Kategori: Vindistrikt
vingård utmed en flod i södra frankrike

Vindistrikt

Vin sägs vara människans äldsta kulturdryck. Vin lär ha odlats i minst 5 000 år och spelar en mycket viktig roll i allt från världsreligioner till kulturer som kommit och gått.

Vin odlas över nästan hela världen. Det är i stort sett bara i alltför kalla, eller alltför varma länder, som vindruvor av stamarten Vitis vinifiera, inte kan växa. Vinet härstammar från Centralasien, men det är från länderna runt västra Medelhavet som kunskapen att odla vin spritt sig över världen. Frankrike, Italien och Spanien är vinvärldens epicentrum och det nav kring vilket mycket av världens vinproduktion kretsar. Dessa länder brukar kallas ”den klassiska” eller ”den gamla vinvärlden”. Härifrån har vinrankor etablerats i alla världsdelar.

I dag odlas vin kommersiellt i över 100 länder, men i princip kan man dra en nordlig i ett band mellan mellersta Tyskland och Sicilien, medan det på södra halvklotet odlas viner i stort sett överallt där hettan inte för hög och torrperioderna för långa.

Från ursprungliga Vitis vinifiera har mängder med arter och kloner ympats fram. Det som gör vindruvan speciell är att den i hög grad anpassar sig till sin växtplats och låter sig påverkas av klimat, jordmåner, odlingsmetoder, med mera. Det gör att viner kan skilja sig avsevärt trots att druvorna är desamma. Odlingsläget är i hög grad avgörande. Vissa områden har visat sig optimala för vissa druvsorter. Som exempelvis pinot noir i Bourgogne, cabernet sauvignon i Bordeaux, malbec i Argentina och zinfandel i Kalifornien. I väldigt varma länder, som exempelvis Sicilien och i spanska inlandet trivs värmetåliga druvor, vars rötter måste leta sig flera tiotals meter ner i de kruttorra jordarna för att finna näring och vatten. På många håll måste odlingarna konstbevattnas. Andra druvor trivs i svalare lägen och odlas på skuggigare platser eller på högre höjder där temperaturen är lägre. Men även i det lilla låter druvorna sig påverkas. Hur de binds upp i olika typer av pergolor, hur och när de skördas och hur vädret under växtsäsongen varit i just den specifika vingården har betydelse för vinets karaktär. Såväl det lilla mikroklimatet som de stora årstidsväxlingarna skapar olika förutsättningar för varje odlingssäsong. Vingårdar som ligger nästgårds och odlar samma druvor kan utveckla helt olika viner. Närheten till vatten är viktigt och många av världens stora vinområden ligger därför i dalgångar där berömda vinfloder som Rhén, Rhône och Loire letar sig fram.

Världens vinområden präglas i hög grad av det franska begreppet terroir, det vill säga de förutsättningar som finns just i den regionen och på den plats där druvorna odlas. Inte sällan är vinernas unika smaker beroende av traditioner som är flera sekler gamla, av nedärvda kunskaper hos varje enskild vinbonde – och inte minst av naturens egna hemligheter.

Läs mer
en flod dourodalen med portvinsodlingar
Dryckesskola

Lär dig allt om Portvin

vy över moseldalen och floden med vindistrikt
Dryckesskola

Svindlande vackra Mosel

Etna vulkanen på Sicilien med vingårdar
Dryckesskola

Etna – Italiens mest aktiva vulkan – och vinodling

Piemonte-vin - vingård i piemonte med ett träd i vinterlandskap
Dryckesskola

Piemonte – vinet vid bergets fot

vingård i spanien
Dryckesskola

Rueda – från traditionella rödviner till moderna vitviner

vingård i ribera del duera med Castle of Penafiel
Vindistrikt

Ribera del Duero – det unga vindistriktet med de gamla traditionerna

vingård i chile - casablanca
Dryckesskola

Casablanca – vindistriktet som föddes på 80-talet

vingård i Setúbal portugal
Dryckesskola

Setúbal – halvön med Portugals guld – moscatel

bergen i abruzzo
Vindistrikt

Abruzzo – landet bortom bergen

vingård i yecla i södra spanien
Dryckesskola

Yecla – ett av Spaniens minsta vindistrikt

vingård i castilla y leon med slott och vinstockar
Vindistrikt

Castilla Y Leon – bergsplatån med 14 vindistrikt

Vingård i Côte d'or i bourgogne frankrikee
Vindistrikt

Côte d’Or – den gyllene sluttningen

vingård i chablis la moutonne
Dryckesskola

Chablis – världens mest kopierade vin

tio pepe neonskylt
Vindistrikt

Sherryskolan

en karta över loires vindistrikt
Vindistrikt

Loire – slottens och vinernas dal

hospices de bourgogne
Vindistrikt

Bourgogne – allt du behöver veta

trädlåda bordeaux vin
Vindistrikt

Bordeaux – vinvärldens epicentrum

rhone_vingard_dal_flod
Vindistrikt

Rhône – från Vienne till Avignon – allt om vindistriktet

karta champagne kork
Vindistrikt

Champagne – allt om gudarnas dryck

Soave – Venetos vita drottning
Vindistrikt

Soave – Venetos vita drottning

nigab valpolicella veneto
Vindistrikt

Valpolicella – Venetos viners hjärta

från vinskörd av amaronedruvor som skall bli amarone
Dryckesskola

Amarone – drottningvinet från Valpolicella

Bourgogne nigab vingård vin
Vindistrikt

Bourgogne – nyansfulla viner

champagne nigab källare flaskor
Om mousserande vin

Champagne – bortom bubblorna

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close