fem flaskor vitt vin julklappar och presenter
Fem presenttips!

Fem vita presenter till vitvinsälskaren!

Dela

Vill du ha tips på fem vita viner som passar bra att ge bort i present? Här några prisvärda juveler från bland annat klassiska Chablis till supertrendiga Etna. Kompotten bjuder på allt från nobla druvorna riesling och chardonnay till spännande carricante, verdejo och chenin blanc. Alla stiltypiska och magiska matviner. Vinerna är redo att avnjutas på stört men kan lika gärna läggas på lut innan de tar slut. Nu kan du säkert hitta något som kan passa! Men varför inte slå till och slå in alla fem i en vacker korg fylld med goda tillbehör. En present som heter duga och kommer säkert att bli mycket uppskattad av vitvinsälskaren!

en flaska rueda med en ost och ett glas

Marqués de Riscal Finca Montico 2019

Gjord på 100% verdejo från en gammal vingård i Montico i Rueda. Jordmånen är mager och stenig, och i kombination med de gamla vinstockarna ger detta en avkastning på endast 35 hl/ha.En Rueda utöver det vanliga – med koncentrerade och eleganta druvaromer, nötighet från lagringen på jästfällningen och med lång, komplex eftersmak. Allt balanserat av en matig syra.

Marques de Riscal Finca Montico har en ljusgul färg. Doften är stor, frisk och fruktig, med inslag av persika, lindblom och fänkål. Smaken är frisk, kryddig och nyanserad, med en fin nötighet som balanserar den friska frukten med inslag av persika och krusbär.

en grön knapp med läs mer och pris
en flaska vitt vin från sicilien

Mandrarossa Sentiero delle Gerle Etna Bianco DOC 2019

Vulkaniska viner är trendiga, inte minst de sicilianska Etnavinerna. Carricante mognar sent och kännetecknas av en hög syra, rika mineraler och friskhet. Färgen är halmgul och lätt gyllene. Doften angenäma toner av gula frukter, vita blommor och fläder. Smaken fyllig och smakrik med friska mineraler och lätt citrus och eftersmaken välbalanserad med harmonisk syra.

Sentiero delle Gerle Etna Bianco DOC är ett förträffligt fiskvin, utmärkt till alla sorters skaldjur, men också till mildare ostar, fågel och asiatiska rätter. Vinet är färdigt att drickas och bör serveras väl kylt, 10–12 °C.

en grön knapp med läs mer och pris
en flaska grand cru från alsace

Turckheim Brand Riesling Grand Cru 2017

Brand Riesling är ett stiltypiskt och kraftfullt Alsacevin där citrus, grapefrukt och ananas dominerar i doften. Vinet är behagligt, torrt i sin textur och smaken nästan jordig med inslag av tobak, fläder och frisk melon. Syran är tydlig med en livgivande friskhet. Enligt odlarna själva ger Grand Cru Brand ett av de mer välbalanserade rieslingvinerna.

Den torra stilen med den låga restsötman gör vinet till ett utpräglat fisk- och skaldjursvin, det går också mycket bra tillsamman med lättare kött som kyckling och charkuterier. I Alsace är också bättre rieslingviner ett vanligt sällskap till regionens ostar. Rekommenderad serveringstemperatur 10-12°C.

en grön knapp med läs mer och pris
en flaska cartology från sydafrika

Alheit Vineyards Cartology 2019

Komplex, kryddig och elegant doft av mogen frukt. Inslag av citrus, honung och mycket väl balanserad fatkaraktär. Torr och fyllig smak av mogen frukt, inslag av exotiska frukter, fat, honung, citrus och en liten örtighet. Lång eftersmak.

Det är ett storslaget och smakrikt vin som klarar många rätter. Inte minst fågel, som kyckling, anka, gåslever och vildand. Det har också förmågan att lyfta smakrika fiskrätter och skaldjur. Vinet är färdigt att drickas, men utvecklas under flera års lagring. Bör serveras svalt, runt 10 – 12 grader.

en grön knapp med läs mer och pris
en flaska chablis på ett bord

Albert Bichot Chablis Domaine Long-Depaquit 2020

Château Long-Depaquit ligger i själva hjärtat av byn Chablis. Slottet stod färdigt 1629 och har sedan dess ägts av familjerna Long, Depaquit och slutligen Bichot, som köpte egendomen 1968. Château Long-Depaquits har en vingårdsareal på totalt 65 hektar varav tio procent är grand cru lägen som i sig är mycket unikt för Chablis. Familjen Bichot har ett hållbart synsätt på vinodling, från odling till vinifiering och fatlagring används med måtta för att bäst bevara vinernas ursprung.

Druvsorten för chablis är chardonnay, som i chablis ger rena, friska medelfylliga viner. Aromerna brukar domineras av citrus, grönt äpple och persika. Inslaget av mineralkaraktär i eftersmaken är alltid tydligt i bra chablis. Gott till lax i ugn med ört och citrontäcke, fetaostkräm och zucchinisallad eller varför inte klassiska How to Bourgogne a Torsk! Rekommenderad serveringstemperatur 8–10°C.

en grön knapp med läs mer och pris

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close