Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Vin sägs vara människans äldsta kulturdryck. Vin lär ha odlats i minst 5 000 år och spelar en mycket viktig roll i allt från världsreligioner till kulturer som kommit och gått.
Vin odlas över nästan hela världen. Det är i stort sett bara i alltför kalla, eller alltför varma länder, som vindruvor av stamarten Vitis vinifiera, inte kan växa. Vinet härstammar från Centralasien, men det är från länderna runt västra Medelhavet som kunskapen att odla vin spritt sig över världen. Frankrike, Italien och Spanien är vinvärldens epicentrum och det nav kring vilket mycket av världens vinproduktion kretsar. Dessa länder brukar kallas ”den klassiska” eller ”den gamla vinvärlden”. Härifrån har vinrankor etablerats i alla världsdelar.
I dag odlas vin kommersiellt i över 100 länder, men i princip kan man dra en nordlig i ett band mellan mellersta Tyskland och Sicilien, medan det på södra halvklotet odlas viner i stort sett överallt där hettan inte för hög och torrperioderna för långa.
Från ursprungliga Vitis vinifiera har mängder med arter och kloner ympats fram. Det som gör vindruvan speciell är att den i hög grad anpassar sig till sin växtplats och låter sig påverkas av klimat, jordmåner, odlingsmetoder, med mera. Det gör att viner kan skilja sig avsevärt trots att druvorna är desamma. Odlingsläget är i hög grad avgörande. Vissa områden har visat sig optimala för vissa druvsorter. Som exempelvis pinot noir i Bourgogne, cabernet sauvignon i Bordeaux, malbec i Argentina och zinfandel i Kalifornien. I väldigt varma länder, som exempelvis Sicilien och i spanska inlandet trivs värmetåliga druvor, vars rötter måste leta sig flera tiotals meter ner i de kruttorra jordarna för att finna näring och vatten. På många håll måste odlingarna konstbevattnas. Andra druvor trivs i svalare lägen och odlas på skuggigare platser eller på högre höjder där temperaturen är lägre. Men även i det lilla låter druvorna sig påverkas. Hur de binds upp i olika typer av pergolor, hur och när de skördas och hur vädret under växtsäsongen varit i just den specifika vingården har betydelse för vinets karaktär. Såväl det lilla mikroklimatet som de stora årstidsväxlingarna skapar olika förutsättningar för varje odlingssäsong. Vingårdar som ligger nästgårds och odlar samma druvor kan utveckla helt olika viner. Närheten till vatten är viktigt och många av världens stora vinområden ligger därför i dalgångar där berömda vinfloder som Rhén, Rhône och Loire letar sig fram.
Världens vinområden präglas i hög grad av det franska begreppet terroir, det vill säga de förutsättningar som finns just i den regionen och på den plats där druvorna odlas. Inte sällan är vinernas unika smaker beroende av traditioner som är flera sekler gamla, av nedärvda kunskaper hos varje enskild vinbonde – och inte minst av naturens egna hemligheter.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.