vin till lax
Dryckesskola

Vilket vin skall jag välja till lax?

Dela

Lax tillhör det mest smakrika bland havets läckerheter och är dessutom en råvara som kan tillagas och förädlas på väldigt många sätt. Vi röker, gravar, grillar, kokar, steker och smaksätter den rosafärgade fisken med en receptrikedom som är närmast ogenomtränglig. De stora receptsidorna på nätet har ett par tusen olika förslag på laxrätter. När det gäller vinval är det som alltid viktigt att se till hela rätten, vilka smaker dominerar och vad vill man att middagsgästerna ska uppleva.

Utvalda produkter

Gruber Röschitz riesling nigab
Ekologisk

Gruber Röschitz Riesling 2021 (Ö)

Det skimrande, nästan isigt gulgröna vinet har en blommig doft med inslag av honung, lime och tropiska frukter. Smaken...
Pris: 144:- (75 cl)
en flaska alsace vitt vin
Ekologisk

Turckheim Pinot Blanc Organic 2020 (Al)

Mjuk fruktig doft med inslag av honung, persika och vax. Torr och fruktig Alsace med frisk syra och sublim smak av...
Pris: 119:- (75 cl)
Albert Bichot Chablis 1er Cru ”Les Lys” Domaine Long-Depaquit 2015

Albert Bichot Chablis 1er Cru ”Les Lys” Domaine Long-Depaquit 2020 (Bo)

Vinet är torrt och med koncentrerad frukt. Aromer som melon, gröna druvor och en mycket ren och mineralrik ton...
Pris: 339:- (75 cl)
Domaine du Mont-Épin – Mâcon Péronne 2017

Domaine du Mont-Épin Mâcon Péronne 2017 (Bo)

Färgen är vackert halmgul och aromerna bjuder på markanta citrustoner med inslag av nötter, mandel och örtkryddor...
Pris: 149:- (75 cl)

Lax är en fet fisk med mycket umami. Att matcha vin till lax, och till laxfiskar som röding, forell, sik med flera kan därför vara lite komplicerat. Ofta är vita viner det säkraste valet. Den gyllene regeln; kött vill ha rött och fisk vill ha vitt är en hyfsad vägledning, men det är också en sanning med modifikation. En grillad, köttig laxkotlett kan behöva ett rött, eller till och med ekfatslagrat, rödvin för att kol-, grill- och glacesmakerna inte helt ska köra över vinet. Detsamma gäller även en ugnsstekt laxsida med citronpeppar och kryddörter. Väljer man rött vin till laxen bör man alltid tillföra kraftigare smaker, som kryddor, fett och sälta.

Lax och rött?

Det kan vara klokt att undvika röda viner med mycket tanniner eftersom sådana kan ge en metallisk smak i kombination med lax. Att använda fett, salt och krämiga tillbehör är ett sätt att undvika detta. Vill man dricka rött vin är lättare rödviner ofta det bästa valet.

Lax i alla varianter

Laxrätter som tillagas och behandlas som de vore kötträtter kan mycket väl matchas med röda viner, men när det är laxen i sig som är huvudnumret är det säkrast att hålla sig bland de vita vinerna. Ofta kan man finna mycket angenäma smakkombinationer om man väljer vita viner med citrustoner. Citron och lax är alltid kompisar, en ung chardonnay kan till exempel vara ett lämpligt val till lite mildare laxrätter.

Till den mer smakrika gravade laxen kan en riesling eller en österrikisk grüner veltliner med mer fyllig fruktighet och lätt sötma vara det perfekta valet. I synnerhet om man serverar den klassiska gravlaxsåsen till. Den sötsyrliga senapssmaken behöver ett vin med mycket frukt.

Till rå lax som sushi, laxtartar och carpaccio är torra mousserande viner en rekommendation som ofta skapar ljuv musik för smaklökarna. Även via fruktiga viner med frisk syra är en bra kombination.

Till den rökta laxen är vita krispiga viner, som till exempel en Chablis, eller ett torrt druvigt och blommigt vin, vanliga rekommendationer. Den distinkta rökta laxsmaken går också riktigt bra ihop med mousserande vin.

Den viktigaste regeln är dock att prova sig fram och våga söka nya smakkombinationer. Vad som passar eller inte passar kan man bara avgöra själv, men med hjälp av rekommendationer blir det såklart lättare att hitta rätt.

Hur skall jag välja vin till räkor?
Dryckesskola

Hur skall jag välja vin till räkor?

lax i ugn på en tallrik

Lax i ugn med ört och citrontäcke, fetaostkräm och zucchinisallad

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close