vingård med en skylt med druvan cinsault

Cinsault – den värmeälskande druvan

Cinsault är en sydfransk blå druva som spritts över stora delar av vinvärlden. Den förekommer dock nästan alltid som blandningsdruva. Som sådan är den mycket mångsidig och en favorit hos många vinodlarare. Den är lättodlad och låter sig snällt skördas maskinellt. Cinsault är också mycket känd genom sitt äktenskap med pinot noir, som ingicks i Sydafrika 1925. Resultatet blev den sydafrikanska nationaldruvan pinotage.

Vad är Cinsault?

Cinsault är en värmeälskande druva som gillar när solen gassar. Den mognar något senare och vill därför ha mycket sol och varma torra dagar. Cinsault odlas främst i Frankrike, i synnerhet i Languedoc och i södra delarna av landet där den används som mjukgörare i blandningar som behöver balansera syra och strävhet. Cinsault är exempelvis en av de vanliga druvsorterna i Chateauneuf-du-Pape. Cinsault används också i stor utsträckning till roséviner. I synnerhet är rosévinerna från Provence berömda. Druvrena cinsaultviner förekommer, om än sparsamt, dessa har en ganska ljus färg och får en fruktig, lättillgänglig och delikat karaktär. I södra Frankrike förknippas druvan med ett flärdfullt liv på Rivieran, inte minst i Cannes. Cinsault var till exempel Grace Kellys favoritdruva och fruktiga cinsault-roséer är alltjämt ett jetset-vin längs hela Côte d’Azur. Cinsault är en druva som lätt muterar och den har ett stort antal registrerade kloner med olika egenskaper. Cinsault har runda gråblå frukter med tjocka skal. Skördarna är rikliga och om inte vinstockarna beskärs blir tillväxten så stor att kvaliteten hämmas. Till Sydafrika kom cinsault tidigt. Landets första professor i vinodling Abraham Izak Perold laborerade i början av 1920-talet med att korsa fram druvor som bättre lämpade sig för det sydafrikanska klimatet. I Sydafrika kallades cinsault för Hermitage, i mötet med Pinot Noir fick avkomman namnet Pinotage.

Cinsaults historia

Cinsaults ursprung är oklart. Fransmännen menar att det är en uråldrig sort som kommer från området kring Avignon, Aix och Marseille. Men det finns också argument som stöder att cinsault egentligen härstammar långt österifrån och att den mycket tidigt ska ha kommit till södra Frankrike med handelsskepp från östra delarna av Medelhavet. Det finns belägg för att cinsault kan ha odlats i stora delar av västra Asien och i hela det östra Medelhavsområdet inklusive Cypern och de grekiska öarna. Även om det förflutna kan vara oklart, är det uppenbart att cinsault trots långväga rötter kan betraktas som en purfransk och starkt domesticerad druva. Fransmännen har fört den vidare till sina forna kolonier i Algeriet och Marocko, och över Atlanten till den franskspråkiga södern. Dit kom cinsault kring 1860. I USA blev den känd under namnet Black Malvoisia. Cinsault är en av de druvsorter som fått finna sig i att ha många namn: Hermitage i Sydafrika, där cinsault länge var den mest odlade druvan, Ottavianello i italien och Black Prince, Blue Imperial och Oeillade i Australien. Bland synonymerna finns ytterligare ett tiotal namn.

Var odlas Pinotage?

Cinsault har sin hemvist sydöstra Frankrike där den svarar för en stor del av vinodlingsarealen. Cinsault odlas även odlas norra Afrika, bland annat i Algeriet och Marocko där den svarar för majoriteten av vinproduktionen. I Sydafrika är cinsault alltjämt en vanlig druva. Den ökar också i popularitet i Kalifornien, Italien och Chile. Cinsault odlas även i mellersta östern, i Israel och Palestina och inte minst i Bekaadalen i Libanon, där den är känd som en viktig komponent i ansedda Chateau Musar. Cinsault är också på frammarsch i Nya Zeeland och Australien. Eftersom cinsault är en varmklimatsdruva gynnas den av ökade medeltemperaturer och på flera håll i världen får den nu ersätta känsligare druvsorter.

Hur smakar cinsault?

Druvrena viner på cinsault är tämligen ovanliga. Cinsault är främst en iblandningsdruva. Färgen är i ljus, rosenröd och vinerna är fruktiga, lättdruckna med liten syra och låg strävhet. I unga år är cinsaultviner ofta livliga och fylliga. I blandningar har druvan en benägenhet att snällt och fogligt anpassa sig efter övriga druvsorter. Druvrena cinsaultviner har ofta doft av jordgubbar, röda körsbär och parfym. I smaken kommer mogna nektariner, persikor, hallon och granatäpplen.

Hur serveras cinsault?

Röda cinsaultviner kan med fördel serveras något mer kylda än andra rödviner, fruktigheten gör dem snarare mer läskande närmare 15 än 20 grader. Roséviner kan kylas än mer, ner mot kylskåpstemperaturer, i synnerhet om vinet ska drickas varma sommardagar. Vad gäller cinsaultblandningar är det bättre att servera dem mindre kylda.

Glas till cinsault

Röda cinsaultviner bör hällas upp i klassiska rödvinsglas med vid kupa och smal öppning som koncentrerar och förstärker aromerna. Roséviner kan också drickas i sådana glas men kommer mer till sin rätt i tulpanformade glas med mindre kupor och smal öppning.

Tilltugg till cinsault

Cinsault är ett typiskt Medelhavsvin som ofta passar mycket bra till hela det sydfranska köket, till milda ostar och lätta charkuterier som skinka och pastrami. Det är ett utmärkt sällskaps- och pratvin som går bra till somrig plockmat, snittar och småplock. Detsamma gäller i ännu högre grad rosévinerna. Cinsaultblandningar domineras i regel av andra ingående druvsorter, vilket gör att matchningen varierar.

Mat till cinsault

Cinsault ger mångfacetterade och mycket användbara viner som passar utmärkt till många rätter. Inte minst till Medelhavsköket, till saffranskrydda fiskgrytor, till lättare kött, kyckling, kalv, anka och lamm. Det passar också till italienska pastarätter, till pizza och risotto, till spanska tapas och paella och till och med till så vitt skilda kök som det mexikanska och det asiatiska. Cinsaultblandningar domineras i regel mer av andra ingående druvsorter, vilket gör att matchningen med mat varierar.