Produkter

Taggar

Säger man att Stellenbosch är Sydafrikas främsta vinregion så är det ingen som protesterar. Man kan säga att Stellenbosch är för Sydafrika vad Napa Valley är för Kalifornien. Vi har samma bekväma avstånd till storstaden (en knapp timme med bil), stor koncentration av de allra främsta vinproducenterna, ett varierande klimat som producerar stora viner av alla typer och en region avgörande betydelse för vinindustrins ekonomi.

Man har dock en betydligt längre vinhistoria än Napa då man planterade de första vinerna redan för 340 år sedan. Närheten till Kapstaden, den varierande jordmånen och klimatet har bidragit till en blomstrande vinproduktion genom århundradena vilket visar sig i de många vinerierna i historisk, typisk kolonial holländsk stil. Landets isolerade läge både geografiskt och politiskt har gett till resultat att man under historiens gång utvecklat egna versioner av klassiska vinstilar. Därför kan man i Stellenbosch hitta utmärkta mousserande viner modellerade efter champagne, söta viner i sauternesstil och så vidare. I andra delar av landet hittar vi dessutom varianter av sherry, portvin och även brandy i världsklass.

Det varierande klimatet, något varmare än i Bordeaux, beror på flera dalar som sträcker sig från False Bay upp mot sluttningarna på de imponerande och 600 miljoner år gamla bergen som står som en fond bakom vinodlingarna. Beroende på var vingårdarna befinner sig i förhållande till det svalkande vindarna från havet, de skyddande bergen, varierande höjd och jordtyp kan man hitta perfekta förhållanden till nästan alla i landet förekommande druvor.

Den här mångfalden tillsammans med de drygt 200 vinproducenterna och den stora produktionen gör att vi kan hitta allt från lättdruckna, lätta och mjuka viner till Sydafrikas mest imponerande och långlivade viner här. De allra främsta exemplen är kanske de röda vinerna på cabernet sauvignon med en inblandning av merlot och andra klassiska bordeauxdruvor. De blir oftast kraftfulla med djup, rik mörkfruktig och aromatisk karaktär av svarta vinbär, tobak, rostad fatkaraktär, frisk syra och stadiga tanniner som gör att de ofta kräver flera år på flaska för att komma till sin rätt.

Bland de vita vinerna är kanske de av druvan sauvignon blanc de främsta. De ligger stilmässigt någonstans mellan Sancerre och Nya Zealand, det vill säga, friska och elegant men fruktig och tydliga aromer av lime, krusbär, svartvinbärsblad och nässlor utan att bli överdrivna. 

Givetvis hittar vi här också fantastiskt fin vita fatlagrade viner av chardonnay samt kryddiga och nyanserade röda viner av druvan shiraz. Självklart odlas här också Sydafrikas egen druva pinotage som är en korsning mellan pinot noir och cinsault. Den framställs i en mängd olika stilar från det saftigt mjuka till mer kraftfulla fruktiga exempel med tydlig örtighet. Oavsett stil är de alltid personliga.

Druvan pinotage togs fram år 1924 vid universitet i staden Stellenbosch . Sedan dess har detta lärosäte utvecklats till ett forskningscentrum där landets vinodlare och vinmakare utbildas. Staden Stellenbosch är en livfull universitetsstad som är ett måste att besöka på väg ut i vingårdarna.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Egengjord gulasch med smetana och picklad chili

Egengjord gulasch med smetana och picklad chili

Går det att tycka illa om Gulasch? Givetvis inte och speciellt inte efter en dag i skidbacken eller ute i naturen. Denna värmande soppa serveras med smetana och picklad chili som ger en extra nivå på rätten. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera, smaka av igen...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Salsiccia-ragu med färska fikon, chili och buffelmozzarella

Salsiccia-ragu med färska fikon, chili och buffelmozzarella

I denna rätt skapar hettan från chilin, sötman från fikonen, kryddigheten i korven och texturen i mozzarellan tillsammans en fantastisk upplevelse på tallriken. Se till att använda en kvalitativ pasta som gör stor skillnad i slutresultatet. Martelli är ett exempel på ett varumärke som tillverkar fantastisk pasta, håll utkik eller fråga butikspersonalen om råd. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Tryffelrisotto med grillad portabello och semitorkade körsbärstomater

