målning och bild på lamm och flaska rött vin
Dryckesskola

Vilket vin skall jag välja till lamm?

Dela

Lamm är det kanske mest vinvänliga man kan servera. Lamm gifter sig med både röda och vita viner, och ibland kan även ett bra rosévin fungera alldeles utmärkt. Få andra råvaror än lammkött omfamnar vin på ett lika inkluderande och smakfullt sätt.

Lamm är karaktäristiskt och smakrikt men kan ändå varieras i mycket stor utsträckning. Lamm är ofta närproducerat och kan av flera skäl vara ett mer klimatsmart val än andra kött. Lamm äter man i de flesta kulturer. I den kristna delen av världen har lamm haft en särskilt stor betydelse, inte minst vid påskfirandet, liksom i länder där man inte äter fläskkött. Därför är lamm vitt anpassat och förknippat med så många smaker, rätter och kulturer att det är svårt att ge generella vinrekommendationer.

Lamm är relativt fett och behöver därför viner med både syra och alkohol för att balansera smakerna. Lamm gillar vin med frukt, syra och ek. Lammkött har också förmågan att göra sträva viner mildare och rundare. Det gör att strama viner, som exempelvis cabernet sauvignon eller nebbiolo – i synnerhet Barolo- och Barbaresco – ofta blir perfekta vinval till lamm. Men också mjuka viner kan passa mycket bra till lammet, en pinot noir från Bourgogne, Kalifornien eller Österrike kan vara mycket goda val.

Viner från Rioja

Marques-de-Riscal-Reserva_rioja_nigab

Marqués de Riscal Reserva 2018 (Ri)

Marqués de Riscal Reserva har många av de typiska smakerna som vi förknippar med riojaviner. Här finns vaniljen...
Pris: 179:- (75 cl)
Marqués de Riscal Gran Reserva 2007 rioja nigab

Marqués de Riscal Gran Reserva 2014 (Ri)

Den koncentrerade frukten och de kraftiga tanninerna har utvecklats och mjuknat med den långa fatlagringen. Vinet visar...
Pris: 379:- (75 cl)
en flaska beronia ecologico spansk rioja
Ekologisk

Beronia Ecológico 2020 (Ri)

Vinet har en klar, röd färg. Klassisk genröst doft av röda bär, vanilj, dill och tobak. Ett medelfylligt vin med...
Pris: 109:- (75 cl)
Baron de Chirel från Riscal

Marqués de Riscal Baron de Chirel 2015 (Ri)

Stor utvecklad doft med smak av fat, torkad frukt och plommon. Inslag av läder och vanilj. Fyllig, mycket komplex och...
Pris: 749:- (75 cl)

Valet av vin är mer beroende av hur man tillagar lammet, och framförallt av tillbehören. En klassisk lammstek med rosmarin och vitlök serverad till en kraftigt vitlöksdoftande och gräddig potatisgratäng riskerar att köra över vinet. Då krävs ett mustigt och potent vin med höga syror och gärna ekmognad. Syrah kan vara ett lämpligt val, eller en klassisk Bordeaux-blandning. Tumregeln är att en lammrätt med mycket kryddiga smaker behöver ett vin som möter kryddorna. Rosmarin vill ha rosmarin. Milda lammfärsbiffar eller en rosastekt lammrostbiff kan mötas av ett milt och fruktigt vin med lätt sötma, medan örtmarinerade, kolgrillade lammracks behöver ett vin med motsvarande örtighet. En klassisk Chianti eller en så kallad Supertoscanare kan vara ett magnifikt val i dessa fall. Kryddor möter kryddor. Ett pålitligt tips kan vara att läsa smaknoter, örtkryddor som rosmarin, salvia och mynta är vanligt förekommande i vissa rödviner.

För den som föredrar vita viner är lammet lika vänligt. En eklagrad chardonnay kan vara ljuvligt gott till många lammrätter. Vitt vin måste dock ha mycket smak för att lyfta lammrätterna. Det får inte heller vara alltför krispigt och torrt. Lite smöriga och eklagrade bourgogner är ett ofta en lysande matchning. Rieslingviner kan också passa mycket bra, om inte sötman är för påtaglig.

Viner från Rioja

en flaska beronia reserva från rioja

Beronia Reserva 2016 (Ri)

Stor, klassiks doft av vanilj, tobak och läder. Medelfylligt vin med smak av mörka bär, torkade kryddor och läder.
Pris: 179:- (75 cl)
en vinflaska beronia gran reserva

Beronia Gran Reserva 2011 (Ri)

Vinet har en klar, rödorange färg. Stor, klassisk doft av torkad frukt, hallon och tobak. Inslag av torkade örter och...
Pris: 279:- (75 cl)

Marqués de Arienzo Reserva 2012 (Ri)

Mörkt tegelröd färg. Mogen och typiskt kryddig doft med inslag av fat, dill och torkad frukt. Mjukt kryddig smak med...
Pris: 145:- (75 cl)
en halvflaska marques de riscal

Marqués de Riscal Reserva 2018 – halvflaska (Ri)

Marqués de Riscal Reserva har många av de typiska smakerna som vi förknippar med riojaviner. Här finns vaniljen...
Pris: 89:- (37,5 cl)

Ger man sig in i det arabiska och österländska köket kan såväl vita viner som roséviner var mycket goda val. Till en indisk curry på lamm, marinerad i yoghurt med garam masala med heta tillbehör är ett fruktigt vitt vin, eller ett rosévin, med viss sötma mycket gott. Till Medelhavsköket med sina grytor och brässerade lammrätter med vitlök och mynta, liksom till det libanesiska köket med smakrika meze passar vita viner med lite citruston, som exempelvis sauvignon blanc.

Få andra råvaror är mer vinvänliga än lamm, variationerna är oändliga och det är egentligen viktigare att sätta vin efter tillbehör och smaksättning än efter köttet i sig. Men lamm nöjer sig inte med att passa bra till en mängd olika viner, lammkött öppnar även för andra drycker. Öl är en sådan dryck som ofta går alldeles förträffligt till lamm. Prova till exempel belgiska öl, lite mer smakrik pilsner, en IPA eller Ale med lite sötma, tänk bara på att beskan inte ska vara för hög.

Även en torr cider med äppliga och fruktiga smaker kan vara ett bra val till lamm, det är egentligen bara sötma som kan var förrädiskt. Sök efter cider med lite oxiderad smak, viss syra och låg sötma.

lammfilé på ett bord med tallrik och bestick

Lammfilé med potatissallad och getostkräm

Lammfilé med rödvinssås, bakad spetskål, tryffelmanchego och hasselnöt

Lammfilé med rödvinssås, bakad spetskål, tryffelmanchego och hasselnöt

maträtt med vingflaska

Lammkotletter med grönkålssallad

Lammrosbiff Provencale med örtsmör, råstekt potatis och råstekta haricot verts

Lammrostbiff Provencale med örtsmör, råstekt potatis och råstekta haricot verts

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close