På så sätt fångar man in druvans hela spektra från frisk gräsig örtighet till överdådig fruktcocktail.

Druvans aromer kommer från en typ av naturliga svavelföreningar som snabbt bryts ned i kontakt med syre. Om man vill behålla så mycket aromer som möjligt så vinifierar man druvmusten reduktivt, det vill säga med så lite kontakt med syre som möjligt. Det uppnås med jäsning vid låg temperatur på rostfria tankar och skapar ett fruktdrivet vin vars karaktär helt och hållet speglar druvan. Så här framställs de allra flesta viner av sauvignon blanc idag. Eftersom aromerna lätt bryts ned av syra ska denna typ ska i allmänhet drickas när de är unga, fräscha och har alla aromer bevarade.

Den geografiska födelseplatsen för sauvignon blanc sägs vara Bordeaux. Här gör man mycket torrt friskt aromatiskt vin av druvan i en stil som är lite fruktigare än i Loire. Men här blandar man också in en liten del av den honungsdoftande druvan sémillon. Med denna druvblandning och om musten är av hög kvalitet så blir vinet lämpligt att både jäsa och lagra på nya ekfat. Vi får då ett komplext vin som kombinerar stor fruktighet, frisk syra, typisk örtighet samt toner av rostat kaffe. Dessa vita bordeauxviner kan utvecklas under lång tid på flaska. En liknande stil görs i Kalifornien men då under artistnamnet fumé blanc.

Sauvignon blanc präglas tydligt av klimat och växtplats och gillar man druvan så har man mycket att upptäcka. Druvan odlas runt om i världen och uppvisar olika karaktärer i Chile, Sydafrika, Österrike, norra Italien och Australien. Bland annat.

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close