glendronach nigab
Whisky

Glendronach – världens bästa whisky för andra året i rad

Dela

Kategorier

När Maltwhisky-VM nyligen avgjordes på anrika Hasselbacken på Djurgården i Stockholm stod en 12-årig Glendronach som segrare. Det lilla kaxiga högskotska destilleriet satte därmed en lång rad hyllade storstjärnor på plats och visade var medaljskåpet ska stå – för andra gången.

Maltwhisky-VM är en årlig tävling där ett stort antal whiskymärken ställs mot varandra under whiskyförfattaren Henrik Aflodals och Whiskyspots ledning. Juryn består av svenska whiskyklubbar från Örnsköldsvik i norr till Landskrona i söder. Tävlingen avgörs under sammanlagt 32 kval- och delfinalprovningar. I år deltog 148 whiskymärken från 121 destillerier. Totalt har 2 000 whiskyentusiaster medverkat i ”domarpanelen”. Det gör Maltwhisky-VM till en av världens största whiskytävlingar där det är engagerade och kunniga whiskyentusiaster som avgör hur medaljerna ska fördelas. Tävlingarna genomförs helt blint och deltagarna har ingen aning om vilka sorter de röstar fram som sina vinnare.

– Att två år i rad vinna den tyngsta och mest prestigefyllda klassen för sherrylagrad whisky är vi mycket stolta över, men vi hade stora förhoppningar om att GlenDronach skulle klara sig bra även i år. Det är en makalöst bra whisky, i ett väldigt bra prisläge dessutom, säger Nigabs Hugo Simberg.

Glendronach 12 Yo en söt och blommig fruktskål där vin och whisky förenas i en mjuk, lite oljig och mycket välbalanserad smakupplevelse. I doften finns färska frukter, aprikos, nektariner och persika. Smaken har en klassisk sherrystil, med russin, färska fikon, mandel, höstäpplen och rostad ek. Där finns också vanilj och en lätt maltighet som klingar av i en balanserad eftersmak där söta körsbär möter en liten elegant torvighet.

Kort om Glendronch

Glendronach ligger mycket vackert vid Dronach Burn i östra Högländerna. Destilleriet närmar sig sin 200-årsdag och är ett av Skottlands äldsta. Glendronach drevs länge enligt närmast museala metoder. Till exempel brann öppna koleldar under pannorna ända till 2005. Glendronach stängdes i början av 2000-talet och whiskyvärlden sörjde. Men 2008 dök ägarbolaget bakom Benriach upp och satte ny fart på pannorna. De nya ägarna renodlade destilleriets sherrystil och gjorde det känt som Skottlands främsta ”sherryhus”. 2016 såldes Glendronach till Brown Forman.

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close