För Marques de Riscal har innovation alltid varit en ledstjärna. Sedan starten 1858 har de varit ledande när det gäller att hitta nya sätt att förvalta den spanska vinodlartraditionen. Dessa fyra viner – två röda från Rioja och två vita från Rueda – är bara några av de nya viner som Marques de Riscal lanserat de senaste åren. Finca Montico och Finca Torrea kommer från enskilda vingårdar i Rueda respektive Rioja, XR Reserva är en modern tolkning av en gammal tradition och den vita Baron de Chirel är ett unikt vin, gjort på druvor från vinstockar som är mer än 100 år gamla.
Det var diplomaten, journalisten, fritänkaren, vinodlaren och vivören med det minst sagt imponerande namnet Don Camilo Hurtado de Amézaga Marqués de Riscal som grundade Marqués de Riscal i mitten av 1800-talet. Han var tidvis bosatt i Bordeaux, men ägde vingårdar i Rioja. 1858 beslutade han sig för att ta lärdom av hur vinet producerades i Bordeaux och han såg till att 9 000 vinstockar av högsta kvalitet, bland annat finaste cabernet sauvignon, merlot och pinot noir planterades på ägorna utanför den lilla byn Elciego.
I och med detta lade han grunden till hela den moderna vinnäringen i Rioja. Marqués de Riscal införde metoder och principer från Bordeaux, han initierade nya vinpressar, ny sorteringsteknik, jäsmetodik och framförallt började man långlagra viner på små ekfat. Tidigare hade traktens viner mest lagrats på lerkrus. I dag är ekfatslagring Riojas signum. Marqués de Riscal ägs alltjämt av ättlingar till grundaren och i de mörka källarvalven i det som kallas katedralen lagras 10 000-tals viner, vaktade av spindlar och ombespunna av spindelväv.
Alla viner från Marqués de Riscal hittar du här.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.