Produkter

Taggar

Inspiration:
Sebastiens sodabröd med brynt Tullamore-smör

Ingredienser

  (För 2 mindre bröd eller en stor limpa)

   Dag 1: Till poolishen (fördeg)

   • 8 dl vatten (20 grader)
   • 1 smula ekologisk jäst, ca 1–2 gram
   • 700 g siktat dinkelmjöl

   Dag 2: Till degen:

   • 30 g fint havssalt
   • 300 g siktat dinkelmjöl

   Till brynt Tullamore-smör:

   • 250 g normalsaltat smör
   • 1 dl Tullamore DEW

   Till Tullamore-glaze:

   • 1 dl Tullamore DEW
   • 50 g mörkt socker
   • 1 nypa salt

   Tillagning

    Poolish (fördeg):

    1. Vispa vatten och jäst i en stor bunke tills att all jäst har lösts upp. Sikta ner mjölet och vispa till en homo¬gen och krämig smet. Täck bunken med en plastfilm och låt stå i rumstemperatur i 10–16 timmar. Under den tiden kommer jästcellerna i poolishen att föröka sig, bilda luft och poolishen kommer att utveckla milda och aromatiska smaker.
    2. När poolishen har fyrdubblat sin storlek är den klar att baka med. Poolishen får gärna sjunka ihop i kanterna, men sjunker smeten ihop i mitten är den överjäst. Den går att baka på ändå, men glutennätverket kommer troligt¬vis inte att vara lika starkt vilket ger ett torrare och mer kompakt bröd.

    Tullamore-glaze:

    1. Koka ihop alla ingredienser och pensla på brödet innan och efter att brödet gräddats i ugnen.

    Degen:

    1. Häll salt i poolishen och vispa ordentligt tills allt salt har lösts upp. Sikta ner mjölet och blanda ihop till en deg, för hand eller med hjälp av en slickepott.
    2. Täck degen med en fuktig kökshandduk och låt den vila i rumstemperatur i cirka 45 minuter. (Under vilan kommer glutenet i mjölet att utvecklas och stärkelserna att absorbera vattnet.)
    3. Titta till degen med jämna mellanrum och vik gärna in degen från kanten mot mitten med blötta fingrar. Detta kan göras flera gånger, men låt degen vila lite mellan gångerna.
    4. Dela degen i två och forma den till runda limpor. Lägg en mjölad köksduk i en jäskorg eller i en bunke. Placera sedan limpan ovanpå den mjölade köksduken och låt degen jäsa till dubbla storleken under en fuktig köksduk.
    5. Sätt på ugnen på 245 grader med över – och undervärme. När ugnen är varm, bred en tjockt lager Tullamore-glaze över brödet med en pensel och placera brödet i mitten av ugnen.
    6. Baka brödet i cirka 30 minuter för två små limpor. Om du väljer att baka en stor limpa: sänk temperaturen till 230 grader efter 30 minuter och baka ytterligare 20 minuter. Pensla ett nytt lager Tullamore-glaze så fort brödet gräddats klart i ugnen.
    7. Låt brödet svalna något innan du skär i det. Bred ett tjockt lager brynt Tullamore-smör på den nybakade brödskivan och njut!

    Brynt Tullamore-smör:

    1. Bryn smöret i en kastrull på medeltemperatur tills att smöret har fått en fin gyllenbrun färg och doftar nötigt. Tänk på att vispa kontinuerligt.
    2. Ta bort kastrullen från plattan och häll i hälften av whiskeyn. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och vispa till dess att whiskeyn har avdunstat (då det slutar att bubbla).
    3. Blanda smöret och resten av whiskeyn i en skål och låt svalna i rumstemperatur till dess att smöret blivit krämigt.
    4. Smöret håller cirka 2–3 veckor i kylen – i en försluten burk med lock.

    Sveriges egna brödmästare Sebastien Boudet gjort sin tolkning av det populära sodabrödet, med en annorlunda tvist för att få fram mer smak och karaktär. Ett klassiskt sodabröd bakas oftast på bakpulver, för att på så vis undvika den tidskrävande jäsningsprocessen. Sebastiens hemlighet däremot är just tid och tålamod – och en skvätt Tullamore DEW.

    – Att baka bröd måste få ta sin tid, det ska inte jäktas fram. Det går att likställas med en irländsk whiskey, där lagringen är en viktig komponent för att få fram smak och arom. På samma sätt är jäsningen viktig för brödets smak, konsistens och doft. Jag vill visa att bröd inte är svårt att baka men man ska ha tålamod, ge brödet tid och kärlek, säger Sebastien Boudet.

    Sebastiens hemlighet ligger också i tillbehöret. För att ge brödet ännu mer karaktär vispar han ihop ett brynt Tullamore-smör.

    – Ett fantastiskt tillbehör som är lätt att göra. Jag älskar den nötiga smaken i ett brynt smör tillsammans med den något söta smaken i en irländsk whiskey. Tullamore DEW´s mjuka fruktiga karaktär gifter sig utmärkt med smörets sälta, säger Sebastien Boudet.

    Sebastiens tips för att ytterligare binda ihop smakerna är att pensla brödet med en whiskey-glaze. Whiskeyn ger en hint av sötma, som balanserar upp sältan och ger sting till brödet.

