vingård i chile - casablanca
Dryckesskola

Casablanca – vindistriktet som föddes på 80-talet

Dela

Det chilenska vindistriktet Casablanca är ett ursprungsbetecknat vindistrikt i Aconcagua, en av Chiles fyra vinregioner. Casablanca är närmast en sensation i vinvärlden. Så sent som på 1980-talet odlades inget vin i Casablanca. Det fanns ingen flod, inget vatten och ingen tradition av vinodling. Men så började några entreprenörer borra efter vatten och man lyckades plantera de första vinrankorna. I dag räknas området till ett av den nya världens allra hetaste vindistrikt. Casablanca är Chiles svalaste region. Vingårdarna kyls av de kalla havsvindarna och ligger i skuggan av de mäktiga Anderna. I dag ökar intresset för svala vinklimat och Casablanca levererar viner som fascinerar över hela världen.

Druvor

Många av Chiles främsta viner odlas i Casablanca. Distriktet är särskilt berömt för sina vita chardonnay-viner. I hög utsträckning odlas internationella druvor. Chardonnay dominerar, men även sauvignon blanc, pinot noir och merlot är vanliga. Andra druvor är cabernet sauvignon, gewurztraminer och viognier. En fjärdedel av Chiles chardonnay, och en mycket stor del av Chiles pinot noir kommer från Casablanca. Här odlas även carmenère som brukar kallas Chiles nationaldruva.

Geografi

Kommunen Casablanca Valle ligger nära Stillahavskusten strax söder om den ombesjungna staden Valparaíso på en timmes bilväg från Santiago. Casablanca ligger på 33 grader sydlig bredd, vilket är ungefär samma breddgrad som Nya Zeeland. Området är Chiles svalaste och kännetecknas av gröna frodiga kullar. I öster tronar Anderna upp sig och gör att det bildas en gryta runt Casablanca där Stillahavsvindarna sveper in och kyler landskapet med dimma och regn. Vingårdarna ligger i allmänhet kring 400 meter över havet. Regionen är glest befolkad och har bara drygt 20 000 invånare.

Vinområden

Chile har fyra vinregioner (Atacama-regionen och Coquimbo i norr, sedan Aconcagua, Valle Central och Region del Sur längst i ner i söder). Regionerna är indelade i ett stort antal distrikt med namn efter floddalarna. Distrikten är i sin tur indelade i mindre subdistrikt och zoner. Casablanca ligger i regionen Aconcagua. Den chilenska vinodlingen har en traditionell DO-klassificering, men indelas också efter dalarna:

Andes – odlingar belägna på Andernas sluttningar

Entre Cordilleras – mellan bergskedjorna

Costa – utmed kusten.

Historia

Vinodlingen kom till Chile med de spanska conquistadorerna på 1500-talet. Länge odlades mest den inhemska druvan país. Det skulle dröja tills 1800-talet innan vinodlingen blev mer utbredd och då främst med hjälp av importerade franska druvor från Bordeaux. País odlas fortfarande men ger viner av enklare kvalitet. Som ofta var det kristenheten som var drivande för utvecklingen av vinodlingen. För att kunna fira gudstjänster behövdes nattvardsvin. När vinlusen slog till i Europa ökade exporten av chilenska viner och vinnäringen blomstrade. Chiles skyddade Stillahavsläge bakom Anderna gjorde att vinlusen aldrig fick fäste i landet. Dock glömdes Chile bort som vinland när den europeiska vinodlingen började återhämta sig. På 1970-talet förstatligades vinegendomarna av president Allende som delade ut markerna till småbönder utan större intresse för vinodling. Det var först under militärdiktaturen som vinnäringen återhämtade sig och sakta började anta den aktade position den har idag. I Casablanca skulle det dröja till 1980-talet innan vinodlingen påbörjades. Det var i samband med att man djupborrade efter vatten. Detta tillsammans med att chilenska odlare börjat intressera sig för europeiska tillverkningsmetoder, som jästankar i rostfritt stål, lagring på ekfat och ett intresse från internationella investerare, gjorde att den chilenska vinodlingen fick ett stort uppsving. I dag är Chile världens femte största vinexportör. I synnerhet vita chardonnay-viner har blivit ett uppskattat signaturvin för den nya världen.

Jordmån

Jordmånen i Chile består huvudsakligen av errosionsrester från Anderna som förts ner med floder och vindar från bergen. I stora områden har den bördiga jorden och stenar spolats bort och efterlämnat en väldränerad mark som lämpar sig mycket väl för vinodling. Utmed kustbergen och Andernas sluttningar finns också vulkaniska jordarter. I Casablanca är jordmånen i huvudsak lerig och porös sandjord, men där finns också steniga granitjordar.

Klimat

Klimatet i Chile är varmt och subtropiskt. Stilla havet sätter i sin prägel på landet, liksom de mäktiga Anderna i öster. Från Antarktis förs kalla vattenmassor norrut med Humboldtströmmen som i hög grad kyler klimatet. Vinodlingarna ligger skyddade mellan kustbergen (700 meter över havet) och Anderna i öster (6 000 meter). Det skyddade läget gör att nederbörden blir mycket liten och odlingarna måste konstbevattnas. Dagtid kan temperaturerna ligga en bra bit över 30 grader, men nätterna är mycket kalla, ibland ner emot noll grader. Casablanca har ett eget klimat. De kalla vindarna från havet och bergen gör att druvorna i Casablanca får en långsam mognadsprocess. Sommartemperaturerna blir inte lika höga som i andra delar av landet. Det är kallt och dimmigt på morgonen och först sent på förmiddagen bryter solen igenom. På våren hotar frost och bekämpas med vatten och andra ekologiska metoder.

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close