Produkter

Taggar

Verona är en av världens mest romantiska städer. Inte bara för att det var här som Romeo förklarade Julia sin kärlek under balkongen. Det är också en historisk, pittoresk och mycket vacker stad just där norra och södra Europa möts – och där Italien är mer Italien än någon annanstans.

Verona är en mycket gammal stad. Ingen vet vem som uppförde de första bosättningarna vid floden Adige, som sakta letar sin väg genom stadens centrum från schweiziska Alperna till Adriatiska havet. Verona bär på lämningar från folk som levde här långt före etruskerna. Verona är en knutpunkt. Här möter den nord-sydliga passagen upp emot Brennerpasset vägen som korsat Po-slätten sedan urminnes tider då steg blev stig.

Verona är en hjärtpunkt i Veneto med Gardasjön och Valpolicella i väster och Soave Venedig i öster. Staden är närmast en utpost mellan södra och norra Italien. Gränsen är såklart osynlig, men har en kulturell betydelse. Södra Italien har i långa tider varit fattigt, medan norra varit välmående och rikt. Söderns enkla trattorior med bordsviner och pasta blir i norr eleganta barer med Prosecco och Campari. Söder om Verona breder olivoljan och pastan ut sig, i norr tar smör, ost och charkuterier över. Det sägs också att italienska män i norr tjusas av bystiga kvinnor, medan männen i söder föredrar en bastant signorina.

Verona har haft stor betydelse i alla tider. En gång var staden Julius Ceasars port till det nordliga romarriket. Herraväldet har skiftat genom seklen och flera olika fanor har vajat på Palazzo Barbieri – länge tillhörde staden Österrike. Veronas egen fana är blå med ett gult kors, närmast identisk med den svenska.

Kärleksstaden Verona är ett möte mellan en pittoresk italiensk lantby och en modern storstad. Här förenas arkitektur, design och mode med det historiska och genuina. Staden har drygt 250 000 invånare och tidvis minst lika många förälskade turister. Att låta sig fotograferas under Romeo och Julias balkong på Via Capello 23 undgår ingen nyförälskad turist och många passar på att fästa en kärlekshälsning på väggen, låsa fast ett hänglås på grinden, eller röra vid Juliastatyns högra bröst och få evig tur i kärlek. För den som till äventyrs råkar vara Shakespeare-nörd finns mängder med sevärdheter i stan, som Romeos och Julias bostäder och Julias grav – vilket är ganska är ganska ovanligt när det gäller personer som aldrig funnits.

Den berömda Arena di Verona är inte bara en fantastisk sevärdhet i sig. Det är en av Operakonstens största scener i klass med La Scala och Metropolitan. På den romerska arenan spelas sommartid världens största operor inför utsålda hus och världsstjärnor avlöser varandra i praktrollerna.

I Verona finns också mängder med underbara restauranger, fik, vinbarer och gelaterior där världens kanske bästa glass serveras. I stadens centrum trängs stjärnbeströdda Michelinkrogar med kvarterskrogar och utmed sidogatorna små genuina restauranger där man serverar lokala specialiteter som kanin, polenta, åsna och häst.

Till Verona reser man för kulturen, historien, kärleken, maten, vinet och kanske allra mest för att uppleva en stad där Italien är mer Italien än kanske någon annanstans.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Därför ska du köpa vin på magnumflaska!

Därför ska du köpa vin på magnumflaska!

Vin på magnumflaska ger en viss känsla av magi och lyx, det är bättre för lagring och räcker så klart längre än en vanlig flaska. Tänk dig själv hur underbart det är att få vin i en generös maffig magnumflaska. Vare sig det är en present till dig själv, ett vin till en middag eller en gå-bort-present är en magnum minst dubbelt så uppskattad att få som en vanlig vinflaska! Sätt stämningen direkt genom att handla hem...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Fem städer du inte får missa i Veneto

Fem städer du inte får missa i Veneto

Padova Fyra mil väster om Venedig ligger Padova, en gammal romersk stad, delvis lite i skymundan från turiststråken. Padova är för många en oupptäckt italiensk pärla. Stadens visitkort är Prata della Valle ett vattenstråk kantat med 78 statyer av kända invånare. En av dessa föreställer Gustav II Adolf som har lyckats tränga sig in vid sidan av Galileo Galilei och andra berömdheter trots att han aldrig satte sin fot i...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Fem pittoreska byar du måste hälsa på i Veneto

Fem pittoreska byar du måste hälsa på i Veneto

Ingenting har lika mycket charm som de små italienska byarna i Veneto. Plötsligt dyker de upp, i dalgångarna eller högt upp i bergen. Turistfria trattorior och makalösa scenerier. Här är några av de charmigaste byarna Asolo Den lilla bergsstaden Asolo med några tusen invånare ligger bedövande vackert i norra Veneto. Området heter Pedemontana och är ett kuperat vinodlarlandskap. Namnet Pedemontana betyder just vid bergets...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Viltgryta med rönnbär och meskräm

Viltgryta med rönnbär och meskräm

Vårt recept på viltgryta är en smakrik höstgryta att längta till när löven börjar falla! Mustiga smaker med vitlök, rödvin och rönnbär. Passa på att plocka rönnbär på hösten. Lägg dom i frysen eller torka dom för att använda senare. De är lite sura så se till att balansera dom i matlagningen. Dom är även supernyttiga - fullproppade med antioxidanter! Hoppas att det smakar! Detta recept är för 6 personer och tar...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Valpolicella – Venetos viners hjärta

Valpolicella – Venetos viners hjärta

Få områden i Italien har samma klang hos vinvänner som Valpolicella: Denna region i västra Veneto breder ut sig vid foten av de italienska Alperna strax öster om Gardasjön och väster om Verona. Valpolicella är känt för sitt vin och inte minst för de unika viner som bara kan och får produceras här: Amarone, Ripasso och Recioto. Namnet Valpolicella förlorar sig långt bort i historien, troligen har det sina rötter i både...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Amarone – drottningvinet från Valpolicella

Amarone – drottningvinet från Valpolicella

Sett till smak, karaktär och kraftfullhet är Amarone en svårslagen och mustig vinupplevelse. Amaronevinet är också ett exempel på hur innovation och experimentlusta kan bana väg för ett helt vinland och förvandla en anonym region till en betydande världsdel i vinvärlden. Amarone tillskrivs ofta en lång historisk tradition, men det var inte förrän på 1950-talet som en del vinhus började experimentera med jäststammar som...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab