Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Caroline Frey virvlade in i den franska vinvärlden 2004. Hon blev snabbt en representant för en ny generations vinmakare som vitaliserade och förändrade vinproduktionen. Som ung kvinna, med enastående och drivande egenskaper, fick hon den tannintyngda och gubbiga vinbranschen att muttra högljutt. Med vassa klackar (hon beskriver sig själv som en fashionista) slog hon sig in i och tog plats i den manliga bastionen.
– Det var inte alltid lätt att vara ung kvinna i en så cementerad och manlig bransch, men jag har alltid vetat vad jag vill. Jag är envis och snart fick gubbarna acceptera att jag visste vad jag talade om, säger hon.
Caroline Frey är en av de verkligt stora och mest respekterade oenologerna i den franska vinindustrin. Hon föddes i Champagne 1978 där hennes vagga bokstavligt stod i vingården. Hennes första minnen var just doften av druvmust och jäst. Men att hon skulle välja att gå i sina schweiziska föräldrars stövelspår i vingårdarna var långt ifrån självklart. Caroline hade stora nationella och internationella framgångar som landslagsryttare inom hästsporten. Hon hade dessutom möjligheten att arbeta som konsertpianist och en tid satsade hon på multisport med särskild passion för att springa maraton i bergen. Men vinet fanns i hennes DNA och hon sögs tillbaka till världen hon föddes i.
2003 tog hon examen som kursetta i oenologi vid Universitet i Bordeaux. Året därpå blev hon ansvarig vinmakare vid familjens Cru-klassade Château La Lagune. Förutom Château La Lagune äger Freys också Paul Jaboulet Aîné i Rhônedalen, och stora delar av Champagne Billecart-Salmon in Mareuil-sur-Aÿ. Dessutom förvärvade man Chateau de Corton-Andre in Bourgogne.
Tillsammans med sin tidigare professor och mentor från universitetet Denis Dubourdieu, känd som vinvärldens främsta vetenskapsman, har hon förnyat och utvecklat vinodlingen i Bordeaux. Caroline Frey var bland annat den första i distriktet som satsade på biodynamisk vinodling och hon utmanande vedertagna principer genom att förändra synen på eklagring.
2006 köpte Familjen Frey anrika Paul Jaboulet och därmed några av de absoluta topplägena i Rhônedalen. Caroline tog omedelbart itu med en uppgradering av både teknik och utrustning. Hon ställde om odlingarna i ekologisk riktning och investerade i nya större och modernare anläggningar. Bland annat i ett nytt kall-lager, optisk sortering och lagerhus för ekfat. Efter några årgångar som präglades av ”växtvärk” producerar Jaboulet nu storslagna viner som räknas till Rhônedalens – och därmed några av världens – främsta viner.
Caroline Frey är djupt involverad i familjens tre vingårdar och hon tar en mycket aktiv roll i odlingen och vinifieringen som hon så långt som möjligt driver i samklang med naturen efter ekologiska principer. Hon menar att det är i vingården hon hör hemma, där kan hon vara med vinet, lyssna på det och lära sig av det.
”My wines always tells a story” – Caroline Frey
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.