Hunden Rocco ansvarar för kvaliteten på Grant’s whisky
Nyheter

Hunden Rocco ansvarar för kvaliteten på Grant’s whisky

Dela

Kategorier

Whiskyälskare är stolta över deras näsa för whisky. Men de kan inte mäta sig med Rocco, en ett år gammal cocker spaniel som just har fått spritindustrins drömjobb – att ansvara för kvalitetskontrollen vid Grant’s whiskydestilleri i Girvan, Skottland.

Roccos jobb är att lukta sig till kvaliteten på whiskyfaten i tunnbinderiet. Där tillverkas träfat av skickliga hantverkare med hjälp av traditionella metoder som säkerställer den långa lagringsprocessen och kvaliteten hos Grant’s whisky. När Rocco är klar med att kontrollera kvaliteten på träet i tunnbinderiet nosar han runt i resten av destilleriet för att se till att allt går som planerat. Om Rocco fångar upp doften av något som behöver kontrolleras så rapporteras det till Grant’s ”top dog”, Associate Global Brand Director, Chris Wooff.

– Trä är ett naturligt material och whiskydestillering är en biologisk process. Vårt uppdrag för Grant’s Whisky är att säkerställa en felfri lagringsprocess. Luktsinnet hos en hund som Rocco är fyrtio gånger starkare än en människas, och Rocco är speciellt utvald och tränad för att plocka upp doften av avvikelser under tiden som whiskyn lagras i faten, säger Chris Wooff, Associate Global Brand Director.

Innan Rocco trädde in i sin nya roll genomgick han sex månaders intensiv träning för att finjustera sina naturliga färdigheter tillsammans med hundträningsexperten Stuart Phillips i Pembrokeshire, Wales. Stuart använde fatprover från Grant’s destilleri för att skapa en träningsmiljö för Rocco och hjälpa honom identifiera specifika dofter i träet för att sedan kommunicera resultatet till Grant’s team.

– Inom vinindustrin används mekaniska ”näsor” i stor utsträckning, men vi ville behålla traditionen med våra hantverkskunskaper genom att använda en hunds naturliga och hyperkänsliga luktsinne i vår kvalitetsprocess. Roccos förmåga att sniffa på ett mycket stort antal fat på kort tid gör honom till ett fantastiskt tillskott till vårt team av whiskyhantverkare, fortsätter Chris.

För att Rocco ska må bra och kunna vara ständigt tillgänglig har Grant’s hantverkare byggt en kennel åt honom precis utanför destilleriet i South Ayrshire, Skottland.

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close