Produkter

Taggar

Whiskyvärlden är en värld med ett eget språk. Drycken, ångan, apparaterna, processerna etc. Vad betyder de? Här har vi gjort en lista på de vanliga (och en del ovanliga) termerna i whiskyvärlden.

 

Angels share – Änglarnas andel, avser den whisky som avdunstar under lagringen.

Barrel – Ett amerikanskt fat cirka 180 liter, som i regel innehållit bourbonwhiskey.

Blended malt – En blandning av singelmalter från ett eller flera destillerier.

Blended whisky – Blendwhisky. En blandning av singelmalt och grainwhisky producerad vid minst två destillerier.

Bourbon – Amerikansk whiskey gjord på minst 51 % majs och lagrad på nya ekfat i minst två år.

Bourbonfat – Fat som tidigare innehållet bourbonwhisky, oftast Barrels 180 liter.

Butt – Ett spanskt sherryfat på cirka 500 liter.

Cask strength – Fatstyrka. Alkoholhalten för whisky som inte vattnats vid buteljeringen, kan vara vilken nivå som helst från 40 % och uppåt.

Charring – Processen där man bränner whiskyfat på insidan för att ge dem ett renande kolskikt och öppna upp porerna i eken.

Chill filtering – Kylfiltrering. Ett vanligt förvarande där whiskyn kyls ner och sedan pressas genom filter, syftet är att ta bort ämnen som medför att whisky grumlar sig i kontakt med luft, is eller vatten.

Coffey still – Destillationspanna patenterad 1830, utvecklad av Aeneas Coffey, senare utvecklad till kolonndestillering, förutsättningen för den moderna spritindustrin.

Draf – Drav: en restprodukt. Den massa av mältat korn som blir kvar i mäsktunnan sedan den sockerhaltiga vörten silats bort. Används ofta som foder eller gödningsmedel.

Dunnage warehouse – Traditionella ouppvärmda skotska lagerhus med stenväggar och jordgolv där faten staplas på varandra två eller tre.

Feints – Den sista ej användbara delen av destillationen som samlas upp och destilleras igen.

First fill – Första fyllningen av ett fat.

Foreshot/head – Försprit. den oanvändbara delen av destillationen som kommer först. Huvudet samlas upp och ingår i nästa destillation.

Floor malting – golvältning. Den process där kornet förmås att gro för att stärkelsen ska omvandlas till jäsbart socker. Utförs på särskilda mältningsgolv. Numera oftast ersatt av industriell mältning.

Grainwhisky – Whisky destillerad i kolonnpanna och lagrad på ekfat huvudsakligen gjord på andra sädesslag än mältat korn, vanligen vete eller majs.

Grist – Gröpe. Mältat korn som malts till ett grovt mjöl, steget före mäskning.

Hogshead – Ett fat på cirka 250 liter, ofta ombyggda bourbon barrels.

Independent bottler – Oberoende buteljerare. Företag som köper upp whisky från destillerier och buteljerar under eget varumärke.

Kiln – Kölna. Den pagodförsedda byggnad som mestadels förr användes för att torka malten med varm torvrök.

Low Wine – Den sprit som samlas upp efter den första destillationen i mäskpannan, cirka 20 % alkohol. Lågvinet blandas med förra omgångens huvud och svans och destilleras igen i spritpannan.

Mash still – Mäskpanna. Den första och vanligen största pannan som används vid traditionell destillering. Det uppsamlade destillatet kallas lågvin.

Mashing – Mäskning. Den process där den sockerhaltiga vörten silas av i mäsktunnan. Steget före jäsning.

Mashtun – Mäsktunna. Avser en stor behållare i rostfritt stål eller gjutjärn där det malda kornet (gröpen) blandas med varmt vatten och den sockerhaltiga vörten silas av före jäsningen.

Malt – Korn vari stärkelsen omvandlats till socker under mältning.

Middle cut – Hjärtat. Den mittersta delen av spriten som tas från den andra destillationen ur spritpannan. Håller vanligen cirka 73 %, kallas new make eller på svenska råsprit. Vattnas i regel ner till 63 % och läggs på ekfat.

Motballed – Lagd i malpåse. Syftar på destillerier som har längre produktionsuppelhåll men inte avrustats.

Mältning – Den process där malt framställs genom industriella metoder eller traditionell golvmältning.

New Make – Råsprit. Den del (hjärtat) som samlas upp ur spritpannan och läggs på ekfat.

Phenols – Fenoler. Ett samlingsnamn för många kolväteföreningar som finns i torven och som sätter markanta smaker på rökig whisky, bland annat rök, mäts i ppm, parts per million.

Pot Ale – Det som blir kvar i mäskpannan efter första destillationen, blandas i regel med draven och används som foder.

Potstill – Kittelpanna. Den traditionella panntypen i koppar som används för att destillera singelmalt.

PPM – Parts per milion, den enhet vari ”rökhalten” i malten mäts.

Puncheon – En numera ganska ovanlig fattyp, 500 liter, som huvudsakligen används i rom- och sherryindustrin, oftast använd för slutlagring.

Purifier – En extra kylare som returnerar spritångorna till pannan för att möjliggöra ännu renare destillation.

Refill – Fat som används för minst andra gången.

Second fill – Betecknar andra fyllningen av ett fat, därefter refill.

Sherryfat – Fat som tidigare innehållit det spanska vinet sherry och som cirka fem procent av världens whisky lagras på.

Single cask – Betyder att all whisky i flaskan är buteljerad från ett enda fat.

Single malt – Singelmalt. Whisky gjord på 100 % mältat korn, som destillerats i potstill och lagrats på ekfat i minst tre år.

Single blended – En blandning av singelmalt och grainwhisky producerad vid samma destilleri.

Spirit safe – Spritskåp. Det skåp i mässing där destillatet kontrolleras med hydrometer och själva destillationen delas upp i huvud, hjärta och svans.

Spirit still – Spritpanna. Den andra och i regel mindre av de två pannorna som används för traditionell dubbeldestillering.

Steeping – Stöpning. Första steget i mältningen när kornet stöps, det vill säga läggs i vatten.

Vatted whisky – Äldre benämning på blended singelmaltwhisky, det vill säga singelmalt från minst två destillerier som blandats, ej att förväxla med blendwhisky.

Vatting – Blandning. Den process där en masterblender komponerar en whisky genom att blanda fat.

Vintage whisky – Årgångswhisky. Whisky som är försedd med sitt destillationsår på etiketten.

Wash – Mäsk. Se mashing.

Whasback – Jäskar.

Worm tub – Tubkondensatorer. Äldre, men fortfarande använd kondensator där spritångorna leds i långa rör genom i kallvattenkar.

Wort – Vört. Den sockerhaltiga lösning som pumpas över från mäsktunnan till jäskaren för att jäsas till alkohol.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Verona – kärlekens och vinets stad

Verona – kärlekens och vinets stad

Verona är en av världens mest romantiska städer. Inte bara för att det var här som Romeo förklarade Julia sin kärlek under balkongen. Det är också en historisk, pittoresk och mycket vacker stad just där norra och södra Europa möts – och där Italien är mer Italien än någon annanstans. Verona är en mycket gammal stad. Ingen vet vem som uppförde de första bosättningarna vid floden Adige, som sakta letar sin väg genom...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Fem pittoreska byar du måste hälsa på i Veneto

Fem pittoreska byar du måste hälsa på i Veneto

Ingenting har lika mycket charm som de små italienska byarna i Veneto. Plötsligt dyker de upp, i dalgångarna eller högt upp i bergen. Turistfria trattorior och makalösa scenerier. Här är några av de charmigaste byarna Asolo Den lilla bergsstaden Asolo med några tusen invånare ligger bedövande vackert i norra Veneto. Området heter Pedemontana och är ett kuperat vinodlarlandskap. Namnet Pedemontana betyder just vid bergets...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Valpolicella – Venetos viners hjärta

Valpolicella – Venetos viners hjärta

Få områden i Italien har samma klang hos vinvänner som Valpolicella: Denna region i västra Veneto breder ut sig vid foten av de italienska Alperna strax öster om Gardasjön och väster om Verona. Valpolicella är känt för sitt vin och inte minst för de unika viner som bara kan och får produceras här: Amarone, Ripasso och Recioto. Namnet Valpolicella förlorar sig långt bort i historien, troligen har det sina rötter i både...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Amarone – drottningvinet från Valpolicella

Amarone – drottningvinet från Valpolicella

Sett till smak, karaktär och kraftfullhet är Amarone en svårslagen och mustig vinupplevelse. Amaronevinet är också ett exempel på hur innovation och experimentlusta kan bana väg för ett helt vinland och förvandla en anonym region till en betydande världsdel i vinvärlden. Amarone tillskrivs ofta en lång historisk tradition, men det var inte förrän på 1950-talet som en del vinhus började experimentera med jäststammar som...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

Soppa är något man inte äter tillräckligt av. Speciellt framåt lite svalare eller riktigt kalla dagar är soppan perfekt med sin värmande och helande känsla. Kronärtskockssoppan är en riktig klassiker som passar lika bra till vardags som till förrätt på finmiddagen på helgen. Receptet på denna kronärtskockssoppa är till fyra middagsportioner eller åtta förrätter. Servera med ett torrt och smakrikt vin eller en torrare...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Sauvignon blanc - som en daggfrisk sommarmorgon

Sauvignon blanc - som en daggfrisk sommarmorgon

Sauvignon blanc är en av de druvor som kanske är lättast att känna igen. Om du sysslat med trädgårdsarbete det allra minsta så vet du hur en klassisk sauvignon blanc från det svala Loire doftar; nyklippt gräs, buxbom, nässlor, krusbär, fläder och färska örter. Den doftar som en daggfrisk sommarmorgon i trädgården helt enkelt. Smaken är åt det lättare hållet och alltid torr och krispigt frisk. Att druvan är så...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Johan Jureskogs ”Hamburgare Choucroute Garnie”

Johan Jureskogs ”Hamburgare Choucroute Garnie”

Hamburgare brukar traditionellt sett paras ihop med rött vin eller öl för att stå emot de kraftfulla smakerna från köttet och tillbehören. Öl kan dock bli väldigt mättande tillsammans med kraftigare rätter medan rött vin i sin tur kan upplevas som tungt en varm sommardag. För de som hellre skulle vilja avnjuta ett friskt glas vitt till sin burgare, men samtidigt vill att drycken ska matcha maten, har Johan Jureskog tagit...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab