fem viner som står på ett marmorbord med grejer till påsk
Dryckesskola

Fem viner som passar perfekt till påskmaten!

Dela

Letar du efter ett vin som passar bra till Påsk? Här tipsar vi dig om fem viner som vi tycker fungerar utmärkt till en buffé som det ofta är på denna högtid.

Påskmaten är som all högtidsmat en salig blandning. Allt från hårdkokta ägg till hårdgrillade revben eller en lammfiol. Att välja dryck till detta är en utmaning om inte säga omöjligt. Vad man får göra är att välja ett vin som anpassar sig och kanske att man till och med dricker ur sitt vattenglas när man äter vissa av rätterna på påskbordet.

Men ett vitvin gör ofta jobbet bra. Ingen strävhet utan en fruktighet som är behaglig i de flesta matsammanhang. Servera gärna kallt så upplevs vinet fräschare.

en flaska rosevin på ett bord med ägg

Mateus Rosé Original

Mateus Rosé är ett torrt, lätt mousserande, friskt och behagligt rosévin med smak av röda bär, smultron och geléhallon. Där finns också en äpplig friskhet med färska jordgubbar och en lätt bitter nyans som balanserar mot de söta smakerna innan de mynnar ut i en blommig final. Det är ett aperitif- och sällskapsvin, okomplicerat, men samtidigt trendigt och elegant. Mateus Rosé kan mycket väl kan drickas såväl på stranden, som på mingelpartyt eller till en buffé.

prislappp med 79 kr
en flaska chardonnay på ett marmorbord

Inycon Chardonnay Organic 2020

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt friskt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äpple. Doften är frisk med päron, pomerans och vanilj. Smaken är smörig och har rika inslag av tropiska frukter. Vinet serveras svalt, 8-10°C till fet fisk, gärna grillad eller maträtter på kalv eller annat ljust kött.

en prislapp med 89 kr
en bag in box på ett bord

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2021

Ett smakrikt vin, frisk och fruktig karaktär med inslag av ananas, päron, honungsmelon och citron. Vinet serveras svalt, 8-10° C som sällskapsvin och utmärkt till buffémat av olika slag. Matcha gärna vinet till smakrika rätter av fisk, kalv eller annat ljust kött samt vegetariska rätter. En ljuvlig kombination är Arancini – risottobollar, härligt gyllenbruna och frasiga friterade bollar gjorda på risotto! Perfekta som tillbehör, förrätt eller snacks.

lapp med 239 kr
en flaska alsacevin på ett marmorbord

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. Vinet passar med sin fräscha syra och kryddighet utmärkt till smakrika fiskrätter och dricks traditionellt i Alsace till charkuterier. Vinet matchar även kryddstarka rätter som exempelvis asiatisk mat. I Alsace dricker man ofta pinot gris till Foie Gras och andra charkuterier. Vinet bör serveras svalt, ca 10-12°C. Vinet kan utvecklas något med ytterligare 2-3 års lagring.

en prislapp med 105 kr
en stor magnumflaska på marmorbord

Mandrarossa Urra di Mare Sauvignon Blanc 2021

Urra di Mare har en halmgul färg med små nästan skimrande inslag av grönt. Doften är frisk med citrus, persika, aprikos och en liten kryddig ton av örter som basilika och mynta. Smaken är krispig och mineralrik där frukter och citrus balanseras i en lång frisk eftersmak.

Urra di Mare är ett trivsamt sällskapsvin som räcker till många och ger ett generöst intryck. Vinet i sig är friskt och behagligt, ett utpräglat fiskvin som passar till skaldjur, vit fisk och lättare plockmat. Bör serveras svalt cirka 10 ­–12 grader och tack vare magnumflaskans fina form går den enkelt att ställa in i kylskåpet.

en prislapp med 259 kr

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close