Produkter

Taggar

Säger man att Stellenbosch är Sydafrikas främsta vinregion så är det ingen som protesterar. Man kan säga att Stellenbosch är för Sydafrika vad Napa Valley är för Kalifornien. Vi har samma bekväma avstånd till storstaden (en knapp timme med bil), stor koncentration av de allra främsta vinproducenterna, ett varierande klimat som producerar stora viner av alla typer och en region avgörande betydelse för vinindustrins ekonomi.

Man har dock en betydligt längre vinhistoria än Napa då man planterade de första vinerna redan för 340 år sedan. Närheten till Kapstaden, den varierande jordmånen och klimatet har bidragit till en blomstrande vinproduktion genom århundradena vilket visar sig i de många vinerierna i historisk, typisk kolonial holländsk stil. Landets isolerade läge både geografiskt och politiskt har gett till resultat att man under historiens gång utvecklat egna versioner av klassiska vinstilar. Därför kan man i Stellenbosch hitta utmärkta mousserande viner modellerade efter champagne, söta viner i sauternesstil och så vidare. I andra delar av landet hittar vi dessutom varianter av sherry, portvin och även brandy i världsklass.

Det varierande klimatet, något varmare än i Bordeaux, beror på flera dalar som sträcker sig från False Bay upp mot sluttningarna på de imponerande och 600 miljoner år gamla bergen som står som en fond bakom vinodlingarna. Beroende på var vingårdarna befinner sig i förhållande till det svalkande vindarna från havet, de skyddande bergen, varierande höjd och jordtyp kan man hitta perfekta förhållanden till nästan alla i landet förekommande druvor.

Den här mångfalden tillsammans med de drygt 200 vinproducenterna och den stora produktionen gör att vi kan hitta allt från lättdruckna, lätta och mjuka viner till Sydafrikas mest imponerande och långlivade viner här. De allra främsta exemplen är kanske de röda vinerna på cabernet sauvignon med en inblandning av merlot och andra klassiska bordeauxdruvor. De blir oftast kraftfulla med djup, rik mörkfruktig och aromatisk karaktär av svarta vinbär, tobak, rostad fatkaraktär, frisk syra och stadiga tanniner som gör att de ofta kräver flera år på flaska för att komma till sin rätt.

Bland de vita vinerna är kanske de av druvan sauvignon blanc de främsta. De ligger stilmässigt någonstans mellan Sancerre och Nya Zealand, det vill säga, friska och elegant men fruktig och tydliga aromer av lime, krusbär, svartvinbärsblad och nässlor utan att bli överdrivna. 

Givetvis hittar vi här också fantastiskt fin vita fatlagrade viner av chardonnay samt kryddiga och nyanserade röda viner av druvan shiraz. Självklart odlas här också Sydafrikas egen druva pinotage som är en korsning mellan pinot noir och cinsault. Den framställs i en mängd olika stilar från det saftigt mjuka till mer kraftfulla fruktiga exempel med tydlig örtighet. Oavsett stil är de alltid personliga.

Druvan pinotage togs fram år 1924 vid universitet i staden Stellenbosch . Sedan dess har detta lärosäte utvecklats till ett forskningscentrum där landets vinodlare och vinmakare utbildas. Staden Stellenbosch är en livfull universitetsstad som är ett måste att besöka på väg ut i vingårdarna.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Pizza bianco med kapris, körsbärstomat, serrano-skinka, crème fraiche, buffelmozzarella och körvel

Pizza bianco med kapris, körsbärstomat, serrano-skinka, crème fraiche, buffelmozzarella och körvel

Pizza bianco är som du kanske vet en vit pizza utan tomatsås. Denna pizza med kapris, serrano och körsbärstomat är bara för god! Sältan i kaprisen lyfter hela pizzans smaker. Ett tips är göra flera pizzor för att dem kommer att gå åt. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Tapas med grillad rödräka, citronmajonnäs på grillad baguette, manchego och chark

Tapas med grillad rödräka, citronmajonnäs på grillad baguette, manchego och chark

Vem älskar inte Tapas! Denna bräda är utmärkt till fördrinken och är dessutom enkel att göra. Se till att köpa rödräkor eller liknande som är certifierat hållbart fiskade. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera, smaka av igen tills du är nöjd med...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Rödbetstartar med äpple, machésallad med honungscitronette och mandel

Rödbetstartar med äpple, machésallad med honungscitronette och mandel

Detta är ett utmärkt vegansk variant på den klassiska råbiffen som även kommer att falla den mest inbitna köttätaren i smaken. Vill man göra den vegetarisk är getost på crostinin ett alternativ. En oväntad tolkning av en klassiker som är både väldigt god och fräsch rätt och som passar perfekt som en förrätt. Testa och du kommer att älska den! Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Pulled Pork-fritters med chilimajonnäs, picklad lök och koriander

Pulled Pork-fritters med chilimajonnäs, picklad lök och koriander

Detta är en perfekt rätt att göra på resterna från gårdagens pulled pork-middag. När jag gör pulled pork är detta alltid en stående förrätt dagen efter. Dessa små kroketter är väldigt enkla att göra samtidigt som de är fantastiskt goda. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Salsiccia-ragu med färska fikon, chili och buffelmozzarella

Salsiccia-ragu med färska fikon, chili och buffelmozzarella

I denna rätt skapar hettan från chilin, sötman från fikonen, kryddigheten i korven och texturen i mozzarellan tillsammans en fantastisk upplevelse på tallriken. Se till att använda en kvalitativ pasta som gör stor skillnad i slutresultatet. Martelli är ett exempel på ett varumärke som tillverkar fantastisk pasta, håll utkik eller fråga butikspersonalen om råd. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Bakad hälleflundra med råstekt haricotsverts, ostronskivling, rödvinssås och körvel

Bakad hälleflundra med råstekt haricotsverts, ostronskivling, rödvinssås och körvel

Hälleflundra är en svår fisk som kräver varsam behandling. Baka fisken därför långsamt så köttet inte stressas och blir torrt. Tillsammans med rödvinssåsen, råstekt haricotsverts och ostronskivling blir det en perfekt kombination. För er som vill ha lite mer kolhydrater kan ni med fördel rosta potatis eller liknande. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Lyxig chipsbricka med löjrom, vispad smetana, rödlök och dill

Lyxig chipsbricka med löjrom, vispad smetana, rödlök och dill

Enkelt och lyxigt snacks som passar till vilken middag eller fest som helst. Ett tips är att använda spritspåse till var och en av ingredienserna och färdigställa brickan när gästerna anländer. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera, smaka av igen tills du...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Rätt temperatur för kött och fisk

Rätt temperatur för kött och fisk

En bra kökstermometer är bland det bästa redskap man kan ha i ett kök. Den hjälper dig på enklaste sätt att inte servera överstekta, hårda köttbitar till dina gäster. Köp en bra termometer - det är det värt! Viktigt tips är även att inte ta köttet direkt från kylen till stekpannan. Då finns risken att du kyler stekpannan för mycket och resultatet blir att du kokar köttet istället. Tänk även på att låta köttet...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Ostron med gurka-, chili- och ginvinägrett

Ostron med gurka-, chili- och ginvinägrett

Den 14 februari firas Alla hjärtans dag – en dag då vi hyllar kärleken lite extra. Att ge bort en bukett röda rosor är för många en självklar kärleksförklaring – inte minst på alla hjärtans dag. Men rosor kan även fungera som smaksättare i både mat och dryck. Ett exempel är Hendrick´s Gin, som får sin unika smak av bland annat röda rosenblad och gurka. Dess komplexa karaktär gör att den även fungerar utmärkt...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Gingravad lax med avokadokräm, sallad, päron och rostade hasselnötter

Gingravad lax med avokadokräm, sallad, päron och rostade hasselnötter

Den 14 februari firas Alla hjärtans dag – en dag då vi hyllar kärleken lite extra. Att ge bort en bukett röda rosor är för många en självklar kärleksförklaring – inte minst på alla hjärtans dag. Men rosor kan även fungera som smaksättare i både mat och dryck. Ett exempel är Hendrick´s Gin, som får sin unika smak av bland annat röda rosenblad och gurka. Dess komplexa karaktär gör att den även fungerar utmärkt...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Råraka med havskräfta och brynt smörsmetana

Råraka med havskräfta och brynt smörsmetana

Otroligt god rätt som passar både till fest och vardag. Råraka som är stekt på rätt sätt är ofattbart gott och allt man behöver är rikligt med smör, tid och tålamod. Genom att vända rårakan flera gånger och inte steka på för hög temperatur blir rårakan gyllene och krispig utan att bli bränd. Toppa med vad du vill men denna variant är verkligen supergod! Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Sherry - vinvärldens mest underskattade vin

Sherry - vinvärldens mest underskattade vin

Sherry är vinvärldens mest underskattade vin. Sherry ger fantastisk valuta för pengarna. Sherry är en av världens mest karaktärsfulla viner. Få viner går så bra till knepiga matkombinationer som sherry. Fråga vilken sommelier eller vinskribent som helst och de skriver under på ovanstående. Ändå dricks det väldigt lite sherry, inte ens av sommelierer eller vinskribenter. Man kan undra varför. Sherry är ett vin som...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Bakad anka med sötpotatispuré, bränd picklad lök och körvel

Bakad anka med sötpotatispuré, bränd picklad lök och körvel

Antingen gillar man anka eller så gör man det inte, kan man tro. Testa att laga ankan sous vide så kommer du att bli omvänd. Perfekt innertemperatur och krispigt skinn är A och O när man gör anka och det är precis vad du får med denna rätt. Servera med sötpotatispuré, bränd picklad lök och körvel så har du en riktig pangrätt. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Chardonnay - lär dig känna igen världens mest populära druvsort

Chardonnay - lär dig känna igen världens mest populära druvsort

Det finns nästan ingen som inte har en åsikt om druvan chardonnay. Det är inte så konstigt med tanke på att den är världens populäraste druvsort. Den odlas överallt i vinvärlden och ger oss omistliga viner som chablis, vit bourgogne, champagne och högklassiga viner från Kalifornien, Australien och så vidare. Chardonnay fyller också ut otaliga plastpåsar i storsäljande vinboxar. Så populär är den att den faktiskt är...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Egengjord gulasch med smetana och picklad chili

Egengjord gulasch med smetana och picklad chili

Går det att tycka illa om Gulasch? Givetvis inte och speciellt inte efter en dag i skidbacken eller ute i naturen. Denna värmande soppa serveras med smetana och picklad chili som ger en extra nivå på rätten. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera, smaka av igen...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Glendronach – världens bästa whisky för andra året i rad

Glendronach – världens bästa whisky för andra året i rad

När Maltwhisky-VM nyligen avgjordes på anrika Hasselbacken på Djurgården i Stockholm stod en 12-årig Glendronach som segrare. Det lilla kaxiga högskotska destilleriet satte därmed en lång rad hyllade storstjärnor på plats och visade var medaljskåpet ska stå – för andra gången. Maltwhisky-VM är en årlig tävling där ett stort antal whiskymärken ställs mot varandra under whiskyförfattaren Henrik Aflodals och...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab