dill
Nyheter

D – Världens första patentskyddade akvavit

Dela

Kategorier

Lagom till påsk lanserar Nigab två nya akvaviter på Systembolaget. Det är det danska företaget Den ny Spritfabrik A/S som utvecklat en helt ny patenterad metod att framställa akvavit. D Argentum och D Aurum tar den klassiska skandinaviska snapstraditionen in i en ny era.

Kryddat brännvin är en signatur för det skandinaviska köket. Nästan samtliga av det gamla bondehushållets rätter är systerligt förenade med en kummin- eller dillkryddad snaps. I de skandinaviska länderna har konsten att krydda brännvin utvecklats till ett världsledande mästarskap. På senare år har snapstraditionen moderniserats med nya kryddningar och man går mer noggrant och vetenskapligt tillväga vid framställningen. Ett exempel på detta är danska Den ny Spritfabrik A/S och deras akvaviter D Argentum och D Aurum.

De båda dillsnapsarna är resultatet av ett flerårigt forskningsprojekt där Den ny Spritfabrik, Köpenhamns universitet och det danska forskningsinstitutet Agrotech utvecklat en helt ny patenterad metod att macerera och destillera en akvavit. De båda snapsarna är i grunden klassiska dillsnapsar som tillverkas utifrån ett rigoröst kvalitetstänk med yttersta omsorg i valet av destillationsteknik och råvaror.

Smakprofil: D Argentum har en ren och klar smak av krondill, finstämd och elegant med en varm och lång eftersmak. Färgen är kristallklar.

D Aurum är samma destillat som Argentum men akvaviten har fått en längre tids lagring på ekfat, vilket har utvecklat en gyllene färg och en avrundad smak med kropp och mogenhet. Eleganta dilltoner inbäddade i vanilj, sötma och en lätt kryddighet.

Båda snapsarna kan drickas ensamt, men är utsökta till klassiska smörgåsbordsrätter. Bör serveras rumstempererade för mer smak, eller frysboxkalla och immande på traditionellt vis.

Nr 86296: D Argentum, 50 cl, 40 %: 269 kr
Nr 86260: D Aurum: 50 cl, 40 %: 269 kr

Kort om producenten: Bakom Den ny Spritfabrik står Henrik Elsner, fil dr i kemi och vinodlare, som våren 2014 grundade destilleriet vid sjön Esrum på norra Själland. Då hade flera års studier lagt grunden för projektet. Redan 2010 påbörjade Henrik Elsner ett forskningsprojekt tillsammans med Köpenhamns universitet och forskningsinstitutet Agrotech för att studera maceration, dillsorter, växtplatser och skördetid. Valet föll slutligen på dill av typen Mammut från ekologiska odlingar i skånska Vellinge och på danska Fyn. Efter omfattande analyser investerades i en hypermodern destillationsutrustning, en tysk Kothe-panna av Holsteintyp, som förenar traditionell potstill-destillation med kolonndestillering. Parallellt med detta utarbetades en unik metod för maceration och tillverkning, som patentskyddades 2014. I dag ägs Den ny Spritfabrik av bland andra Hans Just-koncernen, som är en av Europas ledande distributörer av vin och spritdrycker.

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close