Är du en av alla som har svårt att komma på vad du skall ge i present? En flaska vin är lika roligt att ge bort som att få. Här har vi samlat fem kalasbra viner som bland annat passar till jul, nyår, födelsedagar, högtider eller när man vill sätta lite guldkant på tillvaron. Vi rekommenderar följande viner: Barolo ”kungarnas vin” kan lagras så länge man vill. ”Les Jumelles” är vinet för finsmakaren. Amarone och Janssons frestelse en magisk smaksensation som slår alla med häpnad. Riscal kommer redan vackert inslaget i guldnät och sist men absolut inte minst Timperosse ett vin på magnumflaska. Utförligare presentation av vinerna se nedan.
Luna di Mezzanotte Barolo är gjort av 100% nebbiolo druvor. Vinet har en röd färg med tegelnyans. Doften är blommig med mörka bär, björnbär, rosor och viol, men har också toner av ek och torkade örter. Smaken är mycket nyanserad, med stor kryddighet, fatkaraktär, torkade körsbär, mogna jordgubbar inslag av tobak, earl grey-te och en behaglig strävhet. Vinet är färdigt att drickas nu, men utvecklas under lång tids lagring. Det är vanligt att Baroloviner kan lagras under minst tio år.
Som etiketten indikerar är vinet sammetslent och kraftfullt dock utan att bli svulstigt och pompöst. Här har vinmakare Marchiotto kalibrerat förhållandet mellan frukt och syra med precision. Russinfrukt följs harmoniskt av en lätt kryddighet och fina toner av tobak. Smaken är mjuk med runda vaniljtoner och en len bärighet med drag åt mogna moreller.
Côte-Rôtie, Les Jumelles har en ung betagande röd färg och en mycket delikat och balanserad doft med toner av viol, plommon, persika, läder och kryddor. Smaken är komplex och elegant med mörka bär, balanserade tanniner. Inslag av björnbär, vitpeppar och charkuterier. Klockren kombination Tournedos ”Franccini” med rödlöksmarmelad och frittes! Ett utsökt val och servera vinet 16-18°C.
Marqués de Riscal Reserva är ett klassiskt Riojavin som är närmast optimalt till rejäla kötträtter såsom vilt, lamm, fläsk och nöt. De kraftfulla smakerna gör att vinet går utmärkt till kryddiga rätter som bastanta grillmenyer och långkokt högrev. Det är också ett vin för den vinintresserade som vill uppleva en av Riojas mest betydelsefulla producenters mest stiltypiska vin.
Mandrarossa Timperosse är ett utsökt sällskapsvin. Vinet är ungt och livligt, färdigt att drickas men utvecklas ytterligare under lagring. Det är förträffligt till smakrika ostar, till en lätthalstrad tonfisk, Caponata, Risotto, Cannelloni, Gnocchi al ragù och andra Medelhavsrätter.
Att förvara och transportera vin var länge problematiskt. I Italien blev lösningen ofta att fylla vinet på små knubbiga ekfat, så kallade Barilotto. Sicilianska Mandrarossa har låtit ta fram en egendesignad flaska för att påminna om dessa fat. Det är en imponerande Magnumbutelj som verkligen pryder sin plats på middagsbordet.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.