Produkter

Taggar

Sicilien är för många synonymt med La Cosa Nostra, Kommissarie Montalbano, pittoreska fiskebyar och…citroner. Mindre känt är att Medelhavets största ö har en vingårdsareal lika stor som Sydafrikas. Här produceras de traditionella marsalavinerna, enorma mängder enkelt vin, storartade lagringsviner och några av de mest eftersökta vinerna i storstäderna naturvinsbarer.

Sicilien är egentligen inte särskilt mycket Italien. Både geografiskt och kulturellt är man avskild från fastlandet. Här ligger man närmare Nordafrika som man klara dagar också kan skymta vid horisonten. Det är ett vilt landskap med med en enorm variation i klimat. Man börjar skörda i slutet av augusti i det varmaste delarna för att sluta i mitten av november på Etnas svala höjder. Klimattyperna liknar de man kan hitta Kalifornien, Australien, Chile, södra Frankrike, Andalusien och centrala Italien. Detta bidrar till den stora variation av viner man hittar här.

Förutom klimatet spelar historien en stor roll. Med sin placering i Medelhavet har man korsats av fenicier, greker, romare, araber, normander, germaner och spanjorer. Odysseus söp Cyklopen full på sicilianskt vin och under romerska imperiet var viner härifrån hyllade för sin kvalitet, fast det hindrade nog inte att man blandade ut det med honung, havsvatten och kryddor som brukligt var.

Hur viktig historien än är så är det de senaste 30 åren som betytt mest för Sicilien. Både vinodling och tillverkning har moderniserats i grunden och kvaliteten har höjts enormt. Tack vare att man vårdat och bevarat sina traditionella druvsorter har man samtidigt lyckats behålla en personlig stil på vinerna. Trots sitt sydliga läge är det de vita vinerna som dominerar. Druvorn grillo och caricante kan ge friska, krispiga viner med citrustoner och mineralitet. Zibibbo, en synonym för muscat, levererar här torra, friska viner med spännande aromatisk och pepprig ton.

Bland de blå druvorna dominerar nero d’avola som ger mörka, smakrika, välstukturerade, fruktiga och kryddiga viner i stilar från lättare och mjuka till kraftfulla och lagringsdugliga men alltid med mycket frisk syra. Nero d’avola blandas ofta med druvan frappato som ger mjuka, lätta och saftiga viner med parfymerad ton. Nerello mascalese är en druva som ger viner som stilmässigt hamnar någonstans mellan pinot noir och nebbiolo. Den är en viktig druva på Etnas vulkaniska sluttningar där den ger några av Siciliens mest intressanta viner.

Med sin variation av klimat, geologi, altituder på upp till 1100, massor av lokala druvsorter så levererar Sicilien en stor mångfald som mer än väl berättigar de 24 olika DOC-områdena som trängs på ön.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Paul Jaboulet – Biodynamiska viner i världsklass

Paul Jaboulet – Biodynamiska viner i världsklass

Paul Jaboulet Aîné är en av en av världens mest ikoniska producenter. Ingen annan har betytt lika mycket för Rhônedalens rykte som en av världens bästa platser för vinodling. Med viner som Hermitage La Chapelle anses de vara ”the state of art” inom konsten att förädla vin. När familjen Frey och oenologen Caroline Frey kom till Paul Jaboulet Aîné 2006 satte man omedelbart igång med att ställa om verksamheten i en mer...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck -

"My wines always tells a story" - Caroline Frey

Caroline Frey virvlade in i den franska vinvärlden 2004. Hon blev snabbt en representant för en ny generations vinmakare som vitaliserade och förändrade vinproduktionen. Som ung kvinna, med enastående och drivande egenskaper, fick hon den tannintyngda och gubbiga vinbranschen att frusta. Med vassa klackar (hon beskriver sig själv som en fashionista) slog hon sig in i och tog plats i den manliga bastionen. - Det var inte alltid...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Italiens egen ögonsten till druva - sangiovese

Italiens egen ögonsten till druva - sangiovese

Sangiovese är utan konkurrens Italiens mest odlade, kända och framstående druva. Vi hittar den främst i mellersta Italien där den är druvan bakom Toscanas finaste viner, men vi hittar den i princip hela landet från norr till söder. Trots sitt rykte och att den räknas till en av världens stora karaktärsdruvor är den väldigt ovanlig utanför Italiens gränser. Vi hittar små odlingar i Chile och Argentina och den börjar få...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Svensk taco med dovhjort, västerbottenost och syltade kantareller

Svensk taco med dovhjort, västerbottenost och syltade kantareller

Klassik taco i all ära men när du fyller den med smaker från svensk skog blir den en fullpoängare! Tacokryddan består av enbär, timjan, rosmarin, salt och svartpeppar vilket ger köttet en chans att glänsa. Tillsammans med västerbottenmajonnäs, stekt endivsallad, syltade kantareller, silverlök och friterad persilja är detta utan tvekan den godaste tacon jag ätit. Hemgjorda bröd är busenkelt men orkar du inte göra det så...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Den italienska ikonen Campari gör ett månadslångt gästspel på Eataly Stockholm

Den italienska ikonen Campari gör ett månadslångt gästspel på Eataly Stockholm

Med start lördag 13 oktober tar Campari över balkongen på Eataly Stockholm och lanserar en Campari Red Bar där det serveras drinkar baserade på den rubinröda drycken under en månads tid. Baren har öppet onsdag till söndag, 17.00 till midnatt (söndagar till 22.00) och ändrar karaktär under veckans olika dagar med gästspel och överraskningar av olika slag. Inget annat varumärke är så förknippat med det pulserande...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Malbec - druvan som höll på att falla i glömska

Malbec - druvan som höll på att falla i glömska

Malbec är en druva med en lite märklig historia. Myten säger att druvan för flera hundra år sedan introducerades i Frankrike av en ungrare vid namn Malbec. Druvan blev omåttligt populär och var faktiskt fram till andra halvan av 1800-talet den mest odlade druvan i Frankrike till dess att den ökända vinlusen slog ut närmare hälften av vinarealen. Idag hittas den bara i mindre omfattning i Loire (under namnet cot), i Bordeaux...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab