Produkter

Taggar

Sherry är vinvärldens mest underskattade vin. Sherry ger fantastisk valuta för pengarna. Sherry är en av världens mest karaktärsfulla viner. Få viner går så bra till knepiga matkombinationer som sherry. Fråga vilken sommelier eller vinskribent som helst och de skriver under på ovanstående. Ändå dricks det väldigt lite sherry, inte ens av sommelierer eller vinskribenter. Man kan undra varför.

Sherry är ett vin som präglas av vinifikation och lagring snarare än växtplats eller druva. Även om klimatet och jordmånen är väldigt speciell i Jerez i södra Spanien så görs sherry på ett vanligt vitt, enkelt, neutralt, torrt vin med låg syra av den bleka druvan palomino. Förvandlingen sker vid lagringen i det unika systemet som benämns ”solera”. Ett system av gamla fat, fyllda till 5/6-delar, där unga viner successivt blandas med äldre. Det kan liknas vid en trappa med många steg där det äldsta vinet befinner sig längst ned och årets skörd fylls på högst upp. Från faten med det äldsta vinet tappas maximalt en tredjedel av vinet som buteljeras. Därefter fylls faten på med yngre vin från nivån ovanför och dessa i sin tur från faten ytterligare ett steg upp. Och så vidare. Syftet är att olika årgångar blandas för att ge en produkt av jämn kvalitet. Det unga vinet antar också snabbt karaktären av det äldre.

Det finns många typer av sherry. Här är de viktigaste.

FINO är en sherry som skapats genom så kallad biologisk mognad.
Till det torra vinet tillsätts druvsprit upp till cirka 15%. Då blir vinet stabilt men samtidigt kan ett jästtäcke (flor) bildas. Flortäcket består av olika jässtammar som kräver syre och därför flyter på ytan som ett cappuccinoskum och skyddar vinet från syrets inverkan. Jästen lever på ämnen i vinet och ändrar vinets karaktär och sammansättning.

En fino är blekt gul, knastertorr, har låg syra och en vattenliknande och lätt kropp men med stor doft- och smakkoncentration av jäst, gröna äpplen, gröna oliver, citrus och kamomill. Den torra, lätta munkänslan känns frisk även om syran är låg. Vinet brukar ha en distinkt, nästan skarp ren avslutning. För den ovane är detta en upplevelse som kan vara lite svår att hantera.

OLOROSO framställs av ett något kraftfullare basvin som genomgår oxidativ mognad.
Genom att höja alkoholhalten till 18% förhindras bildandet av det känsliga jflortäcket och vinet utsätts därför under hela sin mognad för syrets inverkan. Genom oxidation och avdunstning koncentreras alkohol, flyktiga syror, glycerin och eventuellt restsocker.

Till utseendet är en oloroso mörkt bärstensfärgad och i doften hittar man oxidativa toner som nötter, kryddighet, russin, torkad frukt, julkaka och salmiak. Smaken är fyllig, torr, eldig och frisk med en stor smakrikedom som speglar doften.

AMONTILLADO är en annan vanlig sherrytyp som i princip är en oxiderad fino. När en fino gått igenom sin lagring i soleran får den fortsatt utveckling som en oloroso, det vill säga utan skyddande jästtäcke. Resultatet blir ett vin med karaktären av en fino i munkänslan men med tydliga oxidationstoner i doften. Till skillnad från en oloroso hittar vi jästtoner och tydlig karaktär av hasselnötter.

Ovanstående typer är alltid torra om de inte sötas upp i efterhand vilket ofta görs för exportmarknaden.

PX är det naturligt söta vinet som har sitt namn efter druvan pedro ximénez. För att uppnå den extremt koncentrerade sötman (upp till 400 g per liter) soltorkas druvorna. Därefter pressas de och musten genomgår en kortare jäsning innan denna avbryts genom tillsatts av vinsprit. dessutom genomgår även dessa viner en oxidativ mognad som en oloroso.

Med sin enorma variation i smak och doft är sherry det perfekta vinet för dem som är intresserade av smaker, mat, dryck och stora upplevelser.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Ostron med gurka-, chili- och ginvinägrett

Ostron med gurka-, chili- och ginvinägrett

Den 14 februari firas Alla hjärtans dag – en dag då vi hyllar kärleken lite extra. Att ge bort en bukett röda rosor är för många en självklar kärleksförklaring – inte minst på alla hjärtans dag. Men rosor kan även fungera som smaksättare i både mat och dryck. Ett exempel är Hendrick´s Gin, som får sin unika smak av bland annat röda rosenblad och gurka. Dess komplexa karaktär gör att den även fungerar utmärkt...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Gingravad lax med avokadokräm, sallad, päron och rostade hasselnötter

Gingravad lax med avokadokräm, sallad, päron och rostade hasselnötter

Den 14 februari firas Alla hjärtans dag – en dag då vi hyllar kärleken lite extra. Att ge bort en bukett röda rosor är för många en självklar kärleksförklaring – inte minst på alla hjärtans dag. Men rosor kan även fungera som smaksättare i både mat och dryck. Ett exempel är Hendrick´s Gin, som får sin unika smak av bland annat röda rosenblad och gurka. Dess komplexa karaktär gör att den även fungerar utmärkt...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Råraka med havskräfta och brynt smörsmetana

Råraka med havskräfta och brynt smörsmetana

Otroligt god rätt som passar både till fest och vardag. Råraka som är stekt på rätt sätt är ofattbart gott och allt man behöver är rikligt med smör, tid och tålamod. Genom att vända rårakan flera gånger och inte steka på för hög temperatur blir rårakan gyllene och krispig utan att bli bränd. Toppa med vad du vill men denna variant är verkligen supergod! Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Bakad anka med sötpotatispuré, bränd picklad lök och körvel

