alexander med ett glas rött vin
Dryckesskola

Gör din egen vinprovning och lär dig hur man provar rödvin!

Dela

En spännande vinprovning kan man göra själv. Man behöver egentligen ingen sommelier eller föredragshållare som berättar och häller upp viner. Det räcker med ett par glas vin och några vänner runt bordet, som fokuserar på vinet och sin egen upplevelse.

En vinprovning bygger på att man jämför viner med varandra. Hur många viner man tar med är en smaksak, men tre till sex viner brukar vara en lagom uppställning. Det är skillnad på att prova vin och att dricka vin, dricka vin kan man göra hur man vill, men ska man prova och uppleva ett vin ät det några saker att tänka på.

Bra glas gör vinerna rättvisa. Har man inte själv vinglas så det räcker kan man be gästerna ta med egna

Förslag: fyra druvor

hartenberg shiraz nigab vin stellenbosch

Hartenberg Shiraz 2018 (St)

Hartenbergs Shiraz har en elegant lite pepprig doft med körsbär, viol och fruktiga toner med inslag av björnbär...
Pris: 200:- (75 cl)
Kanonkop Estate Cabernet Sauvignon 2013

Kanonkop Estate Cabernet Sauvignon 2017 (St)

Medelstor, fruktig doft med inslag av svarta vinbär och mocka. Medelfylligt med en frisk syra och balanserad strävhet...
Pris: 339:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
Marques-de-Riscal-Reserva_rioja_nigab

Marqués de Riscal Reserva 2018 (Ri)

Marqués de Riscal Reserva har många av de typiska smakerna som vi förknippar med riojaviner. Här finns vaniljen...
Pris: 179:- (75 cl)

Ljus är viktigt. Ett nedsläckt rum, eller en mörk duk gör det svårt att bedöma färger som skiljer vinerna åt. Se till att ha bra belysning och gärna ett vitt underlag, det kan räcka med ett vitt A4-papper.

Vin är i hög grad en dryck som är avsedd att njutas tillsammans med mat. Ordna gärna små tilltugg till vinet som underlättar bedömningen. Det kan vara allt från ost och charkuterier, till bröd, oliver, choklad och till och med geléhallon.

Tid är viktigt. För att inte blanda ihop smaker för mycket så låt det gå några minuter innan man provar nästa glas. Rensa gärna paletten med vatten, vitt bröd eller okryddade kex mellan glasen.

Kunskap berikar upplevelsen. Läs på lite grand om de viner du valt ut. Här på Nigabs hemsida finns gott om basfakta du kan använda.

Bestäm tema för provningen. Det kan vara vintyper, vinområden, druvsort, land, producent eller egentligen vad som helst. Endast fantasin, och plånboken sätter gränser.

Fundera på om du vill göra en blind, halvblind eller helt öppen provning. En blind provning är ofta det mest rättvisa. Då provar man vinerna förutsättningslöst utan en aning om hur prestigefulla etiketterna är eller inte är. Under en halvblind provning känner deltagarna till vilka viner som provas, men inte i vilken ordning de är upphällda. Vid en öppen provning berättar provledaren vilka viner som finns i respektive glas innan de provas.

Förslag: fyra länder

en flaska casalforte ripasso

Casalforte Ripasso 2020 (Vi)

Smakbeskrivning Casalforte Ripasso har en purpurröd färg med mörka kanter och en fyllig doft av mogna bär. Där...
Pris: 109:- (75 cl)
en flaska d'arnberg australiskt vin rött

d’Arenberg The Stump Jump Red Grenache Shiraz Mourvèdre 2017 (Au)

The Stump Jump Red har en rubinröd purpurdjup färg. I doften märks främst hallon och toner av mörk choklad och...
Pris: 119:- (75 cl)
ritual pinot noir reserva nigab

Ritual Pinot Noir 2015 (Ch)

Ritual pinot noir har skördats i gryningen och sorterats för hand i dubbla omgångar. Därefter har musten pressats...
Pris: 179:- (75 cl)
Paul Jaboulet Crozes Hermitage Les Jalets rouge 2016

Paul Jaboulet Crozes Hermitage Les Jalets rouge 2020 (Fr)

Fruktigt, ung och kompakt doft av mörka bär och färska kryddor och med inslag av charkuterier och peppar. Ung och...
Pris: 209:- (75 cl)

Häll inte upp för mycket vin i glasen, det räcker med fjärdedel av glasets kupa för att kunna uppleva ett vin. Dricker man för stora mängder grumlas sinnena. Se till så att de gäster som vill kan spotta ut vinet. Det finns särskilda spottkoppar man kan köpa, men det går såklart lika bra med en kopp eller annat kärl som inte är genomskinligt.

Försök servera vinerna i ökande karaktär, det är bättre att börja med en lätt pinot noir och sluta med en Amarone än tvärtom. Tyngre viner har en benägenhet att köra över lättare.

Varannan vatten är ett bra rättesnöre. Ställ alltid fram ett vattenglas och en karaff vatten

Slutligen, viktigast av allt. Det finns inga rätt eller fel. Tycker du att ett vin smakar lakritsbåtar så gör det precis det. Din smak och din upplevelse är din egen oavsett vad en aldrig så påläst provledare säger vad du bör uppleva. Stå för vad du känner och berätta det, du kommer att få medhåll och kan inte ha fel.

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close