en bag in box med inycon och vinglas

Inycon Appassimento Organic 2021 – 2 liter

200 cl
200:-
Artikelnummer
55048
en bag in box inycon appassimento

Inycon Appassimento Organic 2021 – 2 liter

200 cl
200:-

Visste du att Appassimento betyder Marängpaj på italienska?

Nej det gör det såklart inte. Det betyder att en del av druvorna i detta vin är torkade och ger ett mer koncentrerat och fylligt vin.

Smakbeskrivning

Inycon Appassimento Organic görs på druvorna perricone och aglianico, båda klassiska druvor för södra Italien och som här får sällskap av varandra. Det är en något annorlunda och spännande druvkombination som ger vinet en intressant smakpalett. Vinet har en mörkt röd färg med violetta inslag. Stor och generös doft av mogna björnbär och små svarta körsbär. Fruktig smak med inslag av färska kryddor, körsbär och sötlakrits. En fyllig gomkänsla med vinstilens lilla sötma som balanseras upp av bra tryck i tanninerna och mörkbärig fräschör i frukten. Lång eftersmak med ett kryddigt avslut.

Inycon Appassimento Organic passar utmärkt till pastarätter med fylliga smaker, mustiga grytor, pizza och är dessutom ett mycket bra grillvin. Ett vin som lämpar sig verkligen till en hel del prova gärna till ört- och vitlökskryddad karré på grillen, hårdostar med saltkristaller eller varför inte till charkuterier med smakrik salami.

Vinet

Appassimento-metoden innebär att druvorna torkas och tappar därmed en del av sin vikt innan de pressas och blir till vin. Resultatet blir ett vin med större djup och smakregister och något högre alkoholhalt. ”Uve appassite” betyder ungefär ”torkad druva” på italienska.

Cantine Settesoli är känt för sin stora ekologiska vinproduktion och det tillkommer nya ekologiskt certifierade vingårdar varje år. Vintillverkningen sker dessutom utan några som helst animaliska produkter. Därför är Cantine Settesoli även certifierat veganskt.

Cantine Settesoli blev 2020 certifierat med VIVA för hållbarhet inom vitikultur av det italienska miljödepartementet.

Settesoli

Cantine Settesoli har länge drivits utifrån ett mycket medvetet miljötänk. Medan andra vingårdar nöjer sig med att uppfylla baskraven för ekologisk odling tar Settesoli detta ett par steg till. Redan 2008 driftsatte man Italiens största solenergianläggning när man installerade över 1500 solpaneler. Året därpå gick man helt över till förpackningar av returmaterial och inom kort inviger man en stor biogasanläggning som kommer att generera el och värme till både vineriet och regionen. Dessutom har man utvecklat ett spårbarhetssystem där man kan följa varje flaska tillbaka till den enskilde odlaren och den exakta växtplatsen.

Att bruka jorden i samklang med naturen för social och ekonomisk utveckling har gjort Settesoli till ett av Italiens främsta exempel på att målmedvetet engagemang kan bekämpa fattigdom och förändra förutsättningarna för en hel region. Det sociala arbetet är mycket omfattande och innefattar allt från att bistå organisationer som jobbar för utsatta barn i Brasilien till att stötta lokala härbärgen för hemlösa på Sicilien. Tack vare sitt sociala engagemang har Settesoli tilldelats den italienska republikens mest prestigefulla utmärkelse för socialt arbete.

Cantine Settesoli är baserat i Menfi på Siciliens västkust, är en av föregångarna som med hjälp av en hypermodern vinanläggning och minimalt användande av bekämpningsmedel idag producerar några av öns allra bästa viner. Cantine Settesoli, ett av Europas största vinkooperativ och förfogar mer än 6 000 hektar vingårdar.

Sicilien

Sicilien är en av de mest soldränkta platserna i Europa. Vinerna som utvecklas här smeks under våren av tidiga varma passadvindar från Sahara för att sedan matas sprängfulla av Medelhavets sol under tokvarma, nederbördsfattiga sommarmånader.

Här kan du läsa mer om Sicilien.

Vinifiering

Druvorna som används till vinet torkas något på vinstocken, de skördas cirka 15 dagar efter normal mognad; denna process gör det möjligt att producera ett mycket koncentrerat vin både på näsan och i gommen, tack vare naturligt restsocker.

Efter skörd avstjälkas och krossas druvorna för att sedan föras över till temperaturkontrollerade jäskare av rostfritt stål. Jäsningen sker mellan 22-25 grader C med jäst utvald av vinmakaren för druvsort och regionala uttryck. Ett system med “rack and return” och traditionell överpumpning ger en skonsam extraktion av djup färg och fina tanniner samtidigt som fruktkaraktären bibehålls. Efter jäsning sker skalmaceration som bestäms av vinmakarna beroende på vingårdens speciella egenskaper.

Fakta

Vinmakare: Mimmo De Gregorio
Druvor: 50% Perricone 50% Aglianico
Vinrankor densitet: 4200/4500 plantor/hektar
Jordmån: Sandiga jordar, rikligt med kalkstenar, porös jordmån och rik på järnhaltiga mikroelement.
Alkohol: 13,5%
pH: 3,61
Totalsyra: 4,77 g/l
Socker: 1,290 g/100 ml

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

vingård med utsikt på sicilien

Cantine Settesoli anses i dag vara en föregångare för modern vinindustri, både när det gäller modern vinifiering och ekologisk vinproduktion. Kooperativet grundades 1958 av lokala vinbönder som gick samman för att hjälpa varandra genom en tid av svår lågkonjunktur och omfattande utvandring från efterkrigstidens Italien. Kooperativet ligger utanför den historiska staden Menfi på Siciliens västkust där greker, romare,…

prego grande premio

Prego Grande Premio (Vi)

Prego Grande Premio kommer från Sicilianska kooperativet Cantine Settesoli som är känt för sin ekologiska odling och...
Pris: 91:- (100 cl)
Prego Grande
Ekologisk

Prego Grande Appassionante (Vi)

Generöst fruktig smak av mörka mogna mörka bär och med inslag av choklad och färska örter.
Pris: 89:- (100 cl)

Inspiration

grillat kött med grönsaker och en flaska vin

Grillad biff och champinjoner med melon- och ricottasallad

Blomkål och kummel med brynt fänkålssmör

Blomkål och kummel med brynt fänkålssmör

Sicilien nigab

Sicilien – medelhavets solmogna viner

Mimmo De Gregorio

Mimmo de Gregoria – vinmakare på varma och soliga Sicilien

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close