Produkter

Taggar

Säger man att Stellenbosch är Sydafrikas främsta vinregion så är det ingen som protesterar. Man kan säga att Stellenbosch är för Sydafrika vad Napa Valley är för Kalifornien. Vi har samma bekväma avstånd till storstaden (en knapp timme med bil), stor koncentration av de allra främsta vinproducenterna, ett varierande klimat som producerar stora viner av alla typer och en region avgörande betydelse för vinindustrins ekonomi.

Man har dock en betydligt längre vinhistoria än Napa då man planterade de första vinerna redan för 340 år sedan. Närheten till Kapstaden, den varierande jordmånen och klimatet har bidragit till en blomstrande vinproduktion genom århundradena vilket visar sig i de många vinerierna i historisk, typisk kolonial holländsk stil. Landets isolerade läge både geografiskt och politiskt har gett till resultat att man under historiens gång utvecklat egna versioner av klassiska vinstilar. Därför kan man i Stellenbosch hitta utmärkta mousserande viner modellerade efter champagne, söta viner i sauternesstil och så vidare. I andra delar av landet hittar vi dessutom varianter av sherry, portvin och även brandy i världsklass.

Det varierande klimatet, något varmare än i Bordeaux, beror på flera dalar som sträcker sig från False Bay upp mot sluttningarna på de imponerande och 600 miljoner år gamla bergen som står som en fond bakom vinodlingarna. Beroende på var vingårdarna befinner sig i förhållande till det svalkande vindarna från havet, de skyddande bergen, varierande höjd och jordtyp kan man hitta perfekta förhållanden till nästan alla i landet förekommande druvor.

Den här mångfalden tillsammans med de drygt 200 vinproducenterna och den stora produktionen gör att vi kan hitta allt från lättdruckna, lätta och mjuka viner till Sydafrikas mest imponerande och långlivade viner här. De allra främsta exemplen är kanske de röda vinerna på cabernet sauvignon med en inblandning av merlot och andra klassiska bordeauxdruvor. De blir oftast kraftfulla med djup, rik mörkfruktig och aromatisk karaktär av svarta vinbär, tobak, rostad fatkaraktär, frisk syra och stadiga tanniner som gör att de ofta kräver flera år på flaska för att komma till sin rätt.

Bland de vita vinerna är kanske de av druvan sauvignon blanc de främsta. De ligger stilmässigt någonstans mellan Sancerre och Nya Zealand, det vill säga, friska och elegant men fruktig och tydliga aromer av lime, krusbär, svartvinbärsblad och nässlor utan att bli överdrivna. 

Givetvis hittar vi här också fantastiskt fin vita fatlagrade viner av chardonnay samt kryddiga och nyanserade röda viner av druvan shiraz. Självklart odlas här också Sydafrikas egen druva pinotage som är en korsning mellan pinot noir och cinsault. Den framställs i en mängd olika stilar från det saftigt mjuka till mer kraftfulla fruktiga exempel med tydlig örtighet. Oavsett stil är de alltid personliga.

Druvan pinotage togs fram år 1924 vid universitet i staden Stellenbosch . Sedan dess har detta lärosäte utvecklats till ett forskningscentrum där landets vinodlare och vinmakare utbildas. Staden Stellenbosch är en livfull universitetsstad som är ett måste att besöka på väg ut i vingårdarna.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Svensk taco med dovhjort, västerbottenost och syltade kantareller

Svensk taco med dovhjort, västerbottenost och syltade kantareller

Klassik taco i all ära men när du fyller den med smaker från svensk skog blir den en fullpoängare! Tacokryddan består av enbär, timjan, rosmarin, salt och svartpeppar vilket ger köttet en chans att glänsa. Tillsammans med västerbottenmajonnäs, stekt endivsallad, syltade kantareller, silverlök och friterad persilja är detta utan tvekan den godaste tacon jag ätit. Hemgjorda bröd är busenkelt men orkar du inte göra det så...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Den italienska ikonen Campari gör ett månadslångt gästspel på Eataly Stockholm

Den italienska ikonen Campari gör ett månadslångt gästspel på Eataly Stockholm

Med start lördag 13 oktober tar Campari över balkongen på Eataly Stockholm och lanserar en Campari Red Bar där det serveras drinkar baserade på den rubinröda drycken under en månads tid. Baren har öppet onsdag till söndag, 17.00 till midnatt (söndagar till 22.00) och ändrar karaktär under veckans olika dagar med gästspel och överraskningar av olika slag. Inget annat varumärke är så förknippat med det pulserande...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Malbec - druvan som höll på att falla i glömska

Malbec - druvan som höll på att falla i glömska

Malbec är en druva med en lite märklig historia. Myten säger att druvan för flera hundra år sedan introducerades i Frankrike av en ungrare vid namn Malbec. Druvan blev omåttligt populär och var faktiskt fram till andra halvan av 1800-talet den mest odlade druvan i Frankrike till dess att den ökända vinlusen slog ut närmare hälften av vinarealen. Idag hittas den bara i mindre omfattning i Loire (under namnet cot), i Bordeaux...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Sebastiens sodabröd med brynt Tullamore-smör

Sebastiens sodabröd med brynt Tullamore-smör

Sveriges egna brödmästare Sebastien Boudet gjort sin tolkning av det populära sodabrödet, med en annorlunda tvist för att få fram mer smak och karaktär. Ett klassiskt sodabröd bakas oftast på bakpulver, för att på så vis undvika den tidskrävande jäsningsprocessen. Sebastiens hemlighet däremot är just tid och tålamod - och en skvätt Tullamore DEW. - Att baka bröd måste få ta sin tid, det ska inte jäktas fram. Det...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab