Produkter

Taggar

”Vilka viner kan man lagra och hur länge” är en fråga som ständigt återkommer. När vi pratar om att lagra vin så är syftet att vinet ska utvecklas, förändras och mogna och bli mer komplexa och intressanta…i bästa fall. Precis som människor är viner i sin ungdom pigga, friska och fräscha men kanske lite bångstyriga och opolerade. Med tiden och med rätt förutsättningar mognar både vinet och människan och blir mer polerad, nyanserad och utvecklar intressanta karaktärsdrag. Men sen finns det också de som bara lever på sin ungdomliga charm men som med åldern bara blir sura och kärva. Knepet är att se vilket vin som har utvecklingspotential.

Den absoluta majoriteten av världens viner är inte avsedda att sparas utan ska drickas kort efter att de är buteljerade. Det är viner som i allmänhet kommer från vingårdar med hög avkastning eller med mindre goda förutsättningar. För att ett vin ska kunna utvecklas väl krävs till exempel konserverande faktorer som syra, tanniner, alkohol eller sötma som gör vinet motståndskraftigt. Men det behövs också koncentration, aromintensitet och rik frukt som bara kan komma från druvor från bra lägen och där avkastningen hålls nere. Vinets kvalitet och dess förmåga att utvecklas gynnsamt bestäms därför i vingården.

Även druvsorten påverkar lagringspotentialen. Riesling med mycket syra och frukt- och aromintensitet kan ge mycket långlivade viner. Cabernet sauvignon har mycket av allt och måste tämjas med ekfatslagring och ger därefter klassiska viner med utvecklingspotential i Bordeaux och Napa Valley exempelvis. Den blå druvan gamay saknar intensiteten för att kunna lagras och gröna gewürztraminer har för låg syra och dess karaktäristiska parfym bleknar snabbt bort.

Man måste också räkna in årgångsvariationer. Svala och regniga år då druvorna inte mognar tillräckligt ger viner med hårda syror, omogna tanniner och lite aromer som inte kommer att förbättras med tiden. Riktigt varma år får vi övermogna druvor med för lite syra och viner som åldras snabbt. Nä det gäller kvalitet i vin så är faktiskt devisen ”lagom är bäst”.

Sist men inte minst så handla det om en personlig preferens. Om man gillar viner i frisk, fräsch och fruktig stil så finns det ingen anledning att lagra dem. Men gillar man toner av svamp, stall, höstlöv, nötte, läder och andra murriga toner så är vinlagring en spännande upplevelse. Köp minst sex flaskor av ett vin och koka upp då och då och upplev förändringen. Men lyd ett gott råd; spara aldrig ett vin för länge. Det finns inget tråkigare än att inse att man skulle druckit det där speciella vinet för två år sedan.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Verona – kärlekens och vinets stad

Verona – kärlekens och vinets stad

Verona är en av världens mest romantiska städer. Inte bara för att det var här som Romeo förklarade Julia sin kärlek under balkongen. Det är också en historisk, pittoresk och mycket vacker stad just där norra och södra Europa möts – och där Italien är mer Italien än någon annanstans. Verona är en mycket gammal stad. Ingen vet vem som uppförde de första bosättningarna vid floden Adige, som sakta letar sin väg genom...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Fem pittoreska byar du måste hälsa på i Veneto

Fem pittoreska byar du måste hälsa på i Veneto

Ingenting har lika mycket charm som de små italienska byarna i Veneto. Plötsligt dyker de upp, i dalgångarna eller högt upp i bergen. Turistfria trattorior och makalösa scenerier. Här är några av de charmigaste byarna Asolo Den lilla bergsstaden Asolo med några tusen invånare ligger bedövande vackert i norra Veneto. Området heter Pedemontana och är ett kuperat vinodlarlandskap. Namnet Pedemontana betyder just vid bergets...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Valpolicella – Venetos viners hjärta

Valpolicella – Venetos viners hjärta

Få områden i Italien har samma klang hos vinvänner som Valpolicella: Denna region i västra Veneto breder ut sig vid foten av de italienska Alperna strax öster om Gardasjön och väster om Verona. Valpolicella är känt för sitt vin och inte minst för de unika viner som bara kan och får produceras här: Amarone, Ripasso och Recioto. Namnet Valpolicella förlorar sig långt bort i historien, troligen har det sina rötter i både...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Amarone – drottningvinet från Valpolicella

Amarone – drottningvinet från Valpolicella

Sett till smak, karaktär och kraftfullhet är Amarone en svårslagen och mustig vinupplevelse. Amaronevinet är också ett exempel på hur innovation och experimentlusta kan bana väg för ett helt vinland och förvandla en anonym region till en betydande världsdel i vinvärlden. Amarone tillskrivs ofta en lång historisk tradition, men det var inte förrän på 1950-talet som en del vinhus började experimentera med jäststammar som...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

Soppa är något man inte äter tillräckligt av. Speciellt framåt lite svalare eller riktigt kalla dagar är soppan perfekt med sin värmande och helande känsla. Kronärtskockssoppan är en riktig klassiker som passar lika bra till vardags som till förrätt på finmiddagen på helgen. Receptet på denna kronärtskockssoppa är till fyra middagsportioner eller åtta förrätter. Servera med ett torrt och smakrikt vin eller en torrare...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab