Produkter

Taggar

Whiskyvärlden är en värld med ett eget språk. Drycken, ångan, apparaterna, processerna etc. Vad betyder de? Här har vi gjort en lista på de vanliga (och en del ovanliga) termerna i whiskyvärlden.

 

Angels share – Änglarnas andel, avser den whisky som avdunstar under lagringen.

Barrel – Ett amerikanskt fat cirka 180 liter, som i regel innehållit bourbonwhiskey.

Blended malt – En blandning av singelmalter från ett eller flera destillerier.

Blended whisky – Blendwhisky. En blandning av singelmalt och grainwhisky producerad vid minst två destillerier.

Bourbon – Amerikansk whiskey gjord på minst 51 % majs och lagrad på nya ekfat i minst två år.

Bourbonfat – Fat som tidigare innehållet bourbonwhisky, oftast Barrels 180 liter.

Butt – Ett spanskt sherryfat på cirka 500 liter.

Cask strength – Fatstyrka. Alkoholhalten för whisky som inte vattnats vid buteljeringen, kan vara vilken nivå som helst från 40 % och uppåt.

Charring – Processen där man bränner whiskyfat på insidan för att ge dem ett renande kolskikt och öppna upp porerna i eken.

Chill filtering – Kylfiltrering. Ett vanligt förvarande där whiskyn kyls ner och sedan pressas genom filter, syftet är att ta bort ämnen som medför att whisky grumlar sig i kontakt med luft, is eller vatten.

Coffey still – Destillationspanna patenterad 1830, utvecklad av Aeneas Coffey, senare utvecklad till kolonndestillering, förutsättningen för den moderna spritindustrin.

Draf – Drav: en restprodukt. Den massa av mältat korn som blir kvar i mäsktunnan sedan den sockerhaltiga vörten silats bort. Används ofta som foder eller gödningsmedel.

Dunnage warehouse – Traditionella ouppvärmda skotska lagerhus med stenväggar och jordgolv där faten staplas på varandra två eller tre.

Feints – Den sista ej användbara delen av destillationen som samlas upp och destilleras igen.

First fill – Första fyllningen av ett fat.

Foreshot/head – Försprit. den oanvändbara delen av destillationen som kommer först. Huvudet samlas upp och ingår i nästa destillation.

Floor malting – golvältning. Den process där kornet förmås att gro för att stärkelsen ska omvandlas till jäsbart socker. Utförs på särskilda mältningsgolv. Numera oftast ersatt av industriell mältning.

Grainwhisky – Whisky destillerad i kolonnpanna och lagrad på ekfat huvudsakligen gjord på andra sädesslag än mältat korn, vanligen vete eller majs.

Grist – Gröpe. Mältat korn som malts till ett grovt mjöl, steget före mäskning.

Hogshead – Ett fat på cirka 250 liter, ofta ombyggda bourbon barrels.

Independent bottler – Oberoende buteljerare. Företag som köper upp whisky från destillerier och buteljerar under eget varumärke.

Kiln – Kölna. Den pagodförsedda byggnad som mestadels förr användes för att torka malten med varm torvrök.

Low Wine – Den sprit som samlas upp efter den första destillationen i mäskpannan, cirka 20 % alkohol. Lågvinet blandas med förra omgångens huvud och svans och destilleras igen i spritpannan.

Mash still – Mäskpanna. Den första och vanligen största pannan som används vid traditionell destillering. Det uppsamlade destillatet kallas lågvin.

Mashing – Mäskning. Den process där den sockerhaltiga vörten silas av i mäsktunnan. Steget före jäsning.

Mashtun – Mäsktunna. Avser en stor behållare i rostfritt stål eller gjutjärn där det malda kornet (gröpen) blandas med varmt vatten och den sockerhaltiga vörten silas av före jäsningen.

Malt – Korn vari stärkelsen omvandlats till socker under mältning.

Middle cut – Hjärtat. Den mittersta delen av spriten som tas från den andra destillationen ur spritpannan. Håller vanligen cirka 73 %, kallas new make eller på svenska råsprit. Vattnas i regel ner till 63 % och läggs på ekfat.

Motballed – Lagd i malpåse. Syftar på destillerier som har längre produktionsuppelhåll men inte avrustats.

Mältning – Den process där malt framställs genom industriella metoder eller traditionell golvmältning.

New Make – Råsprit. Den del (hjärtat) som samlas upp ur spritpannan och läggs på ekfat.

Phenols – Fenoler. Ett samlingsnamn för många kolväteföreningar som finns i torven och som sätter markanta smaker på rökig whisky, bland annat rök, mäts i ppm, parts per million.

Pot Ale – Det som blir kvar i mäskpannan efter första destillationen, blandas i regel med draven och används som foder.

Potstill – Kittelpanna. Den traditionella panntypen i koppar som används för att destillera singelmalt.

PPM – Parts per milion, den enhet vari ”rökhalten” i malten mäts.

Puncheon – En numera ganska ovanlig fattyp, 500 liter, som huvudsakligen används i rom- och sherryindustrin, oftast använd för slutlagring.

Purifier – En extra kylare som returnerar spritångorna till pannan för att möjliggöra ännu renare destillation.

Refill – Fat som används för minst andra gången.

Second fill – Betecknar andra fyllningen av ett fat, därefter refill.

Sherryfat – Fat som tidigare innehållit det spanska vinet sherry och som cirka fem procent av världens whisky lagras på.

Single cask – Betyder att all whisky i flaskan är buteljerad från ett enda fat.

Single malt – Singelmalt. Whisky gjord på 100 % mältat korn, som destillerats i potstill och lagrats på ekfat i minst tre år.

Single blended – En blandning av singelmalt och grainwhisky producerad vid samma destilleri.

Spirit safe – Spritskåp. Det skåp i mässing där destillatet kontrolleras med hydrometer och själva destillationen delas upp i huvud, hjärta och svans.

Spirit still – Spritpanna. Den andra och i regel mindre av de två pannorna som används för traditionell dubbeldestillering.

Steeping – Stöpning. Första steget i mältningen när kornet stöps, det vill säga läggs i vatten.

Vatted whisky – Äldre benämning på blended singelmaltwhisky, det vill säga singelmalt från minst två destillerier som blandats, ej att förväxla med blendwhisky.

Vatting – Blandning. Den process där en masterblender komponerar en whisky genom att blanda fat.

Vintage whisky – Årgångswhisky. Whisky som är försedd med sitt destillationsår på etiketten.

Wash – Mäsk. Se mashing.

Whasback – Jäskar.

Worm tub – Tubkondensatorer. Äldre, men fortfarande använd kondensator där spritångorna leds i långa rör genom i kallvattenkar.

Wort – Vört. Den sockerhaltiga lösning som pumpas över från mäsktunnan till jäskaren för att jäsas till alkohol.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Sommarsallad med sparris, parmesan & jordgubbsvinegrette

Sommarsallad med sparris, parmesan & jordgubbsvinegrette

En somrig sallad kan vara räddaren i nöden under varma sommardagar när man inte har hunnit planera maten och skall försöka göra något av det som finns i kylen / grönsaksskålen. ÄR man lyckligt lottad har man kanske en trädgård att hämta något från. En matig sallad serverad på ett stort fat är underbart både till vardags och till fest. Här ett underbart recept lagom till sommarens färska jordgubbar. Receptet är...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Vilka viner kan man lagra och hur länge?

Vilka viner kan man lagra och hur länge?

”Vilka viner kan man lagra och hur länge” är en fråga som ständigt återkommer. När vi pratar om att lagra vin så är syftet att vinet ska utvecklas, förändras och mogna och bli mer komplexa och intressanta…i bästa fall. Precis som människor är viner i sin ungdom pigga, friska och fräscha men kanske lite bångstyriga och opolerade. Med tiden och med rätt förutsättningar mognar både vinet och människan och blir mer...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

Att Bruichladdich är ett av whiskyvärldens mest omtyckta destillerier framgick med all tydlighet i förra veckan då vi bjöd in till ett världsrekordförsök i Whiskyprovning. 2 283 personer hade anmält sig och inför representanter från Guinness World Records putsades det gamla rekordet med 31 deltagare. Världsrekordprovningen ägde rum på En Öl och Whiskymässa i Göteborg som besöktes av 25 000 personer. Därmed har mässan...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Den 13 april bjuder den skotska whiskytillverkaren Bruichladdich in till ett världsrekordförsök i Göteborg. Målet är att ta sig in i Guinness Rekordbok genom att samla fler än 2252 deltagare till världens största whiskyprovning genom tiderna. Göteborg har genom åren varit skådeplats för flera världsrekord, bland annat i dressyr och för flest nationaliteter i en åkattraktion. Nu kan göteborgarna snart komma att få...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Krustader med chèvre-creme, fikon, balsamvinäger och krasse

Krustader med chèvre-creme, fikon, balsamvinäger och krasse

Getost och fikon tillsammans med balsamvinäger är minst sagt en vinnande kombination. Superenkel att göra och försvinnande gott. Satsa på en kvalitativ balsamvinäger så det blir extra gott! Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera, smaka av igen tills du är...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Bistecca Fiorentina med rosmarinrostad potatis, chipotlemajonnäs, rostad vitlök och grillad sallad

Bistecca Fiorentina med rosmarinrostad potatis, chipotlemajonnäs, rostad vitlök och grillad sallad

Bistecca Fiorentina är en klassisk kötträtt som egentligen är en grillad T-bone steak med tillbehör. I detta fall serveras även gyllene och krispig ugnsrostad potatis, chipotlemajonnäs och grillad hjärtsallad till köttet. Om ni har tillgång till en sous vide är det att föredra men går lika bra tillaga köttet i ugn. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Grillad avokado med tonfisk, soja, sesammajonnäs, stenbitsrom och shisokrasse

Grillad avokado med tonfisk, soja, sesammajonnäs, stenbitsrom och shisokrasse

Detta är en riktigt höjdarrätt. Rökigheten i den grillade avokadon tillsammans med soja, sesam och tonfisk är mitt i prick. Detta är den perfekta förrätten till en bättre middag eller när det blivit dags för lite vardagslyx. Ge det ett försök, du kommer älska det. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab