fem flaskor whisky tips på julklapp och present
Fem presenttips!

Fem tips på presenter till whiskyälskaren!

Dela

Whisky eller varför inte en Whiskey som present? Vad är nu skillnaden på dessa två förutom en bokstav. Frågar du whiskykännaren så är svaret en milsvid skillnad i fråga om tillverkning, karaktär och ursprung. Stavningen däremot avslöjar ursprunget, whisky kommer från Skottland eller Kanada och whiskey kommer från Irland eller Amerika, busenkelt eller hur! Det finns en uppsjö av olika producenter och smaker, vi hittar favoriter och vi går med i whiskyklubbar för att lära oss ännu mera om denna ädla dryck. Drycken lämnar ingen av oss oberörd och upptäcktsresan tar aldrig slut. Här tipsar vi dig om fem stycken passande i olika karaktärer och olika prislägen. Kanske en mjukt rökig whiskey eller en klassisk Speysidewhisky med en varm fruktig karaktär. Hoppas du hittar vad du söker.

en flaska westland med ett glas whisky

Westland Single Malt Whiskey American Oak

Westland American Oak har lagrats på både bourbonfat och fat av ny amerikansk ek. Det är en mjukt rökig whiskey med en frisk vaniljton från den nya amerikanska rostade eken. I doften möter citrus och blommiga toner. I smaken kommer mer frukt, choklad, nötig mandel och fruktiga gräddiga toner.

Westland Distillery utanför Seattle i staten Washington längst upp i USA:s nordvästra hörn har på kort tid vuxit fram som ett ledande destilleri bland världens nya whiskytillverkare. Inte någon annanstans är man lika experimentell, fri från regelverk och vågar testa nya sätt att utveckla fantastisk whisky. Sedan 2015 har priserna haglat över Westland – American Oak är inget undantag.

en grön knapp med läs mer och pris
en flaska balvenie och rökigt variant

Balvenie The Week of Peat 14 YO

The Week of Peat har en stillsam torvig doft med toner av honungskex och malt. Smaken är sammetslent mjuk, torvig, väl balanserad rök i lätt citrus, ekig vanilj och varm ljunghonung. I eftersmaken dominerar den pyrande Speysideröken och en lång mjuk vanilj.

The Balvenie Story Range är en trilogi som lyfter fram människorna, tankarna och experimentlustan vid det berömda Speyside-destilleriet. I en serie buteljeringar hyllas berättelserna, samtalsämnena runt lunchbordet och de annorlunda whiskyfaten på destilleriet. Först ut var 12-åriga The Sweet Toast of American Oak, sedan 26-åriga A Day of Dark Barley, och nu kommer The Week of Peat – Aged 14 Years.

en grön knapp med läs mer och pris
en flaska glenfiddich med svart glas

Glenfiddich Fire & Cane

Fire & Cane är något så ovanligt som rökig Glenfiddich som slutlagrats på romfat. Hårt rökt Glenfiddich har i princip aldrig buteljerats och i de stora lagerhusen finns inte mycket av denna whiskytyp. Rökig Glenfiddich destillerades för första gången 2003; sedan dess ytterst sparsamt. Fire & Cane är en blandning av rökig och orökt bourbonlagrad Glenfiddich, som sedan har slutlagrats på romfat från länder i Latinamerika som Belize, Guatemala och Panama. Även att lagra whisky på romfat är sällsynt. Några få destillerier har gjort det med framgång, som exempelvis Glenfiddich systerdestilleri Balvenie.

en grön knapp med läs mer och pris
en flaska benriach med glas och grejer

Benriach The Ten

Somrigt gyllene färg. En bred doft av tropiska frukter, honung och rostad ek. Smak av mogna päron, nektarin och maltsötma och med en eftersmak av mandel och kryddig vanilj-

BenRiach The Original Ten är en klassisk Speysidewhisky med en varm fruktig karaktär, milda söta toner och en mycket lätt maltig rökighet. I många smaknoter nämns torkade aprikoser, vanilj, äpple och persika. Dessa fruktiga toner förekommer ofta i Benriachs whisky, men sällan lika tydligt som här.

en grön knapp med läs mer och pris
en flaska tullamore xo på romfat

Tullamore D.E.W. XO Caribbean Rum Cask Finish

Irländsk whiskey med smaker av karibisk rom? Det är nu verklighet med Tullamore D.E.W.  XO,  Caribbean Rum Cask Finish. Tullamore D.E.W. arbetar ständigt för att skapa nya spännande produkter och den nya whiskeyn är ett resultat av destilleriets kampanj Beauty of Blend.

Exotisk generöst fruktighet med doft av vanilj och ek, inslag av citrus, mogna bananer och kryddor. XO är en mycket smakrik whiskey, mjuk och ”krämig” med toner av ananas, karameller, banan och pomerans. Lång, fruktig smak med nyanser av farinsocker, nötter och vanilj.

en grön knapp med läs mer och pris

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close