en skylt med rött kött
Dryckesskola

Vin till oxfilé och mörkt kött

Dela

Hur skall jag tänka när jag skall välja vin till oxfilé och mörkt kött?

Det finns få rätter där ett rött vin känns lika självklart som till ett bra kött. Ett riktigt gott vin till en välstekt biff, entrecote, oxfilé, eller vad som helst är själva definitionen på när vin och mat får ett plus ett att bli tre. Man kan nästan inte misslyckas, ett rött vin som du tycker är gott, blir ofta ännu bättre till en bra kötträtt.

Kött och rött är en perfekt matchning. En av hemligheterna bakom den utsökta kombinationen är tanninerna i rödvinet. När det röda vinet jäser på sina skalrester får det inte bara färg, utan också en mängd smakämnen, som garvsyra, eller tanniner som man säger i vinvärlden. Ämnena från druvskalen, inte minst tanninerna, rundas av och blir mjukare när de möter proteinerna i köttet. Häri ligger mycket av hemligheten till varför ett rött vin blir så oemotståndligt gott till kött.

En tumregel är att magert kött som ryggbiff och rostbiff behöver ett strävare vin, medan fetare kött, som högrev och entrecote matchar bättre med viner med lite högre fruktighet och syra. Till de fetare kötträtterna är kraftfulla viner ofta att föredra, gärna vin på exempel merlot, tempranillo eller klassiska Bordeauxblandningar. Till det magrare köttet är exempelvis en Barolo eller en eklagrad Rioja goda sällskap.

Utvalda produkter

Marqués de Riscal Gran Reserva 2007 rioja nigab

Marqués de Riscal Gran Reserva 2014 (Ri)

Den koncentrerade frukten och de kraftiga tanninerna har utvecklats och mjuknat med den långa fatlagringen. Vinet visar...
Pris: 379:- (75 cl)
Hartenbergs Cabernet Sauvignon Sydafrika Stellenbosch Nigab vin rödvin

Hartenberg Cabernet Sauvignon 2018 (St)

Stor generös doft av mörka bär och ekfat med inslag av vanilj, choklad, mogna mörka körsbär och liten lakritston...
Pris: 179:- (75 cl)
en flaska dead arm shiraz
Begränsad utgåva

d’Arenberg The Dead Arm Shiraz 2018 (Au)

The Dead Arm är ett klassiskt McLaren Vale-vin med fyllig kryddighet, frukt och mustiga, dova, jordnära toner, som...
Pris: 359:- (75 cl)
en flaska nero davolo från sicilien vin från mandrarossa

Mandrarossa Nero d’Avola 2021 (Si)

Mandrarossa Nero d’Avola Costadune har en intensiv djupröd färg. Doften är generös med inslag av björnbär...
Pris: 129:- (75 cl)

Det är också viktigt att tänka på vilka tillbehör man serverar. Ofta sitter primärsmakerna i en maträtt inte i köttet utan i tillbehören. Rikligt med söta smaker från såser eller tillbehör som lingon och gelé kan göra sträva viner ännu strävare. Bättre att till sådana rätter välja vin med bäriga och fruktiga smaker, som till exempel en australisk shiraz. Det är också mycket betydelsefullt hur man tillreder köttet. Grillning och stekning ger kraftigare smaker än exempelvis ugnsstekning eller kokning. Grillat kött behöver ofta ett fruktigt och bärigt vin.

När man kostar på sig en verklig festrätt som oxfilé är det idé att också kosta på sig lite bättre vin. Oxfilé är ett protein som sväljer tanniner, ju kraftfullare viner desto bättre matchning. Prova till exempel med en mustig amerikansk eller sydafrikansk cabernet sauvignon. Eller kanske ännu hellre med ett anspråksfullt vin från Rhônes stränder. Sältan i köttet eller tillbehören, kanske en gräddig potatisgratäng med Västerbottensost, gör att strävheten i vinet mattas av. Snälla, lättdruckna rödviner är sällan ett bra sällskap till oxfilé eftersom de riskerar att bli överkörda av köttet. Det finns naturligtvis också ett samband mellan pris och kvalitet. Äldre, lagrade viner har ofta mer tanniner och kan göra underverk med det fantastiskt möra köttet. Ett bra tips är att titta på vinlandets matkultur. Länder som har en tradition högklassig köttproduktion har ofta bra köttviner. Argentina är ett sådant land, där korna i stor utsträckning är frigående året runt, och vars välgrillade biffar är världsberömda. Den inhemska druvan malbec passar ofta som hand i handske till dessa anrättningar. Det italienska kökets carpacchio går på motsvarande vis perfekt till en Sangiovese eller en Ripasso. Land, mat och vin är ofta pålitligt att koppa samman.

Utvalda produkter

en flaska amarone casalforte

Casalforte Amarone Della Valpolicella 2018 (Vi)

Casalforte Amarone della Valpolicella har en mörkt purpurröd färg. Doften är intensiv, russinlik med inslag av...
Pris: 199:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)
en flaska pyros malbec
Begränsad utgåva

Pyros Single Vineyard Block No. 4 Malbec 2017 (Ar)

Mörk purpur. Fruktig och komplex doft med toner av svarta bär och örter tillsammans med inslag av en lätt och...
Pris: 239:- (75 cl)
en flaska rött vin chianti

Villa Puccini Chianti Classico Riserva 2018 (To)

Beni Duilio Castellani Riserva är ett smakrikt vin från Chianti Classico. Det är ett stiltypiskt och traditionellt...
Pris: 159:- (75 cl)

Det kanske mest vinvänliga av alla kött är lamm, ofta serveras lamm rosastekt vilket bidrar till att tona ned strävheten i många viner. Även syra, fett och krämiga tillbehör har samma lugnande effekt. Strama viner på cabernet sauvignon eller nebbiolo är bra val. Lamm kryddas ofta med rosmarin, timjan och färska örter. Ett bra tips kan vara att spegla dessa smaker med ett örtigt vin. Precis som i alla serveringar är det viktigt att matcha efter tillbehör, söta tillbehör vill ha viner med hög fruktighet och lite sötare karaktär. Till lamm kan också ett eklagrat vitt vin, förslagsvis en chardonnay, var ett gott val.

Viltkött är i regel ganska kraftfullt och behöver därför kraftiga viner med mycket smak. Tumregeln är att ju mörkare köttet är desto mer smak har det. Oftast är fylliga rödviner de säkraste valen, men många mildare vilträtter går väldigt bra till vita viner, som en fatlagrad chenin blanc till exempel.

Det kanske allra bästa rådet är ändå att köpa sitt favoritvin, gott plus gott blir godare och det är du själv som bestämmer vad som fungerar bäst till den mat du bjuder på.

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close