fem röda viner flaskor mot marmor och på ett marmorbord
Fem presenttips!

Fem röda viner som passar perfekt till påskmaten!

Dela

Letar du efter ett vin som är typsikt bra till påsk? Här tipsar vi dig om fem viner som vi tycker fungerar utmärkt till en del av högtidens rätter. 

En klassisk påskrätt som vi tänker på till rödvin är såklart alla lammrecept. Det är smakrika rätter och med mycket stekyta eller till och med grillat. Så ett smakrikt vin passar utmärkt. Men inte för strävt utan mer åt det elegantare håller. Kanske även för att det är vår och vi har en del vårprimörer som tillbehör och då får vi inte dra i för mycket med vinet.

Ett klassiska val är vinerna från Rioja. Smakrika och samtidigt eleganta med aromer fint stämmer överens med vårt nordliga kök.

Smakprofilen finns såklart lite här och var i vinvärlden så vi har samlat ihop några viner vi tycker passar extra bra till påskens smakrikare rätter.

en flaska rioja riscal på ett bord

Marqués de Riscal Reserva 2018

Marqués de Riscal Reserva är ett klassiskt Riojavin som är närmast optimalt till rejäla kötträtter såsom vilt, lamm, fläsk och nöt. De kraftfulla smakerna gör att vinet går utmärkt till kryddiga rätter som bastanta grillmenyer och långkokt högrev. Det är också ett vin för den vinintresserade som vill uppleva en av Riojas mest betydelsefulla producenters mest stiltypiska vin.

Marqués de Riscal Reserva har många av de typiska smakerna som vi förknippar med riojaviner. Här finns vaniljen från ekfatslagringen, tempranillo-druvornas viol- och björnbärstoner men också inslag av frukter som plommon, körsbär, torkade äpplen och svarta vinbär. I eftersmaken finns en pikant finstämd kryddighet av nejlika och muskot.

knapp med grön färg
en flaska ripsasso på ett bord med fikon

Casalforte Ripasso 2019

Casalforte Ripasso har en purpurröd färg med mörka kanter och en fyllig doft av mogna bär. Där finns björnbär och körsbär, svarta vinbär och mogna sommarbär. I den fylliga smaken kommer mera körsbär, blåbär, kanderade mandlar och mogna frukter. Eftersmaken bjuder på en balanserad syra med en lång behaglig avslutning.

Casalforte Ripasso är en fullblodsripasso för alla som uppskattar viner med kraft och pondus. Det är ett storslaget vin till alla former av grillat kött, hastigt stekt ryggbiff eller till örtiga lammkotletter, höstgrytor och andra kryddiga rätter där vinet får motstånd. 

en grön knapp
en flaska rött vin från sydafrika på ett marmorbord

Hartenberg Cabernet Sauvignon 2018

Stor generös doft av mörka bär och ekfat med inslag av vanilj, choklad, mogna mörka körsbär och liten lakritston. I smaken möter silkesmjuka tanniner, toner av blyerts, sandelträ och cigarrlåda. Där finns också björnbär, färska örter och en lång eftersmak av sammetsmjuka tanniner.

Hartenbergs Cabernet Sauvignon är ett fylligt och smakrikt vin som passar utmärkt till finare kötträtter (entrecote och filé) samt grytor och kryddig mat.

en grön knapp med pris
ett rött vin på bordet med vindruvor

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45

Medelfylligt och kryddigt vin med smak av björnbär, hallon och lakrits och inslag av peppar och lagerblad. Parallèle 45 är ett vin som passar till mycket. Med sin mjuka och kryddiga karaktär anpassar sig vinet på ett fint sätt till en rad olika maträtter. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter såsom en mustig köttgryta eller en ”fransksmakande” hamburgare. Vinet kan även lagras ett par år.

en grön knapp med pris
en flaska rött vin från toscana

Villa Puccini Toscana 2019

Vinet har en tydlig fruktig doft av körsbär, viol och örter och en touch av vanilj och lakrits. Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, plommon, salvia, vanilj och pomerans. Mycket lång eftersmak.

Villa Puccini Toscana är ett vin komponerat till det italienska köket med sina paradrätter som färsk pastapizza och traktens berömda Pecoriniost. Det kan med fördel drickas till charkuterier som parmaskinka och salami och till smakrika kötträtter, Bistecca alla Fiorentina och kraftfulla ostar. 

en grön knapp med pris
lammfilé på ett bord med tallrik och bestick

Lammfilé med potatissallad och getostkräm

Lammfilé med rödvinssås, bakad spetskål, tryffelmanchego och hasselnöt

Lammfilé med rödvinssås, bakad spetskål, tryffelmanchego och hasselnöt

maträtt med vingflaska

Lammkotletter med grönkålssallad

Lammrosbiff Provencale med örtsmör, råstekt potatis och råstekta haricot verts

Lammrostbiff Provencale med örtsmör, råstekt potatis och råstekta haricot verts

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close