Tullamorepizza med mandel, chokladganasch och whiskydagg
Dessert

Tullamorepizza med mandel, chokladganache och whiskydagg

Dela

Kategorier

Den 1 januari är sedan länge känt som nyårsdagen. Men det är också dagen då vi hyllar pizzan och firar nationella pizzadagen i Sverige. För femte året i rad lanserar Taverna Brillo i Stockholm konceptet ”Pizza med stil” – där man lyfter fram en specialgjord pizza som lanseras dagen till ära. I år har man tagit fram en efterrättspizza med chokladganache – toppad med mandel och whiskey. Whiskeyn sprayas på direkt innan servering ur en specialdesignad sprayflaska och lägger sig som dagg över chokladganachen, då passade det sig utmärkt att använda sig av Tullamore D.E.W.

Pizzan går att beställa på Taverna Brillo i Stockholm mellan den 1 januari och den 31 januari 2019. För den som vill anta utmaningen att baka pizzan själv, följer nedan recept och beskrivning. Receptet är för fyra pizzor.

Ingredienser

Degen

  • 0,5 kg mjöl (rekommenderat: Farina 00 eller en Manitoba-mix för mer gluten i degen)
  • 3,5 dl kallt kranvatten
  • 0,5 gram färsk jäst för salta degar
  • 14 gram olivolja
  • 15 gram salt

Chokladganache

  • 200 gram mjölkchoklad
  • 200 gram grädde
  • cirka 80 mixade mandlar (mixas till mandelkräm)

Topping

  • Mandelflarn
  • Chilipulver
  • Några skvätt eller spray med Tullamore D.E.W.

Tillagning

  1. Degen: blanda ihop 80 procent vatten med jäst tills det löses upp, tillsätt fyra femtedelar mjöl och resten av vattnet, arbeta ihop i exakt sju minuter. Tillsätt resten av mjölet. Arbeta degen i åtta minuter och tillsätt därefter saltet. Ringla ner olivolja långsamt så att inte klumpar bildas. Arbeta ihop degen tills degen blir 22 grader varm. Låt degen vila i 4 timmar innan du gör 200 grams pizzadegsbitar. Idealet är att göra degen dagen innan. Låt degen vila i kylen över natten, ta ut degen i förväg så att den är rumstempererad när du arbetar upp den.
  2. Chokladganachen: sjud upp grädden så att den nästan kokar. Ta bort från värmen, lägg i choklad och mandelmix. Rör runt med en slickepott så att chokladen och mandeln löser upp sig.
  3. Pizzan: forma degen i tunna och runda pizzabottnar. Addera ett tunt lager chokladganache. Sätt in pizzan i ugnen tills den är färdiggräddad, cirka 5 minuter. Ta ur pizzan ur ugnen, strö över mandelflarn och addera lite chilipulver. Spraya eller ringla över Tullamore D.E.W. direkt innan servering.

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close