en flaska glendronach
Nyheter

Glendronach The Hielan’ 8 Yo – en stolt highlander

Dela

Kategorier

Många menar att GlenDronach är Skottlands vackraste destilleri där det likt ett viktorianskt herresäte blickar ut över kullarna vid Dronach Burn i södra Speyside. Här sitter gaeliskan i väggarna, här ekar ännu säckpiporna från flydda gillen (ja, det sägs spöka duktigt på destilleriet), här görs en whisky som inte liknar någon annan i hela Skottland. Hielan’ är den senaste tillskottet i destilleriets sherrystinna portfölj.

GlenDronach är sherryhuset framför andra i Skottland. Inget annat destilleri håller lika envist kvar vid de exklusiva och allt dyrare sherryfaten. ”They have gone sherry mad” skrev whiskyikonen Jim Murray redan i början av 2000-talet. När BenRiach Distillers Co. köpte GlenDronach av Chivas Brothers 2008 var inte nye master blendern, den legendariske Billy Walker, sen att trycka sherrygasen i botten ännu mer. Sedan dess har ständigt nya och allt fler sherrybomber tjusat whiskyvärlden.

Alla GlenDronach buteljeringar i kärnportföljen har smek- eller tillnamn och man hymlar inte med åldersbeteckningar. Hielan’ är inget undantag. Namnet är högskotsk slang för ”highlander”, och åldern är åtta år. Hielan’ blir den yngsta medlemmen i portföljen och är en blandning av dels distinkta sherryfat (oloroso och PX) dels bourbonfat.

Smakprofil: The Hielan’ har en vacker bärnstensfärg med drag av glödande koppar. Doften är tydligt sherrytypisk med russin, dadlar och plommon inbäddad i len vanilj. Smaken är fyllig med markerade ektoner, aprikos och kokos, man kan också skönja pepparkakor och choklad tillsammans med de klassiska smakerna från sherrylagrad whisky.

Nr 85014: GlenDronach The Hielan’ 8 yo: 46 %: 499 kr Lansering Augusti 2015

Kort om GlenDronach och producenten: GlenDronach ligger i hjärtat av högländerna, utanför Huntley vid porten till Speyside, mitt i ”castle Country”. GlenDronach grundades officiellt 1826 då James ”Cobbie” Allardes såg till att en grupp lokala lantbrukare och köpmän legaliserade sin tillverkning av whisky. GlenDronach har haft många ägare genom åren. Det anrika destilleriet har tjänstgjort åt William Grant, Teachers och Chivas för att nämna några. 2004 genomfördes omfattande renoveringar då gammal utrustning togs ur bruk, bland annat släcktes de sista öppna koleldarna i Skottland. 2008 köptes GlenDronach av Billy Walker och den sydafrikanska ägargruppen bakom BenRiach. I dag är GlenDronach ett av de mest hyllade destillerierna i Skottland. I ägarbolaget ingår även destillerierna BenRiach och Glenglassaugh. Tillsammans har de en kapacitet av över åtta miljoner liter ren alkohol årligen.

  • GlenDronach är högskotska och betyder ”dalen med björnbärsbuskarna”
  • När GlenDronach lanserades blev det snart var mans dryck på det fattiga folkets pubar tack vare att grundaren förmådde de prostituerade i Aberdeen att ständigt fråga efter hans whisky
  • GlenDronach är Skottlands ledande ”sherryhus” med en mycket tydlig husstil på sin whisky
  • GlenDronach har mycket lång jästid (malolaktisk) och pannorna värms ovanligt sakta, vilket var för sig bidrar till ett fruktigt destillat

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close