Tryffelrisotto med grillad portabello och semitorkade körsbärstomater

Perfekt rätt för dig som vill byta ut köttet mot vegetariskt. Risotton är full med smak av de olika ingredienserna. Risotto är en fantastisk maträtt och denna variant står högt upp på favorit-listan. Testa och bedöm själv.  Italiensk comfort-food när den är som bäst! Underbara smaker som fyller hela kroppen med värme. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Tullamorepizza med mandel, chokladganache och whiskydagg

Tullamorepizza med mandel, chokladganache och whiskydagg

Den 1 januari är sedan länge känt som nyårsdagen. Men det är också dagen då vi hyllar pizzan och firar nationella pizzadagen i Sverige. För femte året i rad lanserar Taverna Brillo i Stockholm konceptet ”Pizza med stil” – där man lyfter fram en specialgjord pizza som lanseras dagen till ära. I år har man tagit fram en efterrättspizza med chokladganache – toppad med mandel och whiskey. Whiskeyn sprayas på direkt...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Paul Jaboulet – Biodynamiska viner i världsklass

Paul Jaboulet – Biodynamiska viner i världsklass

Paul Jaboulet Aîné är en av en av världens mest ikoniska producenter. Ingen annan har betytt lika mycket för Rhônedalens rykte som en av världens bästa platser för vinodling. Med viner som Hermitage La Chapelle anses de vara ”the state of art” inom konsten att förädla vin. När familjen Frey och oenologen Caroline Frey kom till Paul Jaboulet Aîné 2006 satte man omedelbart igång med att ställa om verksamheten i en mer...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck -

"My wines always tells a story" - Caroline Frey

Caroline Frey virvlade in i den franska vinvärlden 2004. Hon blev snabbt en representant för en ny generations vinmakare som vitaliserade och förändrade vinproduktionen. Som ung kvinna, med enastående och drivande egenskaper, fick hon den tannintyngda och gubbiga vinbranschen att frusta. Med vassa klackar (hon beskriver sig själv som en fashionista) slog hon sig in i och tog plats i den manliga bastionen. - Det var inte alltid...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Sicilien - medelhavets solmogna viner

Sicilien - medelhavets solmogna viner

Sicilien är för många synonymt med La Cosa Nostra, Kommissarie Montalbano, pittoreska fiskebyar och…citroner. Mindre känt är att Medelhavets största ö har en vingårdsareal lika stor som Sydafrikas. Här produceras de traditionella marsalavinerna, enorma mängder enkelt vin, storartade lagringsviner och några av de mest eftersökta vinerna i storstäderna naturvinsbarer. Sicilien är egentligen inte särskilt mycket Italien....

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Italiens egen ögonsten till druva - sangiovese

Italiens egen ögonsten till druva - sangiovese

Sangiovese är utan konkurrens Italiens mest odlade, kända och framstående druva. Vi hittar den främst i mellersta Italien där den är druvan bakom Toscanas finaste viner, men vi hittar den i princip hela landet från norr till söder. Trots sitt rykte och att den räknas till en av världens stora karaktärsdruvor är den väldigt ovanlig utanför Italiens gränser. Vi hittar små odlingar i Chile och Argentina och den börjar få...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Svensk taco med dovhjort, västerbottenost och syltade kantareller

Svensk taco med dovhjort, västerbottenost och syltade kantareller

Klassik taco i all ära men när du fyller den med smaker från svensk skog blir den en fullpoängare! Tacokryddan består av enbär, timjan, rosmarin, salt och svartpeppar vilket ger köttet en chans att glänsa. Tillsammans med västerbottenmajonnäs, stekt endivsallad, syltade kantareller, silverlök och friterad persilja är detta utan tvekan den godaste tacon jag ätit. Hemgjorda bröd är busenkelt men orkar du inte göra det så...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Den italienska ikonen Campari gör ett månadslångt gästspel på Eataly Stockholm

Den italienska ikonen Campari gör ett månadslångt gästspel på Eataly Stockholm

Med start lördag 13 oktober tar Campari över balkongen på Eataly Stockholm och lanserar en Campari Red Bar där det serveras drinkar baserade på den rubinröda drycken under en månads tid. Baren har öppet onsdag till söndag, 17.00 till midnatt (söndagar till 22.00) och ändrar karaktär under veckans olika dagar med gästspel och överraskningar av olika slag. Inget annat varumärke är så förknippat med det pulserande...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab