Bordsdukning hur man och var man skall ställa tallrikar och glas
kunskap

Hur dukar man ett festbord

Dela

Konsten att duka ett bord kan vara det ögongodis som gör en bjudning till något extra festligt. I valet av utsmyckning, färger, placeringskort, blomsterarrangemang med mera visar man gästerna omsorg och omtanke, och dessutom kan man få utlopp för sin kreativitet.

En vacker dekoration behöver inte kosta pengar. Ett bra tips är att tänka årstid. Till våren är stora buketter med lupiner, vide, eller narcisser en vacker dekoration, till sommaren blir en blomsterkrans på bordets mitt ett ögonfång, till hösten kommer höstlöv, rönnbär och skogsfynd med vackra färger och till vintern är levande ljus, lingonris och grankvistar tjusiga accenter på bordsduken.

Utvalda produkter

en flaska champagne fourny blanc de blanc

Vve Fourny Blanc de Blancs Extra Brut Premier Cru (Ch)

Klar guldgul färg. Medelstor doft med inslag av citrus och gröna äpplen. En torr, medelfyllig champagne med frisk...
Pris: 359:- (75 cl)
en flaska mousserande vin

Casalforte Prosecco Extra Dry (Vi)

Casalforte Prosecco Extra Dry är en torr prosecco gjord på druvan glera med en blommig arom där mogna äpplen...
Pris: 99:- (75 cl)
en flaska rueda vitt vin
Ekologisk

Marqués de Riscal Rueda 2021 (Sp)

Doften är mycket frisk och fruktig med inslag av fläder, lindblom och kamomill. Smaken är torr och frisk av gröna...
Pris: 105:- (75 cl)
en flaska rött vin kanonkop kadette

Kanonkop Kadette Cape Blend 2019 (St)

Ett fylligt och fruktigt vin med karaktär av rostade fat, inslag av svarta vinbär, björnbär och mörk choklad. ...
Pris: 139:- (75 cl)

Omsorg i valet av glas och porslin är också något som hör en vacker dukning till. Grundregeln är att välja porslin med vit eller svag färg till färgrik mat, medan starkare tallriksfärg bättre lyfter fram kontrasterna på rätter med lite färg. En kycklingfilé gör säg bra på en svart talrik, medan en mörk hjortfilé fyller blickfånget på ett vitt porslin. Tänk på att det huvudskliga färgintrycket av en presentation ofta kommer från såsen.

Hur man dukar kuvertet, alltså det gästen har framför sig på bordet, är också viktigt. Det vill säga hur tallrik, glas och bestick placeras. Man brukar räkna med att en korrekt bordsdukning kräver 60–70 centimeter per gäst. Om du dukar med duk, vilket ger ett festligare och mer traditionellt intryck, så minskar slamret av bestick, ska det vara extra fint så är en bordsfilt under duken också ett praktiskt tips.

Besticken placeras utifrån och in, i den ordning middagen presenteras. Gafflar till vänster och knivar till höger. Skedar och andra soppbetstick läggs till höger om tallriken. I en korrekt dukning ska knivarnas egg vara vända mot tallriken. Dessertbestick ska ligga mellan glas och tallrik, dessertsked med skaftet åt höger och dessertgaffel med skaftet åt vänster.

Glas placeras ovanför tallriken i den ordning dryckerna serveras från höger till vänster. Alltså i omvänd ordning från en dryckesprovning då man alltid börjar med det vänstra glaset. Ordningen är alltså glas till förrätt, huvudrätt, dessert, avec. Vattenglaset som ska användas genom hela måltiden ställs allra längst till höger. Glasen bör placeras utefter bordets form. På rektangulära bord ställs glasen horisontellt och på runda bord i en svagt böjd linje.

Tallrikar kan antingen stå på bordet eller bäras fram till sittande gäster. Sallad- och brödtallrik ställs till vänster om huvudrättstallriken, medan förrättstallriken placeras ovanpå huvudrättstallriken. En vacker linneservett ovanpå tallriken, eller där tallriken ska vara gör måltiden extra festlig. Servetter av linne eller papper kan brytas och vikas på många sätt, vilket också tillhör en vacker dukning.

ett stort dukar bord med tallrikar och blommor
bröllop

Hur gör man en bordsplacering?

vin till lax
Dryckesskola

Vilket vin skall jag välja till lax?

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close