Produkter

Taggar

Lagom till påsk lanserar Nigab två nya akvaviter på Systembolaget. Det är det danska företaget Den ny Spritfabrik A/S som utvecklat en helt ny patenterad metod att framställa akvavit. D Argentum och D Aurum tar den klassiska skandinaviska snapstraditionen in i en ny era.

Kryddat brännvin är en signatur för det skandinaviska köket. Nästan samtliga av det gamla bondehushållets rätter är systerligt förenade med en kummin- eller dillkryddad snaps. I de skandinaviska länderna har konsten att krydda brännvin utvecklats till ett världsledande mästarskap. På senare år har snapstraditionen moderniserats med nya kryddningar och man går mer noggrant och vetenskapligt tillväga vid framställningen. Ett exempel på detta är danska Den ny Spritfabrik A/S och deras akvaviter D Argentum och D Aurum.

De båda dillsnapsarna är resultatet av ett flerårigt forskningsprojekt där Den ny Spritfabrik, Köpenhamns universitet och det danska forskningsinstitutet Agrotech utvecklat en helt ny patenterad metod att macerera och destillera en akvavit. De båda snapsarna är i grunden klassiska dillsnapsar som tillverkas utifrån ett rigoröst kvalitetstänk med yttersta omsorg i valet av destillationsteknik och råvaror.

Smakprofil: D Argentum har en ren och klar smak av krondill, finstämd och elegant med en varm och lång eftersmak. Färgen är kristallklar.

D Aurum är samma destillat som Argentum men akvaviten har fått en längre tids lagring på ekfat, vilket har utvecklat en gyllene färg och en avrundad smak med kropp och mogenhet. Eleganta dilltoner inbäddade i vanilj, sötma och en lätt kryddighet.

Båda snapsarna kan drickas ensamt, men är utsökta till klassiska smörgåsbordsrätter. Bör serveras rumstempererade för mer smak, eller frysboxkalla och immande på traditionellt vis.

Nr 86296: D Argentum, 50 cl, 40 %: 269 kr
Nr 86260: D Aurum: 50 cl, 40 %: 269 kr

Kort om producenten: Bakom Den ny Spritfabrik står Henrik Elsner, fil dr i kemi och vinodlare, som våren 2014 grundade destilleriet vid sjön Esrum på norra Själland. Då hade flera års studier lagt grunden för projektet. Redan 2010 påbörjade Henrik Elsner ett forskningsprojekt tillsammans med Köpenhamns universitet och forskningsinstitutet Agrotech för att studera maceration, dillsorter, växtplatser och skördetid. Valet föll slutligen på dill av typen Mammut från ekologiska odlingar i skånska Vellinge och på danska Fyn. Efter omfattande analyser investerades i en hypermodern destillationsutrustning, en tysk Kothe-panna av Holsteintyp, som förenar traditionell potstill-destillation med kolonndestillering. Parallellt med detta utarbetades en unik metod för maceration och tillverkning, som patentskyddades 2014. I dag ägs Den ny Spritfabrik av bland andra Hans Just-koncernen, som är en av Europas ledande distributörer av vin och spritdrycker.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Verona – kärlekens och vinets stad

Verona – kärlekens och vinets stad

Verona är en av världens mest romantiska städer. Inte bara för att det var här som Romeo förklarade Julia sin kärlek under balkongen. Det är också en historisk, pittoresk och mycket vacker stad just där norra och södra Europa möts – och där Italien är mer Italien än någon annanstans. Verona är en mycket gammal stad. Ingen vet vem som uppförde de första bosättningarna vid floden Adige, som sakta letar sin väg genom...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Fem pittoreska byar du måste hälsa på i Veneto

Fem pittoreska byar du måste hälsa på i Veneto

Ingenting har lika mycket charm som de små italienska byarna i Veneto. Plötsligt dyker de upp, i dalgångarna eller högt upp i bergen. Turistfria trattorior och makalösa scenerier. Här är några av de charmigaste byarna Asolo Den lilla bergsstaden Asolo med några tusen invånare ligger bedövande vackert i norra Veneto. Området heter Pedemontana och är ett kuperat vinodlarlandskap. Namnet Pedemontana betyder just vid bergets...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Valpolicella – Venetos viners hjärta

Valpolicella – Venetos viners hjärta

Få områden i Italien har samma klang hos vinvänner som Valpolicella: Denna region i västra Veneto breder ut sig vid foten av de italienska Alperna strax öster om Gardasjön och väster om Verona. Valpolicella är känt för sitt vin och inte minst för de unika viner som bara kan och får produceras här: Amarone, Ripasso och Recioto. Namnet Valpolicella förlorar sig långt bort i historien, troligen har det sina rötter i både...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Amarone – drottningvinet från Valpolicella

Amarone – drottningvinet från Valpolicella

Sett till smak, karaktär och kraftfullhet är Amarone en svårslagen och mustig vinupplevelse. Amaronevinet är också ett exempel på hur innovation och experimentlusta kan bana väg för ett helt vinland och förvandla en anonym region till en betydande världsdel i vinvärlden. Amarone tillskrivs ofta en lång historisk tradition, men det var inte förrän på 1950-talet som en del vinhus började experimentera med jäststammar som...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

Soppa är något man inte äter tillräckligt av. Speciellt framåt lite svalare eller riktigt kalla dagar är soppan perfekt med sin värmande och helande känsla. Kronärtskockssoppan är en riktig klassiker som passar lika bra till vardags som till förrätt på finmiddagen på helgen. Receptet på denna kronärtskockssoppa är till fyra middagsportioner eller åtta förrätter. Servera med ett torrt och smakrikt vin eller en torrare...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab