Produkter

Taggar

Inspiration:
Sebastiens sodabröd med brynt Tullamore-smör

Ingredienser

    (För 2 mindre bröd eller en stor limpa)

      Dag 1: Till poolishen (fördeg)

      • 8 dl vatten (20 grader)
      • 1 smula ekologisk jäst, ca 1–2 gram
      • 700 g siktat dinkelmjöl

      Dag 2: Till degen:

      • 30 g fint havssalt
      • 300 g siktat dinkelmjöl

      Till brynt Tullamore-smör:

      • 250 g normalsaltat smör
      • 1 dl Tullamore DEW

      Till Tullamore-glaze:

      • 1 dl Tullamore DEW
      • 50 g mörkt socker
      • 1 nypa salt

      Tillagning

      Poolish (fördeg):

      1. Vispa vatten och jäst i en stor bunke tills att all jäst har lösts upp. Sikta ner mjölet och vispa till en homo¬gen och krämig smet. Täck bunken med en plastfilm och låt stå i rumstemperatur i 10–16 timmar. Under den tiden kommer jästcellerna i poolishen att föröka sig, bilda luft och poolishen kommer att utveckla milda och aromatiska smaker.
      2. När poolishen har fyrdubblat sin storlek är den klar att baka med. Poolishen får gärna sjunka ihop i kanterna, men sjunker smeten ihop i mitten är den överjäst. Den går att baka på ändå, men glutennätverket kommer troligt¬vis inte att vara lika starkt vilket ger ett torrare och mer kompakt bröd.

      Tullamore-glaze:

      1. Koka ihop alla ingredienser och pensla på brödet innan och efter att brödet gräddats i ugnen.

      Degen:

      1. Häll salt i poolishen och vispa ordentligt tills allt salt har lösts upp. Sikta ner mjölet och blanda ihop till en deg, för hand eller med hjälp av en slickepott.
      2. Täck degen med en fuktig kökshandduk och låt den vila i rumstemperatur i cirka 45 minuter. (Under vilan kommer glutenet i mjölet att utvecklas och stärkelserna att absorbera vattnet.)
      3. Titta till degen med jämna mellanrum och vik gärna in degen från kanten mot mitten med blötta fingrar. Detta kan göras flera gånger, men låt degen vila lite mellan gångerna.
      4. Dela degen i två och forma den till runda limpor. Lägg en mjölad köksduk i en jäskorg eller i en bunke. Placera sedan limpan ovanpå den mjölade köksduken och låt degen jäsa till dubbla storleken under en fuktig köksduk.
      5. Sätt på ugnen på 245 grader med över – och undervärme. När ugnen är varm, bred en tjockt lager Tullamore-glaze över brödet med en pensel och placera brödet i mitten av ugnen.
      6. Baka brödet i cirka 30 minuter för två små limpor. Om du väljer att baka en stor limpa: sänk temperaturen till 230 grader efter 30 minuter och baka ytterligare 20 minuter. Pensla ett nytt lager Tullamore-glaze så fort brödet gräddats klart i ugnen.
      7. Låt brödet svalna något innan du skär i det. Bred ett tjockt lager brynt Tullamore-smör på den nybakade brödskivan och njut!

      Brynt Tullamore-smör:

      1. Bryn smöret i en kastrull på medeltemperatur tills att smöret har fått en fin gyllenbrun färg och doftar nötigt. Tänk på att vispa kontinuerligt.
      2. Ta bort kastrullen från plattan och häll i hälften av whiskeyn. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och vispa till dess att whiskeyn har avdunstat (då det slutar att bubbla).
      3. Blanda smöret och resten av whiskeyn i en skål och låt svalna i rumstemperatur till dess att smöret blivit krämigt.
      4. Smöret håller cirka 2–3 veckor i kylen – i en försluten burk med lock.

