ett vinskott en tidig vår på en vinranka

HVE – Hållbara viner

Dela

De flesta vinproducenter strävar efter att göra ett så ekologiskt och hållbart vin som möjligt. Miljö och ekologi har blivit ett av de allra starkaste försäljningsargumenten. Hur benägna man är att följa rekommendationer och hållbara principer varierar, men för att underlätta för producenterna finns i varje vinland ekologiska certifieringar. I Frankrike blir HVE, Haute Valeur Environnementale, allt mer populär.

HVE – vad är det?

HVE står för High Enviromental Value och är indelad i tre nivåer. Certifieringen, som instiftades på ett regeringsinitiativ 2010, är vittgående och omfattar hela jordbruksnäringen. Den riktar sig således inte bara till vinproduktionen. På en avgörande punkt skiljer sig HVE från andra ekologiska certifieringar eftersom dess regelverk inte innehåller några förbud utan riktar in sig på hur man arbetar med miljö och hållbarhet generellt. Andra miljöcertifieringar fokuserar i regel på den ekologiska odlingen, medan HVE tar ett helhetsgrepp på det totala hållbarhetsarbetet. På senare åren har HVE-certifieringen blivit både eftertraktad och etablerad. Antalet producenter som certifierar sig ökar med flera tusen årligen och närmar sig nu 10 000 odlare. När man uppnår den tredje och högsta nivån får man rätten att använda HVE-symbolen på etiketter och i vingården.

Utvalda produkter

en flaska alsace vitt vin
Ekologisk

Turckheim Pinot Blanc Organic 2020 (Al)

Mjuk fruktig doft med inslag av honung, persika och vax. Torr och fruktig Alsace med frisk syra och sublim smak av...
Pris: 119:- (75 cl)
Turckheim Pinot Gris Organic 2015
Ekologisk

Turckheim Pinot Gris Organic 2021 (Al)

Ett kraftpaket fyllt till bredden av exotiska frukter, fikon, persika och vissna löv. Doften är ”skogig” med en...
Pris: 149:- (75 cl)
en flaska rosévin

Château Gigery 2021 Côtes de Provence (C)

Château de Gigery är ett torrt och svagt färgat rosévin med viloetta och rosenröda stråk. Doften är rik på...
Pris: 149:- (75 cl)
en flaska champagne fourny blanc de blanc

Vve Fourny Blanc de Blancs Extra Brut Premier Cru (Ch)

Klar guldgul färg. Medelstor doft med inslag av citrus och gröna äpplen. En torr, medelfyllig champagne med frisk...
Pris: 359:- (75 cl)

Vad är det i praktiken?

För att bli HVE-certifierade bedöms producenterna utifrån en poängskala över hur man jobbar med bland annat biologisk mångfald, växtskydd, vatten- och resursförbrukning. Man bedöms även efter användningen av bekämpningsmedel, konstgödsling, personalens och ledningens engagemang och en lång rad aspekter som beskrivs i HVE-projektets riktlinjer. Man kan exempelvis få poäng för om man har bisamhällen i vingården, om man planterar häckar, träd eller täckgröda som gynnar mångfalden. Användningen av bekämpningsmedel är inte förbjuden, men man får poäng efter hur ofta man sprutar och om man använder alternativa metoder, eller inga alls. Det är också poänggivande om man skapar miljöer där insektsätande arter, fåglar, fladdermöss med flera, trivs på ett naturligt sätt och därmed hämmar tillväxten av skadeinsekter.

Det koldioxidavtryck som odlingen ger bedöms genom ett kvalificerat mätningssystem där hela kedjan från användningen av solpaneler, till val av flaskor, etiketter, transporter och fraktvikter bedöms.

Det övergripande syftet är att bevara den biologiska mångfalden, minska energi- och resursförbrukning och att se till så att produktionen bedrivs så hållbart som möjligt. I bedömningen ingår även sådana saker arbetsmiljö, rättvis lönesättning och förhållandet mellan ägare och anställda. En HVE-certifierad producent ska kort sagt vara en bra arbetsgivare. När man väl har erhållit sin certifiering kontrolleras man minst var 18:e månad, får en ny poängtilldelning och bedöms för hur man arbetar med ständig förbättring.

Utvalda produkter

en flaska riesling brand

Turckheim Brand Riesling Grand Cru 2017 (Al)

Brand Riesling är ett stiltypiskt och kraftfullt Alsacevin där citrus, grapefrukt och ananas dominerar i doften. Vinet...
Pris: 229:- (75 cl)
en flaska fourny champagne

Vve Fourny Grandes Terroirs Brut Premier Cru (Ch)

En torr, medelfyllig champagne med smak av citrus, mogna äpplen och en viss brödighet.
Pris: 359:- (75 cl)
Vve Fourny Cuvée du

Vve Fourny Cuvée du ”Clos Faubourg Notre-Dame” Brut 2012 (Ch)

En torr, medelfyllig champagne med påtaglig syra samt en mjuk och krämig mousse. En koncentrerad smak av citrus...
Pris: 1199:- (75 cl)
en flaska champagne charles orban

Charles Orban Brut Blanc de Blancs (Ch)

Charles Orban Blanc de Blancs tillverkas endast i små volymer. Den har en frisk och brödig arom med inslag av...
Pris: 389:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close