Produkter

Taggar

Sherry är vinvärldens mest underskattade vin; ett vin som ger fantastisk valuta för pengarna i form av karaktär. Faktum är att få viner går så bra till knepiga matkombinationer som just sherry! Fråga vilken sommelier eller vinskribent som helst och de skriver under på ovanstående. Ändå dricks det väldigt lite sherry, till och med av sommelierer och vinskribenter. Man kan verkligen undra varför.

Sherry är ett vin som präglas av vinifikation och lagring snarare än växtplats eller druva. Även om klimatet och jordmånen är väldigt speciell i Jerez i södra Spanien så görs sherry på ett vanligt vitt, enkelt, neutralt, torrt vin med låg syra av den bleka druvan palomino. Förvandlingen sker vid lagringen i det unika systemet som benämns ”solera”. Ett system av gamla fat, fyllda till 5/6-delar, där unga viner successivt blandas med äldre. Det kan liknas vid en trappa med många steg där det äldsta vinet befinner sig längst ned och årets skörd fylls på högst upp. Från faten med det äldsta vinet tappas maximalt en tredjedel av vinet som buteljeras. Därefter fylls faten på med yngre vin från nivån ovanför och dessa i sin tur från faten ytterligare ett steg upp. Och så vidare. Syftet är att olika årgångar blandas för att ge en produkt av jämn kvalitet. Det unga vinet antar också snabbt karaktären av det äldre.

Det finns många typer av sherry. Här är de viktigaste.

FINO är en sherry som skapats genom så kallad biologisk mognad.
Till det torra vinet tillsätts druvsprit upp till cirka 15%. Då blir vinet stabilt men samtidigt kan ett jästtäcke (flor) bildas. Flortäcket består av olika jässtammar som kräver syre och därför flyter på ytan som ett cappuccinoskum och skyddar vinet från syrets inverkan. Jästen lever på ämnen i vinet och ändrar vinets karaktär och sammansättning.

En fino är blekt gul, knastertorr, har låg syra och en vattenliknande och lätt kropp men med stor doft- och smakkoncentration av jäst, gröna äpplen, gröna oliver, citrus och kamomill. Den torra, lätta munkänslan känns frisk även om syran är låg. Vinet brukar ha en distinkt, nästan skarp ren avslutning. För den ovane är detta en upplevelse som kan vara lite svår att hantera.

OLOROSO framställs av ett något kraftfullare basvin som genomgår oxidativ mognad.
Genom att höja alkoholhalten till 18% förhindras bildandet av det känsliga jflortäcket och vinet utsätts därför under hela sin mognad för syrets inverkan. Genom oxidation och avdunstning koncentreras alkohol, flyktiga syror, glycerin och eventuellt restsocker.

Till utseendet är en oloroso mörkt bärstensfärgad och i doften hittar man oxidativa toner som nötter, kryddighet, russin, torkad frukt, julkaka och salmiak. Smaken är fyllig, torr, eldig och frisk med en stor smakrikedom som speglar doften.

AMONTILLADO är en annan vanlig sherrytyp som i princip är en oxiderad fino. När en fino gått igenom sin lagring i soleran får den fortsatt utveckling som en oloroso, det vill säga utan skyddande jästtäcke. Resultatet blir ett vin med karaktären av en fino i munkänslan men med tydliga oxidationstoner i doften. Till skillnad från en oloroso hittar vi jästtoner och tydlig karaktär av hasselnötter.

Ovanstående typer är alltid torra om de inte sötas upp i efterhand vilket ofta görs för exportmarknaden.

PX är det naturligt söta vinet som har sitt namn efter druvan pedro ximénez. För att uppnå den extremt koncentrerade sötman (upp till 400 g per liter) soltorkas druvorna. Därefter pressas de och musten genomgår en kortare jäsning innan denna avbryts genom tillsatts av vinsprit. dessutom genomgår även dessa viner en oxidativ mognad som en oloroso.

Med sin enorma variation i smak och doft är sherry det perfekta vinet för dem som är intresserade av smaker, mat, dryck och stora upplevelser.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Fem städer du inte får missa i Veneto

Fem städer du inte får missa i Veneto

Padova Fyra mil väster om Venedig ligger Padova, en gammal romersk stad, delvis lite i skymundan från turiststråken. Padova är för många en oupptäckt italiensk pärla. Stadens visitkort är Prata della Valle ett vattenstråk kantat med 78 statyer av kända invånare. En av dessa föreställer Gustav II Adolf som har lyckats tränga sig in vid sidan av Galileo Galilei och andra berömdheter trots att han aldrig satte sin fot i...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Verona – kärlekens och vinets stad

Verona – kärlekens och vinets stad

Verona är en av världens mest romantiska städer. Inte bara för att det var här som Romeo förklarade Julia sin kärlek under balkongen. Det är också en historisk, pittoresk och mycket vacker stad just där norra och södra Europa möts – och där Italien är mer Italien än någon annanstans. Verona är en mycket gammal stad. Ingen vet vem som uppförde de första bosättningarna vid floden Adige, som sakta letar sin väg genom...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Fem pittoreska byar du måste hälsa på i Veneto

Fem pittoreska byar du måste hälsa på i Veneto

Ingenting har lika mycket charm som de små italienska byarna i Veneto. Plötsligt dyker de upp, i dalgångarna eller högt upp i bergen. Turistfria trattorior och makalösa scenerier. Här är några av de charmigaste byarna Asolo Den lilla bergsstaden Asolo med några tusen invånare ligger bedövande vackert i norra Veneto. Området heter Pedemontana och är ett kuperat vinodlarlandskap. Namnet Pedemontana betyder just vid bergets...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Valpolicella – Venetos viners hjärta

Valpolicella – Venetos viners hjärta

Få områden i Italien har samma klang hos vinvänner som Valpolicella: Denna region i västra Veneto breder ut sig vid foten av de italienska Alperna strax öster om Gardasjön och väster om Verona. Valpolicella är känt för sitt vin och inte minst för de unika viner som bara kan och får produceras här: Amarone, Ripasso och Recioto. Namnet Valpolicella förlorar sig långt bort i historien, troligen har det sina rötter i både...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Amarone – drottningvinet från Valpolicella

Amarone – drottningvinet från Valpolicella

Sett till smak, karaktär och kraftfullhet är Amarone en svårslagen och mustig vinupplevelse. Amaronevinet är också ett exempel på hur innovation och experimentlusta kan bana väg för ett helt vinland och förvandla en anonym region till en betydande världsdel i vinvärlden. Amarone tillskrivs ofta en lång historisk tradition, men det var inte förrän på 1950-talet som en del vinhus började experimentera med jäststammar som...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

Soppa är något man inte äter tillräckligt av. Speciellt framåt lite svalare eller riktigt kalla dagar är soppan perfekt med sin värmande och helande känsla. Kronärtskockssoppan är en riktig klassiker som passar lika bra till vardags som till förrätt på finmiddagen på helgen. Receptet på denna kronärtskockssoppa är till fyra middagsportioner eller åtta förrätter. Servera med ett torrt och smakrikt vin eller en torrare...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab