Produkter

Taggar

Glen Grant ligger långt upp i norra Skottland, i den lilla staden Rothes, i hjärtat av Speyside. Glen betyder just dal och destilleriet ligger utmed floden Speys dalgång. Här i trakten tillverkas det mer whisky än någon annanstans i världen.

Det var två bröder Grant, James och John, som byggde Glen Grant. De hade som så många andra gjort smuggelaffärer och tjänat bra med pengar på att sälja whisky på alla möjliga finurliga sätt. Bröderna hade drivit ett litet undanskymt gårdsdestilleri i Dandaleith, men 1840 bestämde de sig för att slå på stort och bygga ett riktigt ”ett lagligt” destilleri inte långt från floden Speys mynning i Rothes. Det blev Glen Grant, ett av Skottlands mest magnifika destillerier i kalksten och granit.

James Grants son, som för enkelhetens skull också hette James Grant, var bara 25 år när han ärvde destilleriet. Året var 1872. James Grant den yngre är utan tvekan en av whiskyhistoriens mest karismatiska personligheter. Majoren, han kallade sig så efter en kort tid som frivilligsoldat var ett barn av den viktorianska tiden. Han var estet, äventyrare, upptäcktsresande, storviltjägare, kvinnokarl och mycket annat. Han rörde sig i hov och salonger och hade ett passionerat intresse för allt som var vackert, inte minst trädgårdar och han anlade en trädgård vid destilleriet som är en av Skottlands vackraste – ett tag hade han elva anställda trädgårdsmästare till att sköta destilleriparken. Om Majoren och hans äventyr berättades mängder med skrönor redan under hans livstid. Men det är främst som destillatör han skulle bli odödlig.

Majoren var inte bara en äventyrare av rang. Han var en skicklig affärsman och en smart destillatör. Han bestämde att Glen Grant skulle bli en whisky som inte liknande någon annan.

I Speyside tillverkade man vid den här tiden en ganska tung och kraftfull whisky. Majoren ville göra något annorlunda. Han ville göra en lätt whisky, ”an easy drinking dram”.

För att skapa en sådan whisky installerade han pannor med mycket höga smala halsar. Inte någonstans i Speyside finns lika höga pannor. De droppar som klarar att klättra uppför hela den långa halsen till ”lynearmen” är bara de renaste och finaste spritdropparna. Och som inte detta var nog utrustade han pannorna med en teknisk innovation, ”purifiers”. En slags extra kylare, som skickar tillbaka ångorna till pannan för att spriten ska bli ännu renare och lättare.

Majoren skapade en unik husstil för Glen Grant. Den lätta, rena, fruktiga, nästan krispiga whiskyn är alltjämt Glen Grants signum.

Men Majoren hade också andra principer. Kornet skulle odlas på destilleriets egna ägor, vattnet skulle tas från den egna kristallklara källan bakom pannhuset och allt från ”barley to bottle” skulle göras på plats. Än i dag är Glen Grant det enda destilleriet i Speyside som odlar sitt korn, destillerar, lagrar och buteljerar på samma plats.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Lammkotletter med grönkålssallad

Lammkotletter med grönkålssallad

Grillsäsongen är numera så lång att entusiasterna gärna grillar året runt. :-) Här har ni ett fräscht recept till grillsäsongen - lång som kort. Salladen är anpassad till det fruktigare vinet och är dessutom nyttig. Smaklig spis! 4 pers. 20 minuter Tips: Lammkotletter går väldigt fort att grilla, använd en stektermometer så att du enklare träffar rätt stekgrad. Medium rare 58 grader. Av Smak i Bild. Recept av Fredrik...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Halstrad gösfilé med jordärtskockspuré

Halstrad gösfilé med jordärtskockspuré

När man vill imponera på gästerna ska man bjuda på detta recept. Den krämiga såsen är pricken över i:et och middagen avnjuts som bäst med ett fruktigt och aromatiskt vin. Tillagningstid: 40 minuter, 4 personer Tipset. Fisken kan halstras i stekpanna på spisen, använd då endast en liten klick smör. Köper man hel fisk så koka gärna hemgjord fond på skrovet. Av Smak i Bild. Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Grillad entrecôte och blomkål med tryffelbearnaise

Grillad entrecôte och blomkål med tryffelbearnaise

När du är riktigt hungrig och vill njuta av en mastig middag måste du prova detta recept. Entrecôten och tryffelbearnaise gifter sig fint i munnen tillsammans med ett glas Barolo. Tillagningstid: 30 minuter, 4 pers Tispset: Det fungerar utmärkt att ersätta den färska tryffeln med en god tryffelolja. På bilden har vi ändvänt oss av italiensk vintertryffel. Av Smak i Bild. Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Krämig tryffelpasta med ruccola och parmesan

Krämig tryffelpasta med ruccola och parmesan

Vad passar bättre än att snabbt kunna svepa ihop en god tryffelpasta på fredagkväll efter arbetsveckans slut? Efter 10 minuter är den klar att servera till ett glas Barolo Flori. Tillagningstid: 10 minuter, 4 personer Tipset: Receptet funkar utmärkt att tillaga med en god tryffelolja, rör då ner den i parmesangrädden. På bilden har vi använt oss av italiensk vintertryffel. Av Smak i Bild. Recept av Fredrik Sidoli och foto ©...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Vietnamesiska wraps med lax och soya- och sesam dipp

Vietnamesiska wraps med lax och soya- och sesam dipp

Asiatiskt drömrecept när du vill ha något snabbt och lätt till en ljuvlig cava som Vilarnau. Fungerar utmärkt som både förrätt eller tilltugg innan middagen ska avnjutas. Tillagningstid 20 minuter, 4 pers. Tips: Variera fyllningen med dina favoritgrönsaker. Dock tänk på att inte använda blöt fyllning som tex. tomat som inte är urkärnad, då rinner vätskan igenom. Av Smak i Bild. Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Grillade fläskracks och salsiccia med grillad bulgursallad och balsamtomater

Grillade fläskracks och salsiccia med grillad bulgursallad och balsamtomater

Gör dig redo för en grillkväll med alla vännerna på terrassen och bjud på detta härligt matiga recept till en flaska Mandrarossa. Enkelt att tillaga vid stort sällskap och vi lovar att ingen gäst kommer lämna hungrig efter denna middag. Som ni ser är det inga enheter i receptet, utan här gäller det att känna sina gäster och tänka till. Om inte annat blir det goda rester dagen efter. ;-) Tillagningstid ca 40 min....

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab