vin till julmaten
Dryckesskola

Vad skall jag välja för vin till julmat?

Dela

Om du tillhör dem som tycker att man inte kan dricka vin till julmat så är det kanske dags att tänka om. Faktum är att många rätter på julbordet passar perfekt till ett glas vin. Traditionen att dricka öl, snaps och julmust är egentligen bara en tradition, många av rätterna hade klarat sig ännu bättre med ett glas vin som sällskap.

Utmaningen ligger att hitta ett vin som passar genomgående alla godsakerna på julbordet. Varför sig är rätterna inte svåra att matcha, som ett gott rödvin till revbensspjällen, en sval Chablis till laxen eller ett portvin till dessertostarna. Den gamla sanningen att champagne är gott till allt är väl kanske inte fullt tillämplig till julmatens alla smaker, men utan tvekan är bubblor ett bra sällskap till många av julens fröjder.

Svårigheten ligger i att matcha det salta och söta på julbordet. Sälta och sötma är smaker som finns i många av julens rätter. En tumregel är att välja vin med hög syra till salta rätter, eftersom syran dämpar sälta. Ostron och champagne är ett sådant exempel. Viner med relativt hög restsötma kan också vara en bra matchning till salta rätter, som grönmögelost och ett dessertvin, eller ett tämligen sött vin till skinkan. När det kommer till fet mat som pastejer, patéer, grillade revbensspjäll, korvar och köttbullar kan ett strävt rödvin vara hur gott som helst. Tänkt till exempel på hur bra en Barolo kan smaka till en entrecote med en gräddig potatisgratäng.

Drycker till julmaten

flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 105:- (75 cl)
Bourgogne Rouge Pinot Noir Vieilles Vignes Nigab

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes Pinot Noir 2021 (Bo)

Medelstor, bärig doft med toner av röda och svarta vinbär samt plommon. ...
Pris: 179:- (75 cl)
flaska på beaujolais mr no sulfite

Mr No Sulfite Beaujolais-Villages 2021 (Bo)

Mr No Sulfite Beaujolais-Villages är ett lättare och ljusare rödvin med en stillsam frisk syra. Smaken är bärig och...
Pris: 129:- (75 cl)
Turckheim Pinot Gris Organic 2015
Ekologisk

Turckheim Pinot Gris Organic 2021 (Al)

Ett kraftpaket fyllt till bredden av exotiska frukter, fikon, persika och vissna löv. Doften är ”skogig” med en...
Pris: 149:- (75 cl)

Med många rätter och många gäster till julbuffén är det komplicerat att ställa fram viner som matchar de olika rätterna. Vill man hitta ett genomgående vin till en buffé brukar en tämligen torr riesling vara en vanlig rekommendation. Mjuka halvtorra rieslingviner har en nästan oljig munkänsla vilken möter upp och kombinerar bra med feta fiskar som sill och lax. Vinets fruktiga toner balanserar också sötman som brukar finnas i de olika sillinläggningarna. Riesling har i regel en restsötma som möter de söta smakerna som finns i många av julbordets anrättningar. En hyfsad tumregel är att man ska välja ett vitt vin till de kalla rätterna och ett rött till det varma. Riesling är som sagt en vanlig rekommendation, men också pinot gris, eller en vit bourgogne kan vara fantastiskt gott till kall och varmrökt lax. Ett eklagrat vitt vin, förslagsvis en fyllig chardonnay, eller en pinot gris, kan till och med följa med hela vägen från det kalla till det varma.

Vill man dricka rött vin till julmaten är de lättare vinerna, förslagsvis pinot noir, en återkommande rekommendation. Allra bäst passar röda viner till de varma anrättningarna. På sammas sätt som det kan vara klokt att undvika de torra vita vinerna till julbuffén kan det vara bra att låta bli alltför kraftfulla röda viner. Det gäller att tänka lite mer återhållsamt för att vinet ska passa till så mycket som möjligt.

Viner till julmaten

Gruber Röschitz riesling nigab
Ekologisk

Gruber Röschitz Riesling 2021 (Ö)

Det skimrande, nästan isigt gulgröna vinet har en blommig doft med inslag av honung, lime och tropiska frukter. Smaken...
Pris: 144:- (75 cl)
hartenberg riesling nigab

Hartenberg Riesling 2018 (St)

Doften är mineralrik med en rik fruktighet av gröna äpplen, fläder och lätt citrus. Torrt och friskt vin med smak...
Pris: 149:- (75 cl)
hoffman simon vinflaska sött vin beerenauslese
Ekologisk

Hoffmann-Simon Piesporter Goldtröpfchen Riesling Beerenauslese 2017 (Mo)

Vinet har en ljup, gyllengul färg. Stor, komplex doft med inslag av torkad aprikos, honung, bivax och lindblom. Mycket...
Pris: 399:- (37,5 cl)
ritual pinot noir reserva nigab

Ritual Pinot Noir 2015 (Ch)

Ritual pinot noir har skördats i gryningen och sorterats för hand i dubbla omgångar. Därefter har musten pressats...
Pris: 179:- (75 cl)

Nedan följer en smaknyckel till vin och julmat

Sill – halvtorr riesling, pinot gris
Gravad lax — riesling, pinot gris
Varmrökt lax – riesling, gewurztraminer
Rödkål/grönkål – pinot gris
Patéer och pastej – pinot noir, gamay
Janssons Frestelse – pinot noir/gamay
Julskinka – riesling, semillon
Köttbullar – pinot noir
Revbensspjäll  – nebbiolo, cabernet
Prinskorv – riesling, pinot noir
Julgodis – madeira, portvin, sauternes

Och om jag skall välja ett vin?

Genomgående vitt – riesling, pinot gris
Genomgående rött – pinot noir

Jamen! Om jag bara får välja ett vin?

Om du nu bara skall välja ett vin så tar vi såklart ett vitt vin av druvan pinot gris. Ett smakrikt och mjukt vin med lagom friskhet. Alla gästerna kommer att tycka det är gott och all (nästan) julmat kommer att passa alldeles lagom.

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close