Produkter

Taggar

Sicilien är för många synonymt med La Cosa Nostra, Kommissarie Montalbano, pittoreska fiskebyar och…citroner. Mindre känt är att Medelhavets största ö har en vingårdsareal lika stor som Sydafrikas. Här produceras de traditionella marsalavinerna, enorma mängder enkelt vin, storartade lagringsviner och några av de mest eftersökta vinerna i storstäderna naturvinsbarer.

Sicilien är egentligen inte särskilt mycket Italien. Både geografiskt och kulturellt är man avskild från fastlandet. Här ligger man närmare Nordafrika som man klara dagar också kan skymta vid horisonten. Det är ett vilt landskap med med en enorm variation i klimat. Man börjar skörda i slutet av augusti i det varmaste delarna för att sluta i mitten av november på Etnas svala höjder. Klimattyperna liknar de man kan hitta Kalifornien, Australien, Chile, södra Frankrike, Andalusien och centrala Italien. Detta bidrar till den stora variation av viner man hittar här.

Förutom klimatet spelar historien en stor roll. Med sin placering i Medelhavet har man korsats av fenicier, greker, romare, araber, normander, germaner och spanjorer. Odysseus söp Cyklopen full på sicilianskt vin och under romerska imperiet var viner härifrån hyllade för sin kvalitet, fast det hindrade nog inte att man blandade ut det med honung, havsvatten och kryddor som brukligt var.

Hur viktig historien än är så är det de senaste 30 åren som betytt mest för Sicilien. Både vinodling och tillverkning har moderniserats i grunden och kvaliteten har höjts enormt. Tack vare att man vårdat och bevarat sina traditionella druvsorter har man samtidigt lyckats behålla en personlig stil på vinerna. Trots sitt sydliga läge är det de vita vinerna som dominerar. Druvorn grillo och caricante kan ge friska, krispiga viner med citrustoner och mineralitet. Zibibbo, en synonym för muscat, levererar här torra, friska viner med spännande aromatisk och pepprig ton.

Bland de blå druvorna dominerar nero d’avola som ger mörka, smakrika, välstukturerade, fruktiga och kryddiga viner i stilar från lättare och mjuka till kraftfulla och lagringsdugliga men alltid med mycket frisk syra. Nero d’avola blandas ofta med druvan frappato som ger mjuka, lätta och saftiga viner med parfymerad ton. Nerello mascalese är en druva som ger viner som stilmässigt hamnar någonstans mellan pinot noir och nebbiolo. Den är en viktig druva på Etnas vulkaniska sluttningar där den ger några av Siciliens mest intressanta viner.

Med sin variation av klimat, geologi, altituder på upp till 1100, massor av lokala druvsorter så levererar Sicilien en stor mångfald som mer än väl berättigar de 24 olika DOC-områdena som trängs på ön.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Verona – kärlekens och vinets stad

Verona – kärlekens och vinets stad

Verona är en av världens mest romantiska städer. Inte bara för att det var här som Romeo förklarade Julia sin kärlek under balkongen. Det är också en historisk, pittoresk och mycket vacker stad just där norra och södra Europa möts – och där Italien är mer Italien än någon annanstans. Verona är en mycket gammal stad. Ingen vet vem som uppförde de första bosättningarna vid floden Adige, som sakta letar sin väg genom...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Fem pittoreska byar du måste hälsa på i Veneto

Fem pittoreska byar du måste hälsa på i Veneto

Ingenting har lika mycket charm som de små italienska byarna i Veneto. Plötsligt dyker de upp, i dalgångarna eller högt upp i bergen. Turistfria trattorior och makalösa scenerier. Här är några av de charmigaste byarna Asolo Den lilla bergsstaden Asolo med några tusen invånare ligger bedövande vackert i norra Veneto. Området heter Pedemontana och är ett kuperat vinodlarlandskap. Namnet Pedemontana betyder just vid bergets...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Valpolicella – Venetos viners hjärta

Valpolicella – Venetos viners hjärta

Få områden i Italien har samma klang hos vinvänner som Valpolicella: Denna region i västra Veneto breder ut sig vid foten av de italienska Alperna strax öster om Gardasjön och väster om Verona. Valpolicella är känt för sitt vin och inte minst för de unika viner som bara kan och får produceras här: Amarone, Ripasso och Recioto. Namnet Valpolicella förlorar sig långt bort i historien, troligen har det sina rötter i både...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Amarone – drottningvinet från Valpolicella

Amarone – drottningvinet från Valpolicella

Sett till smak, karaktär och kraftfullhet är Amarone en svårslagen och mustig vinupplevelse. Amaronevinet är också ett exempel på hur innovation och experimentlusta kan bana väg för ett helt vinland och förvandla en anonym region till en betydande världsdel i vinvärlden. Amarone tillskrivs ofta en lång historisk tradition, men det var inte förrän på 1950-talet som en del vinhus började experimentera med jäststammar som...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

Soppa är något man inte äter tillräckligt av. Speciellt framåt lite svalare eller riktigt kalla dagar är soppan perfekt med sin värmande och helande känsla. Kronärtskockssoppan är en riktig klassiker som passar lika bra till vardags som till förrätt på finmiddagen på helgen. Receptet på denna kronärtskockssoppa är till fyra middagsportioner eller åtta förrätter. Servera med ett torrt och smakrikt vin eller en torrare...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Sauvignon blanc - som en daggfrisk sommarmorgon

Sauvignon blanc - som en daggfrisk sommarmorgon

Sauvignon blanc är en av de druvor som kanske är lättast att känna igen. Om du sysslat med trädgårdsarbete det allra minsta så vet du hur en klassisk sauvignon blanc från det svala Loire doftar; nyklippt gräs, buxbom, nässlor, krusbär, fläder och färska örter. Den doftar som en daggfrisk sommarmorgon i trädgården helt enkelt. Smaken är åt det lättare hållet och alltid torr och krispigt frisk. Att druvan är så...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Johan Jureskogs ”Hamburgare Choucroute Garnie”

Johan Jureskogs ”Hamburgare Choucroute Garnie”

Hamburgare brukar traditionellt sett paras ihop med rött vin eller öl för att stå emot de kraftfulla smakerna från köttet och tillbehören. Öl kan dock bli väldigt mättande tillsammans med kraftigare rätter medan rött vin i sin tur kan upplevas som tungt en varm sommardag. För de som hellre skulle vilja avnjuta ett friskt glas vitt till sin burgare, men samtidigt vill att drycken ska matcha maten, har Johan Jureskog tagit...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab