Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Cognac bjuder på en mjukt fruktig smak med nyanser i stor variation. I grund och botten är cognac en typ av brandy, ett destillerat vin som har lagrats på ekfat. Det som är särskilt med just cognac är att drycken kommer från särskilda distrikt i Frankrike och är tillverkad enligt vissa riktlinjer, som bestäms av ursprungsbeteckningen AOC (Appellation d´originale contrôlée). På svenska kallas cognac ofta konjak. Läs vidare så berättar vi mer om denna goda spritdryck!
Produktionen av cognac kan bara ske i kommunen Cognac, som ligger kring staden med samma namn i södra Frankrike. Regionens runt 80 000 hektar är uppdelade i sex ”cru”, eller distrikt på svenska. Distrikten är:
I det här sammanhanget har ordet champagne inte med mousserande vin att göra, utan är en beteckning på områden med kritrika jordar. I Grand och Petite Champagne är jorden särskilt rik på krita, vilket ger rätt förutsättningar för att producera optimala viner för destillering. En ytterligare benämning som är bra att känna till är Fine Champagne. Den här konjaken har ursprung i både Petite och Grande champagne (minst 50% av drycken ska komma från det senare distriktet).
Cognac från Grande Champagne anses vara den absolut finaste. Det här distriktet är centralt beläget i regionen, söder om staden Cognac. Som tidigare nämnt är det den kritrika jorden som lyfter dryckens kvalitet, och just i Grand Champagne finns en särskild sorts krita i hög koncentration.
I det lätt kuperade landskapet på runt 13 000 hektar odlas nästan uteslutande druvan ugni blanc. Även om cognac från Grand Champagne överlag håller en mycket hög kvalitet kan skillnaderna vara anmärkningsvärda mellan olika vingårdar.
Blev du förvirrad när du läste att cognac bara får tillverkas i Frankrike? Det är inte så konstigt i så fall, eftersom det finns gott om cognac med etiketter som inte ser franska ut. Den huvudsakliga anledningen är att cognactillverkning historiskt har varit väldigt lönsam. På 1700-talet startade handelsfirmor från England, Irland och Skottland egen produktion av cognac på plats i Frankrike. Många av dem finns kvar idag och tillverkar cognac enligt rådande regler.
För att drycken ska kunna kallas cognac måste druvorna ugni blanc, folle blanche eller colombard användas. Dessutom måste druvorna plockas och destilleras mellan 1 november och 31 mars. De här druvorna ger syrliga viner med lägre alkoholhalt, som passar utmärkt för destillering. Basvinet med låg alkoholhalt får koncentreras för att den färdiga cognacen ska bli starkare, både vad gäller smak och alkohol. Ugni blanc anses vara den viktigast druvan och är den som odlas överlägset mest.
Grunden för cognac är alltså att tillverka ett vin med druvorna vi nämnde i det tidigare stycket. Det här vinet destilleras sedan två gånger i enkelpanna, som även kallas alambic charentais. På så sätt blir vinet till sprit, som därefter lagras i minst två år. Den här lagringen måste göras på ekfat från skogarna Limouges eller Tronçais, vilket ska runda av smaken, ge färg och bidra till cognacens arom av vanilj. Tillverkarna får även tillsätta sockerkulör och ekspånessens efter tycke och smak. Slutligen späds konjaken ut till en alkoholhalt på minst 40 procent.
För att få kallas cognac måste drycken ha lagrats i minst två år. Men många tillverkare väljer att lagra sin cognac längre. Det finns flera beteckningar för lagringstid, här är en lista som kan hjälpa dig tyda dem:
Det här är minimikraven, men många sorters cognac lagras betydligt längre.
Brandy är namnet på sprit som är gjord genom att destillera vin och lagra det på fat. Den här spritsorten tillverkas på många platser i världen. Därför är det inte så konstigt att olika sorters brandy kan skilja sig drastiskt åt.
Cognac är som sagt en sorts brandy med en särskild ursprungsbeteckning, något det finns flera av i brandyfamiljen. Till exempel Armagnac, Brandy de Jerez och Pisco. Här har vi samlat några av huvudpunkterna som skiljer konjak från annan brandy:
Cognac kan avnjutas på många olika sätt. Den kan drickas som den är före, under och efter maten. Spriten retar aptiten, och passar därför inte minst mellan rätter under en lång middag. Våga testa!
Men cognac gör sig även bra som en ingrediens i drinkar, maträtter och desserter med frukt. Den fruktiga men vuxna smaken sätter prägel var den än används. Det finns med andra ord många möjligheter att testa nya saker med calvados som smaksättare.
Olika sorters cognac kan smaka på olika sätt. Men generellt kan man säga att drycken har en naturlig sötma eftersom den är gjord på frukt, till skillnad från exempelvis whisky. Överlag är cognac inte heller rökig utan mer mjuk i smaken. Många känner av toner som vanilj, choklad, kokos och nötter. Vissa sorters cognac är mer lätta, fruktiga och fräscha i smaken, medan andra är mer djupa, vällagrade och komplexa till sin karaktär.
Som med sprit överlag upplever vissa att smaken på en öppnad flaska cognac blir mindre kraftfull med tiden. Särskilt om det inte finns mycket kvar i flaskan, då kan det vara svårt att känna igen en fin spritdryck efter en längre period öppnad i ett skåp. Alkoholen avdunstar och syre från luften påverkar smaken. Du får smaka av och bedöma om det känns bra. Men om du inte öppnar en flaska cognac så kan den, precis som de flesta sorters sprit, hålla sig fin under många år.
Cognac kan drickas som den är eller användas som en ingrediens i cocktails. Här är ett par cognacdrinkar du borde testa:
Cognac kan drickas som den är eller användas som en smaksättare i drinkar och matlagning. Ett glas cognac efter maten tillsammans med en kopp kaffe och lite choklad, det är inte illa.
Cognac passar också fint som ingrediens i chokladdesserter eller som dryck vid sidan av. Ju mörkare choklad, desto mer smakrik och vällagrad cognac passar. Missa inte heller att testa cognac med vaniljdesserter, fruktdesserter och ostbrickan.
I och med att cognac är gjord på frukt rekommenderas det inte att späda ut den här drycken i samband med provning. Fruktbasen gör cognacens aromer känsliga och flyktiga. Om spriten blandas med vatten blir doften inte densamma.
När du provsmakar cognac kan du använda ett vanligt vinglas i tulpanform. Slå i ett par centiliter, snurra glaset i några sekunder och låt det stå stilla en liten stund. Luta det sedan lätt och känn doften av aromerna innan du smakar.
För provning är cognacskupa inte optimalt, eftersom alkoholångorna kan överväldiga luktsinnet. Däremot kan du så klart dricka cognac i cognacskupa, men många föredrar att använda tulpanformade glas. Här koncentreras smakerna och aromerna frigörs allt eftersom.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.