Bakad anka med sötpotatispuré, bränd picklad lök och körvel

Antingen gillar man anka eller så gör man det inte, kan man tro. Testa att laga ankan sous vide så kommer du att bli omvänd. Perfekt innertemperatur och krispigt skinn är A och O när man gör anka och det är precis vad du får med denna rätt. Servera med sötpotatispuré, bränd picklad lök och körvel så har du en riktig pangrätt. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Chardonnay - lär dig känna igen världens mest populära druvsort

Chardonnay - lär dig känna igen världens mest populära druvsort

Det finns nästan ingen som inte har en åsikt om druvan chardonnay. Det är inte så konstigt med tanke på att den är världens populäraste druvsort. Den odlas överallt i vinvärlden och ger oss omistliga viner som chablis, vit bourgogne, champagne och högklassiga viner från Kalifornien, Australien och så vidare. Chardonnay fyller också ut otaliga plastpåsar i storsäljande vinboxar. Så populär är den att den faktiskt är...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Egengjord gulasch med smetana och picklad chili

Egengjord gulasch med smetana och picklad chili

Går det att tycka illa om Gulasch? Givetvis inte och speciellt inte efter en dag i skidbacken eller ute i naturen. Denna värmande soppa serveras med smetana och picklad chili som ger en extra nivå på rätten. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera, smaka av igen...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Glendronach – världens bästa whisky för andra året i rad

Glendronach – världens bästa whisky för andra året i rad

När Maltwhisky-VM nyligen avgjordes på anrika Hasselbacken på Djurgården i Stockholm stod en 12-årig Glendronach som segrare. Det lilla kaxiga högskotska destilleriet satte därmed en lång rad hyllade storstjärnor på plats och visade var medaljskåpet ska stå – för andra gången. Maltwhisky-VM är en årlig tävling där ett stort antal whiskymärken ställs mot varandra under whiskyförfattaren Henrik Aflodals och...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Salsiccia-ragu med färska fikon, chili och buffelmozzarella

Salsiccia-ragu med färska fikon, chili och buffelmozzarella

I denna rätt skapar hettan från chilin, sötman från fikonen, kryddigheten i korven och texturen i mozzarellan tillsammans en fantastisk upplevelse på tallriken. Se till att använda en kvalitativ pasta som gör stor skillnad i slutresultatet. Martelli är ett exempel på ett varumärke som tillverkar fantastisk pasta, håll utkik eller fråga butikspersonalen om råd. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Tryffelrisotto med grillad portabello och semitorkade körsbärstomater

Tryffelrisotto med grillad portabello och semitorkade körsbärstomater

Perfekt rätt för dig som vill byta ut köttet mot vegetariskt. Risotton är full med smak av de olika ingredienserna. Risotto är en fantastisk maträtt och denna variant står högt upp på favorit-listan. Testa och bedöm själv.  Italiensk comfort-food när den är som bäst! Underbara smaker som fyller hela kroppen med värme. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Tullamorepizza med mandel, chokladganache och whiskydagg

Tullamorepizza med mandel, chokladganache och whiskydagg

Den 1 januari är sedan länge känt som nyårsdagen. Men det är också dagen då vi hyllar pizzan och firar nationella pizzadagen i Sverige. För femte året i rad lanserar Taverna Brillo i Stockholm konceptet ”Pizza med stil” – där man lyfter fram en specialgjord pizza som lanseras dagen till ära. I år har man tagit fram en efterrättspizza med chokladganache – toppad med mandel och whiskey. Whiskeyn sprayas på direkt...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Paul Jaboulet – Biodynamiska viner i världsklass

Paul Jaboulet – Biodynamiska viner i världsklass

Paul Jaboulet Aîné är en av en av världens mest ikoniska producenter. Ingen annan har betytt lika mycket för Rhônedalens rykte som en av världens bästa platser för vinodling. Med viner som Hermitage La Chapelle anses de vara ”the state of art” inom konsten att förädla vin. När familjen Frey och oenologen Caroline Frey kom till Paul Jaboulet Aîné 2006 satte man omedelbart igång med att ställa om verksamheten i en mer...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck -

"My wines always tells a story" - Caroline Frey

Caroline Frey virvlade in i den franska vinvärlden 2004. Hon blev snabbt en representant för en ny generations vinmakare som vitaliserade och förändrade vinproduktionen. Som ung kvinna, med enastående och drivande egenskaper, fick hon den tannintyngda och gubbiga vinbranschen att frusta. Med vassa klackar (hon beskriver sig själv som en fashionista) slog hon sig in i och tog plats i den manliga bastionen. - Det var inte alltid...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Sicilien - medelhavets solmogna viner

Sicilien - medelhavets solmogna viner

Sicilien är för många synonymt med La Cosa Nostra, Kommissarie Montalbano, pittoreska fiskebyar och…citroner. Mindre känt är att Medelhavets största ö har en vingårdsareal lika stor som Sydafrikas. Här produceras de traditionella marsalavinerna, enorma mängder enkelt vin, storartade lagringsviner och några av de mest eftersökta vinerna i storstäderna naturvinsbarer. Sicilien är egentligen inte särskilt mycket Italien....

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Italiens egen ögonsten till druva - sangiovese

Italiens egen ögonsten till druva - sangiovese

Sangiovese är utan konkurrens Italiens mest odlade, kända och framstående druva. Vi hittar den främst i mellersta Italien där den är druvan bakom Toscanas finaste viner, men vi hittar den i princip hela landet från norr till söder. Trots sitt rykte och att den räknas till en av världens stora karaktärsdruvor är den väldigt ovanlig utanför Italiens gränser. Vi hittar små odlingar i Chile och Argentina och den börjar få...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab