om att hålla tal brudgum som håller tal till bruden
Övrigt

Några tips till dig som ska hålla tal!

Dela

Att ställa sig upp på en fest och tala till ett brudpar, en jubilar, eller bara tacka för maten kan kännas både obehagligt och jobbigt. Att tala inför en grupp gör många nervösa och obekväma. Men ett tal kan också vara underbart, roligt, höja stämningen och ge värdpar och gäster minnen för livet.

Alla är inte talare, men alla kan hålla tal. Som alltid handlar det om träning och förberedelser. Att ställa sig upp och spontant tala fritt ur hjärtat är en konst som få behärskar och den typen av talare riskerar lätt att trampa både snett och i klaveret. Här är några enkla tips som gör att du lyckas med ditt tal.

Utvalda produkter

en flaska champagne fourny blanc de blanc

Vve Fourny Blanc de Blancs Extra Brut Premier Cru (Ch)

Klar guldgul färg. Medelstor doft med inslag av citrus och gröna äpplen. En torr, medelfyllig champagne med frisk...
Pris: 359:- (75 cl)
en flaska vilarnau cava
Ekologisk

Vilarnau Organic Brut Nature (Ca)

Ljus, gul färg och små, fina bubblor. Fruktig, elegant doft med inslag av päron och gula plommon. Helt torr, frisk ...
Pris: 109:- (75 cl)
en flaska mousserande vin

Casalforte Prosecco Extra Dry (Vi)

Casalforte Prosecco Extra Dry är en torr prosecco gjord på druvan glera med en blommig arom där mogna äpplen...
Pris: 99:- (75 cl)
Maschio Prosecco Biologico Extra Dry
Ekologisk

Maschio Prosecco Biologico Extra Dry (Vi)

Prosecco Biologico Extra Dry är trots namnet en halvtorr Prosecco. Det har en halmgul färg med livlig mousse...
Pris: 119:- (75 cl)

Tips:

 • Var nervös. Alla är lite nervösa inför att hålla ett tal. Nervositeten gör att du skärper dig. Känner du inte nervositet är risken stor att du nonchalerar och slarvar. Berätta gärna för publiken att du är nervös, det är ofta lugnande
 • Förställ dig inte. Använd ditt sätt att tala, din dialekt och dina ord
 • Göm dig inte. Ta inte skydd bakom en talarstol eller ett bord. Tag plats, mitt på golvet eller scenen så att alla ser och hör dig, allt ljus på dig. Det är då du kan använda kroppsspråk och förstärka det du säger
 • Du behöver oftast inte presentera dig. I regel har redan toastmastern berättat vem du är. Undvik att tala om dig själv. ”Jag är ingen talare” är sämsta sättet att inleda ett tal
 • Bra tal är sällan långa. Det som inte kan sägas på några få minuter förtjänar sällan att sägas
 • Inledningen är viktig. Det är då chansen är som störst att få publiken att lyssna. Börja gärna med att bygga upp en stämning genom att kasta åhörarna rakt in i en händelse. ”När jag för första gången mötte bruden, var hon 13 år, hon grönt hår och en jacka som det stod fuck off på – hon var det vackraste jag sett”
 • Skriv ditt tal i förväg. Repetera, läs det högt flera gånger och låt gärna någon höra det i förväg
 • Skämta gärna, men undvik att vara plump. Tänk på att din humor inte är allas humor. Ekivoka skämt eller vissa ironier kan hamna fel. Skämta med stil.
 • Vana talare har ofta några talepunkter nedskrivna, kanske fem sex på ett papper. Det förutsätter att man vet vad man ska säga och att man är välrepeterad. Man kan också ha hela det skrivna talet som minnesstöd. Men undvik att läsa innantill, använd det bara som ledstång
 • Var lite teatralisk, höj och sänk rösten, frasera, gör konstpauser, tystnaden är effektiv. Tala tydligt och inte för fort
 • Använd ditt kroppsspråk till att förstärka ditt tal. Gester och mimik kan åstadkomma mycket
 • Tänk på att onödiga småord och smackljud, som ”öh, ehh, ju, va, typ, liksom”, bara stör och ger ett osäkert intryck
 • Lägg kraft på avslutningen. Knyt gärna ihop avslutning med inledning så att talet för en cirkulär komposition. Det är det sista du säger som har störst chans att bli ihågkommet.
 • Ibland kan det vara bra att avsluta med en adressering. ”Jag vill tillönska brudparet ett långt och mycket lyckligt äktenskap”
Hur skall jag välja vin till räkor?
Dryckesskola

Hur skall jag välja vin till räkor?

en macka med hummer

Hummertoast med västerbottensmetana och dillpicklad gurka

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close