      Sveriges egna brödmästare Sebastien Boudet gjort sin tolkning av det populära sodabrödet, med en annorlunda tvist för att få fram mer smak och karaktär. Ett klassiskt sodabröd bakas oftast på bakpulver, för att på så vis undvika den tidskrävande jäsningsprocessen. Sebastiens hemlighet däremot är just tid och tålamod – och en skvätt Tullamore DEW.

      – Att baka bröd måste få ta sin tid, det ska inte jäktas fram. Det går att likställas med en irländsk whiskey, där lagringen är en viktig komponent för att få fram smak och arom. På samma sätt är jäsningen viktig för brödets smak, konsistens och doft. Jag vill visa att bröd inte är svårt att baka men man ska ha tålamod, ge brödet tid och kärlek, säger Sebastien Boudet.

      Sebastiens hemlighet ligger också i tillbehöret. För att ge brödet ännu mer karaktär vispar han ihop ett brynt Tullamore-smör.

      – Ett fantastiskt tillbehör som är lätt att göra. Jag älskar den nötiga smaken i ett brynt smör tillsammans med den något söta smaken i en irländsk whiskey. Tullamore DEW´s mjuka fruktiga karaktär gifter sig utmärkt med smörets sälta, säger Sebastien Boudet.

      Sebastiens tips för att ytterligare binda ihop smakerna är att pensla brödet med en whiskey-glaze. Whiskeyn ger en hint av sötma, som balanserar upp sältan och ger sting till brödet.

      Inspiration

      Mer inspiration

      Nigab - Dryck - Vilka viner kan man lagra och hur länge?

      Vilka viner kan man lagra och hur länge?

      ”Vilka viner kan man lagra och hur länge” är en fråga som ständigt återkommer. När vi pratar om att lagra vin så är syftet att vinet ska utvecklas, förändras och mogna och bli mer komplexa och intressanta…i bästa fall. Precis som människor är viner i sin ungdom pigga, friska och fräscha men kanske lite bångstyriga och opolerade. Med tiden och med rätt förutsättningar mognar både vinet och människan och blir mer...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab - Dryck - Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

      Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

      Att Bruichladdich är ett av whiskyvärldens mest omtyckta destillerier framgick med all tydlighet i förra veckan då vi bjöd in till ett världsrekordförsök i Whiskyprovning. 2 283 personer hade anmält sig och inför representanter från Guinness World Records putsades det gamla rekordet med 31 deltagare. Världsrekordprovningen ägde rum på En Öl och Whiskymässa i Göteborg som besöktes av 25 000 personer. Därmed har mässan...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab - Dryck - Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

      Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

      Den 13 april bjuder den skotska whiskytillverkaren Bruichladdich in till ett världsrekordförsök i Göteborg. Målet är att ta sig in i Guinness Rekordbok genom att samla fler än 2252 deltagare till världens största whiskyprovning genom tiderna. Göteborg har genom åren varit skådeplats för flera världsrekord, bland annat i dressyr och för flest nationaliteter i en åkattraktion. Nu kan göteborgarna snart komma att få...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab - Dryck - Krustader med chèvre-creme, fikon, balsamvinäger och krasse

      Krustader med chèvre-creme, fikon, balsamvinäger och krasse

      Getost och fikon tillsammans med balsamvinäger är minst sagt en vinnande kombination. Superenkel att göra och försvinnande gott. Satsa på en kvalitativ balsamvinäger så det blir extra gott! Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera, smaka av igen tills du är...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab - Dryck - Bistecca Fiorentina med rosmarinrostad potatis, chipotlemajonnäs, rostad vitlök och grillad sallad

      Bistecca Fiorentina med rosmarinrostad potatis, chipotlemajonnäs, rostad vitlök och grillad sallad

      Bistecca Fiorentina är en klassisk kötträtt som egentligen är en grillad T-bone steak med tillbehör. I detta fall serveras även gyllene och krispig ugnsrostad potatis, chipotlemajonnäs och grillad hjärtsallad till köttet. Om ni har tillgång till en sous vide är det att föredra men går lika bra tillaga köttet i ugn. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab - Dryck - Grillad avokado med tonfisk, soja, sesammajonnäs, stenbitsrom och shisokrasse

