fem flaskor som passar bäst på julbordet
Fem presenttips!

Fem kluckande klappar för julbordet!

Dela

Snart är det jul och vi letar dryck som passar bäst till vårt svenska julbord! Upptäck våra innovativa snapsar D Aurum och Gullmun Akevitt Fleur-de-Lis från grannländerna Danmark och Norge, snyggt innehåll och dekorativa flaskor. Inget julbord utan öl. Varför inte prova ekologiskt veteöl från Beziers i södra Frankrike. Smakrika och fylliga Alaryk matchar till och med ostar och ostron. Julmat och vin, jo det går alldeles utmärkt. Vi föreslår vitt vin från Alsace och Sicilien, Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 och Mandrarossa Zibibbo Secco Costadune 2019, det är smakrika och mjuka viner med lagom friskhet. Alla gästerna kommer att tycka det är gott och all (nästan) julmat kommer att passa alldeles lagom. Om du nu bara skall välja ett vin välj då druvan pinot gris! Smaklig spis och en riktigt God Jul!

en flaska snaps med dill och grankvist

D Aurum Akvavit

Den ny Spritfabrik A/S har tagit konsten att tillverka akvavit in i en ny era. Med utgångspunkt i den anrika skandinaviska dryckestraditionen har det unga danska företaget utvecklat en helt egen och patenterad metod för att förädla och förenkla dillsnapsens smak och karaktär.

D Aurum har en fin avrundad smak av ren krondill. Ekfatslagringen ger snapsen mer kropp och mogenhet, toner av vanilj, sötma och en lätt kryddighet. Den långa tiden på ekfat ger också snapsen en gyllene färg – aurum är guld på latin.

en grön knapp med läs mer och pris
en flaska vin vitt från sicilien

Mandrarossa Zibibbo Secco Costadune 2019

Druvan Zibibbo kallas också ”Muscat of Alexandria” och har ett afrikanskt ursprung. Den odlas sparsamt i Italien och Spanien och är en av de typiska sicilianska druvorna.

Zibibbo Secco Costadune har samma friskhet och arom som sitt berömda syskon, den aromatiska muscatdruvan. Det är ett vitt vin med generösa dofter av mandel, aprikos och apelsinblommor. Smaken är mineralrik med tydlig citrus, persika och blommig fläder, den har en behaglig syra och en liten ton av sälta.

en grön knapp med läs mer och pris
en flaska vitt vin alsace

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021

Pinot gris, eller grå pinot som det blir på svenska är den tredje största druvsorten i Alsace efter riesling och gewurztraminer. Den blågrå, ibland nästan brunaktiga druvan är en variant av pinot noir och en av flera druvor i pinotfamiljen. 

Vinet passar med sin fräscha syra och kryddighet utmärkt till smakrika fiskrätter och dricks traditionellt i Alsace till charkuterier. Vinet matchar även kryddstarka rätter som exempelvis asiatisk mat. I Alsace dricker man ofta pinot gris till Foie Gras och andra charkuterier. Vinet bör serveras svalt, ca 10-12°C. Vinet kan utvecklas något med ytterligare 2-3 års lagring.

en grön knapp med läs mer och pris
en flaska akvavit från norge

Gullmun Akevitt Fleur-de-Lis

Gullmunn Fleur de Lis är en mild, delikat och lätt akvavit gjord av noggrant utvalda norska örter som kummin, ljungblomma, johannesört, kamomillblomma och irisrot. De fina integrerade oljorna kommer från 10 månaders mognad på nya bourbon-fat. Denna typ av fat producerar milda, söta ek toner och exotisk frukt. Gullmunn Fleur de Lis är helt naturlig och utan tillsatser av färg och socker vilket gör denna lätta akvavit ljus i färgen. Den har också en något lägre alkoholprocent för en mildare smak och stil. 

en grön knapp med läs mer och pris
en flaska öl med ett ölglas och grankvist

Alaryk Blanche

Alaryk Blanche är ett ljust, opastöriserat och överjäst veteöl gjort av ekologiskt vete och pilsnermalt. Det har inspirerats av bayerska veteöl och är framtaget för att vara ett smakrikt och fylligt matöl.

Alaryk Blanche är ett utmärkt matöl, särskilt till asiatiska rätter med heta kryddor. Det passar också bra till skaldjur som kräftor och ostron. I Frankrike dricker man det gärna till smakrika ostar och sötsyrliga rätter.

en grön knapp med läs mer och pris

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close