skylt i vingård med texten shiraz

Syrah och shiraz – legendarisk druva med många myter

Syrah, eller shiraz som druvan kallas i stora delar världen, är en smakrik blå druva vars popularitet ständig ökar. Under 2000-talet har odlingsarealen vuxit och Shiraz är numera en de tio mest odlade druvsorterna i världen. Shiraz odlas i många länder och ger i regel mörka, fruktiga och kryddiga viner med en tydlig pepparton. Beroende på klimat och ursprung får syrah skiftande karaktär. De mest bäriga och fruktiga syrahvinerna kommer från varma växtplatser, medan de mer sträva och komplexa vinerna odlas i Rhônedalen.

Vad är syrah?

Syrah är en fascinerande druva med två namn och en mytomspunnen historia. Förenklat kan man säga att druvan heter syrah i Frankrike och i den gamla vinvärlden, medan man i den nya världens benämner den shiraz. Men det är en sanning med modifikation. Vad man väljer att kalla sitt vin har också blivit en smakbeskrivning. Ett mörk, fylligt och bärigt vin i australiensisk stil brukar ofta få namnet shiraz, medan ett lättare vin i fransk stil kan kallas syrah oberoende av var det producerats. Generellt får viner som görs av syrah en mörkröd färg och en intensiv bärighet med örtiga och kryddiga toner. Rhônedalen är syrahdruvans hemvist, men även i Australien, USA och Sydafrika odlas den i stor omfattning. Inte minst för att blandas med cabernet sauvignon.

Syrahs historia

Kring syrahdruvan finns flera myter. En av de mest seglivade är att den har sitt ursprung i Persien och att den fått sitt namn efter den iranska staden Shiraz. På 800-talet före Kristus var staden vida känd för sitt vin. En tradition berättar att det var riddaren Gaspard de Sterimberg som hade med sig druvan hem till Hermitage från korstågen i Persien. En annan legend är att druvan kommit från Egypten där den odlats i förhistorisk tid. Andra berättelser lär oss att plantor från staden Shiraz kommit till Turkiet och därifrån förts vidare av fenicierna till handelskolonin Marseille vid Rhôneflodens mynning. Även romerska legionärer brukar tillskrivas förtjänsten av att ha tagit syrahdruvorna till Rhône från Syrakusa på Sicilien. Om det finns ett korn av sanning i dessa myter är inte gott att veta, men modern DNA-forskning visar att druvan har sitt ursprung i Rhône där den har korsats fram av två relativt okända druvsorter durez och mondeuse.

På 1800-talet ansågs vinerna från Rhône och i synnerhet Hermitagekullen vara särskilt förnämliga. När vinodlingen fick fart i Australien på 1800-talet var det franska druvor och inte minst syrah som planterades, redan då kallade man den för shiraz.

Hur uttalas syrah/shiraz?

Syrah är ett franskt ord av okänt ursprung. Att druvan sägs ha kommit från Syrakusa på Sicilien brukar ses som en etymologisk förklaring, på samma sätt som för den persiska staden Shiraz. På franska uttalas namnet [Sira] med betoning på första stavelsen och med stumt h. Ett engelskt uttal går mer emot [sera]. Shiraz uttalas som det stavas på både franska och engelska, vilket också gäller som uttalsnorm på svenska.

Var odlas syrah?

Syrah trivs allra bäst i varma klimat. Ursprunget har den i Rhônedalen som fortfarande är dess egentliga hemvist. Flera av Rhones berömda viner görs på syrah. Australien har ett varmare klimat och utvecklar shirazviner som är än mer kraftfulla och fylligare än i Frankrike. I dag är Australien ett andra hemland för shirazdruvan, åtminstone när det gäller den fruktigare och mjukare vinstilen som druvan utvecklar där. Även USA, Nya Zeeland och Sydamerika är numera betydande producenter av shirazviner. I mindre omfattning odlas syrah också i europeiska länder som Spanien, Portugal och Frankrike.

Hur smakar syrah?

Syrah är en druva som utvecklar vin i olika stilar beroende på var den har odlats. Franska syrahviner är ofta strävare, peppriga med rika inslag av örter, nejlikor och andra kryddor. När vinerna mognat får de ofta en komplex karaktär med läder, choklad, tobak och charkuterier. Ibland också en liten ton av rök. Australiensiska shirazviner är i regel fylligare och mjukare i stilen. De har ofta mer frukt än de franska vinerna. De är inte lika sträva, ofta kraftigare med framträdande smaker av svarta vinbär, björnbär och körsbär. Amerikanska och sydamerikanska shirazviner skiljer sig smakmässigt från de franska. De är inte fullt så kraftfulla som de australiensiska och har inte den franska strävheten, men den mörka färgen, frukten och bärigheten är genomgående för alla syrah- och shirazviner.

Hur serveras syrah?

Syrah/shiraz bör serveras rumstempererat. Vanligen brukar cirka 18 grader rekommenderas. Vid den temperaturen är fylligheten och den typiska kraftfullheten som mest framträdande. Syrah/shiraz mår bra av att dekanteras, det minskar strävheten och oxiderar vinet på ett angenämt sätt. Tänk på att vin värms i glaset och att det kan vara bra att kyla det något mera än den rekommenderade temperaturen före serveringen. Att ställa in en flaska syrah/shiraz i kylskåpet 30 minuter före servering är ett bra riktmärke.

Glas till syrah

Syrah- och shirazviner bör serveras i stora rödvinsglas med djupa kupor och avsmalnande öppning. Sådana glas framhäver på ett generöst sätt de fruktiga och kraftfulla aromerna.

Tilltugg till syrah

Ett syrah- eller shirazvin är det perfekta vinet till en charktallrik med kryddiga salamisorter, smakrika ostar, marinerade oliver och inläggningar. Det går också bra till många typer av plockmat, i synnerhet de mer fruktiga shirazvinerna. Strävare syrahviner är förträffligt till franska delikatesser, anka, kittostar och grillade grönsaker.

Mat till syrah

Syrah- och shirazviner är i regel kraftfulla och kryddiga viner som matchar mat med rika smaker. Det är ett mycket mångsidigt vin som går som allra bäst till nötkött, entrecote, ryggbiff, och oxfilé, men även till vilt, lamm och grillade rätter av många slag. Till allting som man kan tänka sig en fyllig rödvinssås till är shiraz ett passande val. Till mustiga långkok, grytor och även skaldjur och vildfågel är syrah/shiraz ett utomordentligt vin. Tumregeln är att smakrika rätter kräver smakrika viner då är shiraz och syrah ett berikande val.