      Grillad avokado med tonfisk, soja, sesammajonnäs, stenbitsrom och shisokrasse

      Detta är en riktigt höjdarrätt. Rökigheten i den grillade avokadon tillsammans med soja, sesam och tonfisk är mitt i prick. Detta är den perfekta förrätten till en bättre middag eller när det blivit dags för lite vardagslyx. Ge det ett försök, du kommer älska det. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab - Dryck - Lammfilé med rödvinssås, bakad spetskål, tryffelmanchego och hasselnöt

      Lammfilé med rödvinssås, bakad spetskål, tryffelmanchego och hasselnöt

      Lammfilé är en underskattad köttbit som är prisvärd och fylld med god smak. Tillsammans med spetskålen, tryffeln och hasselnötterna blir detta en fullträff. Rödvinssåsen hjälper till att sy ihop alla smaker till en härlig smaksymfoni. Testa, det är inte svårt.  Det är viktigt att du ger såsen tid att reduceras så börja med den och låt den stå till servering. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab - Dryck - Pizza bianco med kapris, körsbärstomat, serrano-skinka, crème fraiche, buffelmozzarella och körvel

      Pizza bianco med kapris, körsbärstomat, serrano-skinka, crème fraiche, buffelmozzarella och körvel

      Pizza bianco är som du kanske vet en vit pizza utan tomatsås. Denna pizza med kapris, serrano och körsbärstomat är bara för god! Sältan i kaprisen lyfter hela pizzans smaker. Ett tips är göra flera pizzor för att dem kommer att gå åt. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab - Dryck - Tapas med grillad rödräka, citronmajonnäs på grillad baguette, manchego och chark

      Tapas med grillad rödräka, citronmajonnäs på grillad baguette, manchego och chark

      Vem älskar inte Tapas! Denna bräda är utmärkt till fördrinken och är dessutom enkel att göra. Se till att köpa rödräkor eller liknande som är certifierat hållbart fiskade. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera, smaka av igen tills du är nöjd med...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab - Dryck - Rödbetstartar med äpple, machésallad med honungscitronette och mandel

      Rödbetstartar med äpple, machésallad med honungscitronette och mandel

      Detta är ett utmärkt vegansk variant på den klassiska råbiffen som även kommer att falla den mest inbitna köttätaren i smaken. Vill man göra den vegetarisk är getost på crostinin ett alternativ. En oväntad tolkning av en klassiker som är både väldigt god och fräsch rätt och som passar perfekt som en förrätt. Testa och du kommer att älska den! Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab - Dryck - Pulled Pork-fritters med chilimajonnäs, picklad lök och koriander

      Pulled Pork-fritters med chilimajonnäs, picklad lök och koriander

      Detta är en perfekt rätt att göra på resterna från gårdagens pulled pork-middag. När jag gör pulled pork är detta alltid en stående förrätt dagen efter. Dessa små kroketter är väldigt enkla att göra samtidigt som de är fantastiskt goda. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab - Dryck - Bakad hälleflundra med råstekt haricotsverts, ostronskivling, rödvinssås och körvel

      Bakad hälleflundra med råstekt haricotsverts, ostronskivling, rödvinssås och körvel

      Hälleflundra är en svår fisk som kräver varsam behandling. Baka fisken därför långsamt så köttet inte stressas och blir torrt. Tillsammans med rödvinssåsen, råstekt haricotsverts och ostronskivling blir det en perfekt kombination. För er som vill ha lite mer kolhydrater kan ni med fördel rosta potatis eller liknande. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab

      Welcome to Nigab

      Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

      By confirming your age you are also
      approving this website using cookies.

      Dela via

      Få inspiration i mailkorgen

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


      Nigab