    Inspiration

    Mer inspiration

    Nigab - Dryck - Egengjord gulasch med smetana och picklad chili

    Egengjord gulasch med smetana och picklad chili

    Går det att tycka illa om Gulasch? Givetvis inte och speciellt inte efter en dag i skidbacken eller ute i naturen. Denna värmande soppa serveras med smetana och picklad chili som ger en extra nivå på rätten. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera, smaka av igen...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Salsiccia-ragu med färska fikon, chili och buffelmozzarella

    Salsiccia-ragu med färska fikon, chili och buffelmozzarella

    I denna rätt skapar hettan från chilin, sötman från fikonen, kryddigheten i korven och texturen i mozzarellan tillsammans en fantastisk upplevelse på tallriken. Se till att använda en kvalitativ pasta som gör stor skillnad i slutresultatet. Martelli är ett exempel på ett varumärke som tillverkar fantastisk pasta, håll utkik eller fråga butikspersonalen om råd. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Tryffelrisotto med grillad portabello och semitorkade körsbärstomater

    Tryffelrisotto med grillad portabello och semitorkade körsbärstomater

    Perfekt rätt för dig som vill byta ut köttet mot vegetariskt. Risotton är full med smak av de olika ingredienserna. Risotto är en fantastisk maträtt och denna variant står högt upp på favorit-listan. Testa och bedöm själv.  Italiensk comfort-food när den är som bäst! Underbara smaker som fyller hela kroppen med värme. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Tullamorepizza med mandel, chokladganache och whiskydagg

    Tullamorepizza med mandel, chokladganache och whiskydagg

    Den 1 januari är sedan länge känt som nyårsdagen. Men det är också dagen då vi hyllar pizzan och firar nationella pizzadagen i Sverige. För femte året i rad lanserar Taverna Brillo i Stockholm konceptet ”Pizza med stil” – där man lyfter fram en specialgjord pizza som lanseras dagen till ära. I år har man tagit fram en efterrättspizza med chokladganache – toppad med mandel och whiskey. Whiskeyn sprayas på direkt...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Paul Jaboulet – Biodynamiska viner i världsklass

    Paul Jaboulet – Biodynamiska viner i världsklass

    Paul Jaboulet Aîné är en av en av världens mest ikoniska producenter. Ingen annan har betytt lika mycket för Rhônedalens rykte som en av världens bästa platser för vinodling. Med viner som Hermitage La Chapelle anses de vara ”the state of art” inom konsten att förädla vin. När familjen Frey och oenologen Caroline Frey kom till Paul Jaboulet Aîné 2006 satte man omedelbart igång med att ställa om verksamheten i en mer...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck -

    "My wines always tells a story" - Caroline Frey

    Caroline Frey virvlade in i den franska vinvärlden 2004. Hon blev snabbt en representant för en ny generations vinmakare som vitaliserade och förändrade vinproduktionen. Som ung kvinna, med enastående och drivande egenskaper, fick hon den tannintyngda och gubbiga vinbranschen att frusta. Med vassa klackar (hon beskriver sig själv som en fashionista) slog hon sig in i och tog plats i den manliga bastionen. - Det var inte alltid...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Sicilien - medelhavets solmogna viner

    Sicilien - medelhavets solmogna viner

    Sicilien är för många synonymt med La Cosa Nostra, Kommissarie Montalbano, pittoreska fiskebyar och…citroner. Mindre känt är att Medelhavets största ö har en vingårdsareal lika stor som Sydafrikas. Här produceras de traditionella marsalavinerna, enorma mängder enkelt vin, storartade lagringsviner och några av de mest eftersökta vinerna i storstäderna naturvinsbarer. Sicilien är egentligen inte särskilt mycket Italien....

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Italiens egen ögonsten till druva - sangiovese

    Italiens egen ögonsten till druva - sangiovese

    Sangiovese är utan konkurrens Italiens mest odlade, kända och framstående druva. Vi hittar den främst i mellersta Italien där den är druvan bakom Toscanas finaste viner, men vi hittar den i princip hela landet från norr till söder. Trots sitt rykte och att den räknas till en av världens stora karaktärsdruvor är den väldigt ovanlig utanför Italiens gränser. Vi hittar små odlingar i Chile och Argentina och den börjar få...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Svensk taco med dovhjort, västerbottenost och syltade kantareller

    Svensk taco med dovhjort, västerbottenost och syltade kantareller

    Klassik taco i all ära men när du fyller den med smaker från svensk skog blir den en fullpoängare! Tacokryddan består av enbär, timjan, rosmarin, salt och svartpeppar vilket ger köttet en chans att glänsa. Tillsammans med västerbottenmajonnäs, stekt endivsallad, syltade kantareller, silverlök och friterad persilja är detta utan tvekan den godaste tacon jag ätit. Hemgjorda bröd är busenkelt men orkar du inte göra det så...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Den italienska ikonen Campari gör ett månadslångt gästspel på Eataly Stockholm

    Den italienska ikonen Campari gör ett månadslångt gästspel på Eataly Stockholm

    Med start lördag 13 oktober tar Campari över balkongen på Eataly Stockholm och lanserar en Campari Red Bar där det serveras drinkar baserade på den rubinröda drycken under en månads tid. Baren har öppet onsdag till söndag, 17.00 till midnatt (söndagar till 22.00) och ändrar karaktär under veckans olika dagar med gästspel och överraskningar av olika slag. Inget annat varumärke är så förknippat med det pulserande...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab

    Welcome to Nigab

    Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

    By confirming your age you are also
    approving this website using cookies.

    Dela via

    Få inspiration i mailkorgen

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


    Nigab