Produkter

Taggar

Inspiration:
Tullamorepizza med mandel, chokladganache och whiskydagg

Ingredienser

    Degen

    • 0,5 kg mjöl (rekommenderat: Farina 00 eller en Manitoba-mix för mer gluten i degen)
    • 3,5 dl kallt kranvatten
    • 0,5 gram färsk jäst för salta degar
    • 14 gram olivolja
    • 15 gram salt

    Chokladganache

    • 200 gram mjölkchoklad
    • 200 gram grädde
    • cirka 80 mixade mandlar (mixas till mandelkräm)

    Topping

    • Mandelflarn
    • Chilipulver
    • Några skvätt eller spray med Tullamore D.E.W.

    Tillagning

    1. Degen: blanda ihop 80 procent vatten med jäst tills det löses upp, tillsätt fyra femtedelar mjöl och resten av vattnet, arbeta ihop i exakt sju minuter. Tillsätt resten av mjölet. Arbeta degen i åtta minuter och tillsätt därefter saltet. Ringla ner olivolja långsamt så att inte klumpar bildas. Arbeta ihop degen tills degen blir 22 grader varm. Låt degen vila i 4 timmar innan du gör 200 grams pizzadegsbitar. Idealet är att göra degen dagen innan. Låt degen vila i kylen över natten, ta ut degen i förväg så att den är rumstempererad när du arbetar upp den.
    2. Chokladganachen: sjud upp grädden så att den nästan kokar. Ta bort från värmen, lägg i choklad och mandelmix. Rör runt med en slickepott så att chokladen och mandeln löser upp sig.
    3. Pizzan: forma degen i tunna och runda pizzabottnar. Addera ett tunt lager chokladganache. Sätt in pizzan i ugnen tills den är färdiggräddad, cirka 5 minuter. Ta ur pizzan ur ugnen, strö över mandelflarn och addera lite chilipulver. Spraya eller ringla över Tullamore D.E.W. direkt innan servering.

    Den 1 januari är sedan länge känt som nyårsdagen. Men det är också dagen då vi hyllar pizzan och firar nationella pizzadagen i Sverige. För femte året i rad lanserar Taverna Brillo i Stockholm konceptet ”Pizza med stil” – där man lyfter fram en specialgjord pizza som lanseras dagen till ära. I år har man tagit fram en efterrättspizza med chokladganache – toppad med mandel och whiskey. Whiskeyn sprayas på direkt innan servering ur en specialdesignad sprayflaska och lägger sig som dagg över chokladganachen, då passade det sig utmärkt att använda sig av Tullamore D.E.W.

    Pizzan går att beställa på Taverna Brillo i Stockholm mellan den 1 januari och den 31 januari 2019. För den som vill anta utmaningen att baka pizzan själv, följer nedan recept och beskrivning. Receptet är för fyra pizzor.

    Inspiration

    Mer inspiration

    Nigab - Dryck - Sauvignon blanc - som en daggfrisk sommarmorgon

    Sauvignon blanc - som en daggfrisk sommarmorgon

    Sauvignon blanc är en av de druvor som kanske är lättast att känna igen. Om du sysslat med trädgårdsarbete det allra minsta så vet du hur en klassisk sauvignon blanc från det svala Loire doftar; nyklippt gräs, buxbom, nässlor, krusbär, fläder och färska örter. Den doftar som en daggfrisk sommarmorgon i trädgården helt enkelt. Smaken är åt det lättare hållet och alltid torr och krispigt frisk. Att druvan är så...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Johan Jureskogs ”Hamburgare Choucroute Garnie”

    Johan Jureskogs ”Hamburgare Choucroute Garnie”

    Hamburgare brukar traditionellt sett paras ihop med rött vin eller öl för att stå emot de kraftfulla smakerna från köttet och tillbehören. Öl kan dock bli väldigt mättande tillsammans med kraftigare rätter medan rött vin i sin tur kan upplevas som tungt en varm sommardag. För de som hellre skulle vilja avnjuta ett friskt glas vitt till sin burgare, men samtidigt vill att drycken ska matcha maten, har Johan Jureskog tagit...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Sommarsallad med sparris, parmesan & jordgubbsvinegrette

    Sommarsallad med sparris, parmesan & jordgubbsvinegrette

    En somrig sallad kan vara räddaren i nöden under varma sommardagar när man inte har hunnit planera maten och skall försöka göra något av det som finns i kylen / grönsaksskålen. ÄR man lyckligt lottad har man kanske en trädgård att hämta något från. En matig sallad serverad på ett stort fat är underbart både till vardags och till fest. Här ett underbart recept lagom till sommarens färska jordgubbar. Receptet är...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Vilka viner kan man lagra och hur länge?

    Vilka viner kan man lagra och hur länge?

    ”Vilka viner kan man lagra och hur länge” är en fråga som ständigt återkommer. När vi pratar om att lagra vin så är syftet att vinet ska utvecklas, förändras och mogna och bli mer komplexa och intressanta…i bästa fall. Precis som människor är viner i sin ungdom pigga, friska och fräscha men kanske lite bångstyriga och opolerade. Med tiden och med rätt förutsättningar mognar både vinet och människan och blir mer...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

    Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

    Att Bruichladdich är ett av whiskyvärldens mest omtyckta destillerier framgick med all tydlighet i förra veckan då vi bjöd in till ett världsrekordförsök i Whiskyprovning. 2 283 personer hade anmält sig och inför representanter från Guinness World Records putsades det gamla rekordet med 31 deltagare. Världsrekordprovningen ägde rum på En Öl och Whiskymässa i Göteborg som besöktes av 25 000 personer. Därmed har mässan...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

    Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

    Den 13 april bjuder den skotska whiskytillverkaren Bruichladdich in till ett världsrekordförsök i Göteborg. Målet är att ta sig in i Guinness Rekordbok genom att samla fler än 2252 deltagare till världens största whiskyprovning genom tiderna. Göteborg har genom åren varit skådeplats för flera världsrekord, bland annat i dressyr och för flest nationaliteter i en åkattraktion. Nu kan göteborgarna snart komma att få...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Krustader med chèvre-creme, fikon, balsamvinäger och krasse

    Krustader med chèvre-creme, fikon, balsamvinäger och krasse

    Getost och fikon tillsammans med balsamvinäger är minst sagt en vinnande kombination. Superenkel att göra och försvinnande gott. Satsa på en kvalitativ balsamvinäger så det blir extra gott! Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera, smaka av igen tills du är...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab

    Welcome to Nigab

    Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

    By confirming your age you are also
    approving this website using cookies.

    Dela via

    Få inspiration i mailkorgen

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


    Nigab