Dryckesskola

Burns Night – allt du behöver veta om den 25 januari

Dela

Kategorier

VEM VAR ROBERT BURNS?

Robert Burns föddes 25 januari 1759 i byn Alloway. Burns inspiration var den skotska folkvisan och hembygden – dess natur och folk, men kanske främst kärleken. En av hans mest kända kärlekssångerna är ”My love is like a red red rose. När nobelpristagaren och legenden Bob Dylan fick frågan vilken dikt som inspirerat honom mest var det just denna sång han valde.

O my luve is like a red, red rose
That’s newly sprung in June;
O my luve’s like the melodie
That’s sweetly play’d in tune.
As fair art thou, my bonny lass.
So deep in luve am I;
And I will luve thee still, my dear,
Till a’ the seas gang dry.”

Burns använde sin poesi för att förföra flickorna på bygden och hade en rad kärleksaffärer. En av dem, murardottern Jean Armour, blev gravid.  Hennes far förbjöd sin dotter att gifta sig med Burns, varvid Burns bestämde sig för att emigrera till Jamaica där han hade fått ett jobb. För att få pengar till resan, skrev han ner en samling dikter och sånger och tog till ett förlag i Edinburogh och blev genast utgiven. Diktsamlingen blev en omedelbar succe och han fick en stor summa pengar.

Burns har inte bara inspirerat Dylan, även Michael Jackson hade Robbie som musa och skrev en Musikal om Robert Burns. Det sägs också att det är Robert Burns ”Tam o Shanter” som är inspirationen till videon till Thriller.

“Tam o’ Shanter”
When chapmen billies leave the street,
And drouthy neibors, neibors meet,
As market days are wearing late,
An’ folk begin to tak the gate;
While we sit bousing at the nappy,
And getting fou and unco happy,
We think na on the lang Scots miles,
The mosses, waters, slaps, and styles,
That lie between us and our hame,
Where sits our sulky sullen dame.
Gathering her brows like gathering storm,
Nursing her wrath to keep it warm.
This truth fand honest Tam o’ Shanter,

Även i litteraturen syns Burns enorma inflytande. Titeln på Salingers ”Cather in the Rye” är tagen från ett Burnspoem och även Steinbecks ”Of mice and men”.

Och har man inte hört talas om honom är det inte omöjligt att man sett honom – Jämsides med Christopher Columbus är han en av de ickereligiösa personer som har flest statyer uppresta efter sig. En i Central Park bland annat, och hans sång Auld Lang syne anses vara den engelska sång som sjungs oftast efter Happy Birthday eftersom i princip hela den engelskspråkiga världen sjunger den på 12- slaget.

Alla dessa spår kan vi alltså se av denna skotska nationalskald trots att han bara blev 26 år!

Efter sin succe med sina samlade verk utgivna i Edinburogh återvände han hem och gifte sig med Jean Armour men hans okuvliga kärlek till fest och alkohol gjorde att hans hälsa blev snart sämre och sämre och 1769 avled han i sviterna av reumatisk feber.

VAD ÄR HAGGIS?

Haggis är en maträtt från Skottland gjord på inälvor från får. Den går närmast att beskriva som en korsning av korvkaka och pölsa.

För att vara mer precis så innehåller en traditionell haggis en fårmage, ett fårhjärta, två fårlungor, en fårlever, talg och 2 1/2 kg lammkött, gula lökar, havremjöl och buljong. Den är kryddad med korianderfrö, salt och peppar. Ingredienserna är hackade och allt läggs in i fårmagen som knyts igen och får koka i välsaltat vatten i timmar.

Var denna rätt kommer ifrån ursprungligen är höljt i dunkel. En del menar att den kommer från när de Skotska boskapshandlare drev boskap ned från högländerna till marknaderna i Edinburgh. Hemifrån fick de då med sig en färdig måltid som de kunde koka och äta på vägen. Vissa tror att det var de nordiska Vikingarna som introducerade rätten till Skottland när de landsteg på Orkneyöarna.

En annan teori är att den kommer från förhistoriska tider då man i samband med jakten tog tillvara på allt från djuret. Och inälvor som snabbt blir dåliga hackades helt enkelt upp och lades i magen på djuret och kokades en timme eller två. Smidigt, lätt och minimalt med disk.

Oavsett ursprunget så är Haggis en av Skottlands vårdade nationalskatter jämsides med den skotska whiskyn! Och mycket av berömmelsen kan man direkt härleda till nationalpoeten Robert Burns.

Haggis serveras med ”Neeps and Tatties” eller kålrot och potatismos och besjungs i Burns ’Adress to Haggis’

“Fair fa’ your honest, sonsie face, Great chieftain o’ the pudding race!”

Eller som Hans Alfredsson skrev i sin översättning:

Hell dig, mitt liv och husorgan
O Hövding över korvars klan.

BURNS DINNER –  EN MANUAL

  1. Värden hälsar välkommen
  2. Bordsbön läses –  oftast ”The Selkirk Grace” En välkänd måltidsbön.
  3. Middagen inleds med en soppa – till exempel Scotch Broth eller Cock- a- Leekie.
  4. Haggisen gör entré! En Haggis – gjord av fårinälvor, bärs in till gästerna medan en säckpipeblåsare spelar.
  5. Haggisen ställs på bordet och någon i församlingen läser ”Address to a Haggis” medan han trancherar haggisen.
  6. När dikten lästs klart skålar gästerna i skotsk Whisky.
  7. Gästerna äter Haggis som serveras med potatismos och rotmos. ”Neeps and Tatties”
  8. Under eller efter middagen läses ett antal tal.
  9. Immortal memory – som är ett hyllningstal till Burns eller någon av hans verk.
  10. Toast to the Lassies – Ett tal till kvinnorna som lagat maten.
  11. Toast to the Laddies – Ett mot-tal av någon av kvinnorna om män eller om talet man nyss hört.
  12. Gästerna sjunger sedan olika sånger Av Burns – middagen avslutas alltid med att alla gäster sjunger ”Auld Lang Syne”

RECEPT PÅ HAGGIS

Ingredienser:
1 fårhjärta
2 fårlungor
1 förlever
2 ½ kg lammfärs
2 gula lökar, finhackade
225 g havremjöl eller havregryn
1 msk salt
1 tsk svartpeppar, finmalen
1 tsk korianderfrö, torkad och malen
1 tsk muskot, malen
1 l buljong från köttkoket
Samt:
1 fårmage
5 l saltat vatten

Till servering:
Rotmos
Potatismos
Ärtor

Börja med att göra ren fårmagen. Den ska skållas, vändas ut och in och läggas i kallt, saltat vatten över natten.
Tvätta lungor, hjärta och lever. Lägg i en stor gryta med vatten tillsammans med köttfärsen. Koka upp och låt koka i ca 2 timmar.
När det kokat klart.  Sila buljongen ut och ställ åt sidan för att användas senare.
Finhacka det som kokats; lungor, lever, hjärta och köttrester. Lägg allt i en skål och lägg i den finhackade löken, havremjölet och alla kryddor. Blanda ihop allt väl och häll i lite av buljongen så att det får en mjuk konsistens.
Ta en stor sked och skopa i blandningen i fårmagen så att den blir strax över halvfull. Sy sedan ihop magen med en stark tråd. Picka några hål i den så att den inte exploderar när den kokas.
Lägg haggisen i en gryta med kokande vatten och låt koka i 3 timmar utan lock. Häll på mer vatten om det behövs. Haggisen skall vara täckt av vätska.
Servera med rotmos, potatismos och ärtor.

TIPSY LAIRD

Ingredienser:
½  sockerkaka eller liknande
3 msk hallonsylt
6 digestivekex
½ dl söt sherry
½ dl whisky eller Drambuie
1 ask färska hallon
2 ½ dl grädde
1 msk strösocker
Rostade mandelspån till dekoration

Till vaniljkrämen:
2 äggulor
2 msk strösocker
¼ tsk äkta vanilpulver
2 ½ dl mjölk
2 dl grädde

Börja med att göra vaniljkräm. Vispa ihop äggulor och socker. Värm mjölk, grädde och vanilj tills den nästan börjar koka. (85 grader) Häll den varma mjölken över äggblandningen och rör om ordentligt. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm under ständig omrörning tills krämen tjocknat. Ställ åt sidan.

Bryt sockerkaka i en skål och bred över hallonsylt. Smula över kexen. Blanda sherry och whisky och häll över alltihop. Låt stå och dra en stund.

Vispa grädde och socker fluffigt. Vänd ner lite extra whisky i grädden.

Häll den avsvalnade vaniljkrämen över kakan. Fördela hallonen över krämen och toppa med grädde och mandelspån.

AULD LANG SYNE

Should auld acquaintance be forgot
And never brought to mind?
Should auld acquaintance be forgot
And days of auld lang syne?

For auld lang syne, my dear
For auld lang syne
We’ll take a cup o’ kindness yet
For days of auld lang syne

We twa hae run about the braes
And pu’d the gowans fine
But we’ve wander’d mony a weary fit
Sin days of auld lang syne

For auld lang syne, my dear
For auld lang syne
We’ll take a cup o’ kindness yet
For days of auld lang syne

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close