Produkter

Taggar

Ingredienser

  • 4,5 cl Remy Martin VSOP Cognac
  • 3 cl Cointreau
  • 1,5 cl citronjuice
  • Socker för att rimma glaskanten

Tillagning

  1. Fukta kanten på ett cocktailglas med lite citronjuice.
  2. Snurra glasets kant i socker.
  3. Häll ingredienserna i en shaker.
  4. Fyll den med is och skaka en bra stund.
  5. Sila upp i glaset och servera.
  6. Njut.

Advokaten och cocktailkonnässören David Embury hävdar att denna cocktail skapades av en vän till honom under första världskriget. Vännen ska tydligen ha farit fram på de parisiska gatorna sittande i en sidovagn till en motorcykel, och frekventerade en liten bistro var denna eminenta cocktail ska ha sett dagens ljus för första gången. Embury själv förtäljer inte vilken bistro som hade den äran, men andra sprithistoriker nämner både Harry’s New York bar och Paris Ritz. Huruvida Paris Ritz skulle klassas som bistro ska jag låta vara osagt. Embury påstår att drinken hade sex eller sju ingredienser när den skapades, men när Embury själv 1948 författade sin bok “The Fine Art of Mixing Drinks” använder han ett förenklat recept – åtta delar brandy, en del triple sec och två delar citronjuice. Visst, man kan testa detta recept, men jag gissar att man bör vara något av en “bar fly” för att njuta detta skarpa elixir.

Sin enkelhet till trots är detta en mycket komplicerad cocktail att lyckas med. Som bartender ska du känna dina cognacsorter väl för att hitta balansen mellan spritbas, sötma och syra. En söt cognac kräver mindre Cointreau och kanske en gnutta mer syra, medan en torr dito är välförtjänt av motsatsen. Receptet nedan kan ses som en hygglig start, men testa dig fram för att hitta både det som passar dig och dina gäster perfekt.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Lammkotletter med grönkålssallad

Lammkotletter med grönkålssallad

Grillsäsongen är numera så lång att entusiasterna gärna grillar året runt. :-) Här har ni ett fräscht recept till grillsäsongen - lång som kort. Salladen är anpassad till det fruktigare vinet och är dessutom nyttig. Smaklig spis! 4 pers. 20 minuter Tips: Lammkotletter går väldigt fort att grilla, använd en stektermometer så att du enklare träffar rätt stekgrad. Medium rare 58 grader. Av Smak i Bild. Recept av Fredrik...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Halstrad gösfilé med jordärtskockspuré

Halstrad gösfilé med jordärtskockspuré

När man vill imponera på gästerna ska man bjuda på detta recept. Den krämiga såsen är pricken över i:et och middagen avnjuts som bäst med ett fruktigt och aromatiskt vin. Tillagningstid: 40 minuter, 4 personer Tipset. Fisken kan halstras i stekpanna på spisen, använd då endast en liten klick smör. Köper man hel fisk så koka gärna hemgjord fond på skrovet. Av Smak i Bild. Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Grillad entrecôte och blomkål med tryffelbearnaise

Grillad entrecôte och blomkål med tryffelbearnaise

När du är riktigt hungrig och vill njuta av en mastig middag måste du prova detta recept. Entrecôten och tryffelbearnaise gifter sig fint i munnen tillsammans med ett glas Barolo. Tillagningstid: 30 minuter, 4 pers Tispset: Det fungerar utmärkt att ersätta den färska tryffeln med en god tryffelolja. På bilden har vi ändvänt oss av italiensk vintertryffel. Av Smak i Bild. Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab