Kategori: Druvsorter
sauvignon blanc druvor nigab

Druvsorter

Vin stammar från urdruvan, den vildväxande Vitis vinifiera. Hur länge vin har odlats är oklart, men arkeologiska fynd visar att det tillverkades vin i länderna runt östra Medelhavet och i främre orienten för mer än 6 000 år sedan. När sjövägarna västerut etablerades tog handelsfolk som fenicier och senare grekerna med sig vin och vinrankor till kusterna runt Medelhavet.

I Etrurien, ett område norr om Rom härskade etruskerna. Deras kultur är delvis höljd i dunkel men vinodling var betydelsefull för dem av många skäl. Etruskerna kom att förfina kunskapen. När det romerska riket bredde ut sig följde vinodlingen med, först norrut mot Frankrike och Tyskland, sedan västerut mot Spanien och Portugal. Romarna kom att grunda en lång rad av världens viktigaste vinområden som Bourgogne, Bordeaux, Loire, Rhen och Mosel. När kristendomen fick fäste blev klostren betydelsefulla för vinproduktionen. Vin behövdes till nattvarden och vingårdar planterades runt klostren. Dåtidens kloster var tidens universitet. Där samlades de som sökte kunskap, som var läskunniga och intresserade sig världen omkring sig. Man upptäckte att man kunde ympa kvistar av Vitis vinifiera på plantor av andra varianter och ett helt släktträd började växa fram. Längre fram spreds kristendomen vidare av missionärer och kolonisatörer. Vinrankor togs då med från Europa till nya kontinenter. Vinrankor skeppades snart fram och tillbaka mellan Amerika och Europa, och med dem kom insekter och svampsjukdomar.

År 1863 vissnade vinstockarna hos den sydfranske vinbonden Joseph Antoine Bortys i Roquemaure. Året därpå var vinstockarna döda och sjukdomen spred sig till vingård efter vingård. Först sedan flera miljoner vinstockar hade dött och paniken var fullkomlig upptäckte man att det var en lus, Phylloxera vastatri, som angrep plantornas rötter. Joseph Antoine Bortys hade fått vinrankor av en bekant i New York. Bortrys var ovetande om att plantorna var fulla med löss och planterade ut dem på sina marker. För att stoppa angreppet försökte man med allt från att bränna jordar till att trycka ner mängder med giftig gas i marken. Först 1869 insåg biologer att angreppet kunde stoppas om man ympade europeiska druvor på amerikanska resistenta plantor. Det skulle dock dröja mer än 50 år innan den franska vinproduktionen var tillbaka på samma nivåer som före vinlusangreppet. De ympade vinstockarna räddade Europas vinodlingar, men till priset av att vinet fick nya egenskaper. Delvis buret av mytbildningen anses vin från tiden före vinlusen ha haft högre kvalitet än dagens viner.

Läs mer
sauvignon blanc vingård vinstock druvor
Druvsorter

Sauvignon blanc – som en daggfrisk sommarmorgon

pinot noir druvor nigab
Druvsorter

Pinot Noir – vinvärldens diva

nigab chardonnay druvor
Druvsorter

Chardonnay – lär dig känna igen världens mest populära druvsort

italien sangiovese druva
Druvsorter

Sangiovese – Italiens egen ögonsten till druva

druvan malbec
Druvsorter

Malbec – druvan som höll på att falla i glömska

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close