julias balkong verona
Restips

Fem sevärdheter i Verona

Dela

Kategorier

Julias Balkong

Det finns ingen balkong i världen som är lika berömd som den på Via Capello 23 i Verona. Här stod en gång Shakespeares Julia och ropade i vanmakt ”Romeo, min Romeo var är du”? Balkongen har blivit en vallfärdsplats för förälskade par. Här ska man såklart fria till sin tilltänkta, låta sig fotograferas, låsa fast ett hänglås på grinden, eller trotsa förbudet och fästa en kärlekshälsning på väggen. Är man trots detta inte säker på evig lycka och tur i kärlek återstår bara att vidröra Juliastatyns högra bröst. Sedan är allt klappat och klart. Man kan också posta ett kärleksbrev via Juliet Club i någon av de röda brevlådorna, eller varför inte e-posta sin mest glödande passion och vinna ”Dear Juliet Prize”. På Via Luigi da Porto nr 5 kan man besöka Julias grav, Romeos hus finns på Arche Scaligere 4 och det olycksaliga parets bröllopskyrka Basilica di San Zeno är en arkitektonisk pärla i sig. Tack vare Shakespeare har Verona blivit kärleksstaden framför andra. Det dödligt glödande passionsdramat uruppfördes 1597 och det sägs att det fortfarande spelas någonstans på jorden varje sekund. Mer cyniskt sinnade Veronaresenärer kan måhända påpeka att Julias balkong byggdes först på 1930-talet och att varken Romeo eller Julia någonsin har existerat, men det bryr sig sällan nyförälskade par om.

Verona Arena

Arena di Verona är en magnifik romersk amfiteater som uppfördes under det första århundradet efter Kristus då Verona var en romersk utpost där den öst-västliga slättvägen korsade nord-sydpassagen upp mot Brennerpasset i Alperna. Arenan är en magnifik teater och en av världens största i sitt slag. Den räknas till ett av den romerska erans viktigaste byggnadsverk. En jordbävning år 1117 förstörde stora delar av Arena di Verona, endast fyra valvbågar klarade sig. Arenan har varit skådeplats för cirkusföreställningar, teater och inte minst för blodiga gladiatorspel där djur och människor slaktades till lystnad och jubel från 30 000 besökare. Ordet Arena betyder för övrigt sand, vilket kommer från att sanden som ursprungligen täckte marken så förträffligt absorberade blod. I dag är Arena di Verona dramatisk på ett annat sätt. Arenan används för allt ifrån stora rockkonserter till teater och events, men framförallt för Opera. Arena di Verona är en av världens mest berömda operascener. Sommartid spelas de italienska operaverken varje kväll. Att uppträda på Arena di Verona är mycket ärofyllt och världsstjärnor avlöser varandra i praktrollerna. Ska man se opera någonstans i världen så är Arena di Verona en oförglömlig upplevelse. Akustiken är så magnifik att elektronik installerades först 2011.

Lamberti – ”The Tower of Love”

Bara en kort promenad från Julias berömda balkong i Veronas gamla stad vid rådhuset vid Piazza del Erbe reser sig det 84 meter höga Lamberti-tornet. För den som vill uppleva en makalös utsikt över kärleksstaden är det mer än 800 år gamla tornet omistligt. Från paviljongen under de fyra klockorna breder staden och dess omgivningar ut sig i ett magnifikt panorama. Härifrån höll man ett vakande öga mot angrepp och bränder. Tornet började byggas 1172 av den mäktiga men mystiska familjen Lamberti, om vilken mycket lite är känt i historiska skrifter. Sedan dess har tornet byggts till och byggts om åtskilliga gånger. Höga tornbyggnader var i gångna tider en statussymbol för rika familjer och flera av världens mest berömda medeltids- och renässanstorn finns i Italien. Översta delen av klocktornet är byggd av Valpolicellamarmor och tornet har stått stadigt trots jordbävningar genom seklen. 1403 förstördes den översta delen av ett blixtnedslag och renoveringen tog 16 år. Då höjdes också tornet ytterligare. Av Lambertitornets fyra klockor kallas den största Rengo: den användes för att kalla samman stadsrådet och för att larma för fara. Sedan 1972 är tornet öppet för allmänheten och för den som till äventyrs inte mäktar med trapporna finns numera en hiss.

Piazza Bra – Veronas hjärta

Strax innanför Veronas stadsportar breder Piazza Bra ut sig. Det är Veronas och ett av Italiens största torg. Torget omfamnar alla besökare med sin italienska charm och hälsar välkommen till stadens vardagsliv med sina berömda sevärdheter. Piazza Bra ramas in av restauranger och barer och citylivet pågår dag som natt.

För många turister börjar Verona just här på denna urgamla mötesplats. Torgets mest storslagna byggnad är Arena di Verona. Här finns också Palazzo della Gran Guardia där stadens väktare en gång huserade. Längs ena sidan går Liston, en bred trottoar av Valpolicellamarmor. Liston är omskriven av mängder med författare, bland annat Goethe. Här kopplar cityfolket av med kaffe och aperitifer före och efter jobb och vid lunch dukas lokala viner, risottos och gräddiga pastor fram. Just risotto med salami är en av Veronas signaturrätter. För den som är shoppingsugen är det inte långt till Via Mazzina, där exklusiva modebutiker väntar för den som vill sätta extra fin (och dyr) klang på sitt Veronabesök.

Vinets Verona

Till Verona reser man för att uppleva det genuina Italien, för att se en av de vackrare romerska städerna och för att få ett kärleksrus i en av de mest romantiska städerna i världen. Men det går inte komma hit utan att uppleva vinet. Verona är vinets huvudstad i norr. Det märks inte minst när man flyger in till Veronas flygplats och ser alla vingårdar som breder ut sig på sluttningarna. Här är det inte långt till Valpolicellas många vinhus, till Bardolini, Soave, Lugana, Gambillara och Proseccolandet i nordöst. Veneto är ett mångfacetterat vinlandskap och många fler viner än Amarone har bidragit till det världsrykte regionen har idag. För den som vill uppleva Venetos viner arrangeras många utflykter med buss, bil, elcykel och till och med häst. Provningar och vinturer erbjuds av många arrangörer och innefattar allt från kortare endagsutflykter till vinvandringar och boenden på lantliga gårdar. För den som stannar kvar i staden kan vinupplevelserna avlösa varandra. Här finns mängder med vinbarer och några av dem, som prisbelönta Antica Bottega del Vino på Via Scudo di Francia, 3 ståtar med en av Italiens bästa vinlistor.

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close