Produkter

Taggar

Få områden i Italien har samma klang hos vinvänner som Valpolicella: Denna region i västra Veneto breder ut sig vid foten av de italienska Alperna strax öster om Gardasjön och väster om Verona. Valpolicella är känt för sitt vin och inte minst för de unika viner som bara kan och får produceras här: Amarone, Ripasso och Recioto.

Namnet Valpolicella förlorar sig långt bort i historien, troligen har det sina rötter i både latin och grekiska, vilket berättar folkslag som har levt och tidvis krigat om herraväldet i trakten. Valpolicella har tolkats som ”Dalarna med de många källorna”. Valpolicella består av sju kommuner. Det är bedövande naturskönt. Här och där går den italienska röda marmorn i dagen, vingårdarna breder ut sig i dalgångarna och ståtliga lantgods vittnar om tider då förnäma stenhuggarfamiljer fann sina Tuskulum i dalgångarna. Från norr kommer svalkande vindar från Dolomiterna som tidvis får regnen att dröja sig kvar. Regn som lindrar medelhavshettan och skapar ett unikt odlingsklimat.

Man vet från arkeologiska fynd att det växte vin i trakten i förhistorisk tid. Konsten att odla och producera vin tros dock ha kommit med romarna under de första århundradena före vår tideräkning. Det vin som romarna odlade var ett sött vin med låg alkoholhalt. Under årens gång upptäcktes att vinet jäste bättre om man använde druvklasarnas ”öron”, de vill säga de små torkade druvorna ytterst på klasarna. På äldre tiders språk kom vin kallas recchie, som betyder just öron, och ”öronvinet” Recioto är än i dag en berömd specialitet från trakten. Tekniken att göra vin på torkade druvor har sitt historiska ursprung just i Valpolicella.

Valpolicella omfattar drygt 7 000 hektar som breder ut sig över mängder med dalgångar och svepande vinkullar. De västligaste delarna närmast Gardasjön kallas för Amarone Classico, man förmodar att det var här som vinodlingen en gång började. Närheten till Gardasjön skapar ett mikroklimat som utvecklar druvorna på ett gynnsamt sätt. I modern tid har vinproduktionen spridit sig till angränsande delar. Här har inte Gardasjön samma svalkande påverkan och vinerna blir annorlunda. Länge hade Valpolicella rykte om sig att producera enkla bordsviner i lantlig stil, men detta har drastiskt förändrats. Kvalitetsmedvetenheten har ökat och regionens ursprungsviner har fått kultstatus, inte minst i Sverige.

Valpolicella är först och främst ett böljande lantligt område med jordbruk och vinodling som huvudsaklig inkomstkälla. Bönderna har i långa tider odlat många olika grödor och grönsaker. Närheten till handelsstaden Verona har i sin tur gjort att det ursprungliga köket influerats på många sätt. Kännetecknade är den enkla italienska husmanskosten som upphöjts till trestjärnig Michelinstatus över hela världen. Vi är i pastans och de krämiga såsernas rike där polenta, gnocchi och färska grönsaker är en del av folksjälen. Ska man nämna några typiska rätter är det höns som kokats i timmar, kanin, kalvlever – och den traditionella ”pastisada de caval”, en hästgryta som marineras i vin och som får sjuda med örter och grönsaker i en mindre evighet.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Därför ska du köpa vin på magnumflaska!

Därför ska du köpa vin på magnumflaska!

Vin på magnumflaska ger en viss känsla av magi och lyx, det är bättre för lagring och räcker så klart längre än en vanlig flaska. Tänk dig själv hur underbart det är att få vin i en generös maffig magnumflaska. Vare sig det är en present till dig själv, ett vin till en middag eller en gå-bort-present är en magnum minst dubbelt så uppskattad att få som en vanlig vinflaska! Sätt stämningen direkt genom att handla hem...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Fem städer du inte får missa i Veneto

Fem städer du inte får missa i Veneto

Padova Fyra mil väster om Venedig ligger Padova, en gammal romersk stad, delvis lite i skymundan från turiststråken. Padova är för många en oupptäckt italiensk pärla. Stadens visitkort är Prata della Valle ett vattenstråk kantat med 78 statyer av kända invånare. En av dessa föreställer Gustav II Adolf som har lyckats tränga sig in vid sidan av Galileo Galilei och andra berömdheter trots att han aldrig satte sin fot i...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Verona – kärlekens och vinets stad

Verona – kärlekens och vinets stad

Verona är en av världens mest romantiska städer. Inte bara för att det var här som Romeo förklarade Julia sin kärlek under balkongen. Det är också en historisk, pittoresk och mycket vacker stad just där norra och södra Europa möts – och där Italien är mer Italien än någon annanstans. Verona är en mycket gammal stad. Ingen vet vem som uppförde de första bosättningarna vid floden Adige, som sakta letar sin väg genom...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Fem pittoreska byar du måste hälsa på i Veneto

Fem pittoreska byar du måste hälsa på i Veneto

Ingenting har lika mycket charm som de små italienska byarna i Veneto. Plötsligt dyker de upp, i dalgångarna eller högt upp i bergen. Turistfria trattorior och makalösa scenerier. Här är några av de charmigaste byarna Asolo Den lilla bergsstaden Asolo med några tusen invånare ligger bedövande vackert i norra Veneto. Området heter Pedemontana och är ett kuperat vinodlarlandskap. Namnet Pedemontana betyder just vid bergets...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Viltgryta med rönnbär och meskräm

Viltgryta med rönnbär och meskräm

Vårt recept på viltgryta är en smakrik höstgryta att längta till när löven börjar falla! Mustiga smaker med vitlök, rödvin och rönnbär. Passa på att plocka rönnbär på hösten. Lägg dom i frysen eller torka dom för att använda senare. De är lite sura så se till att balansera dom i matlagningen. Dom är även supernyttiga - fullproppade med antioxidanter! Hoppas att det smakar! Detta recept är för 6 personer och tar...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Amarone – drottningvinet från Valpolicella

Amarone – drottningvinet från Valpolicella

Sett till smak, karaktär och kraftfullhet är Amarone en svårslagen och mustig vinupplevelse. Amaronevinet är också ett exempel på hur innovation och experimentlusta kan bana väg för ett helt vinland och förvandla en anonym region till en betydande världsdel i vinvärlden. Amarone tillskrivs ofta en lång historisk tradition, men det var inte förrän på 1950-talet som en del vinhus började experimentera med jäststammar som...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab