alaryk öl en flaska blanche

Alaryk Blanche

Alaryks Blanche är ett grumligt lite dimbeslöjat gyllene öl, med lätt kolsyra och fyllig skumkrona. I doften kommer banan, päron och kryddnejlika. Smaken är mjuk, balanserad, mycket fruktig med passionsfrukt, banan, malt och kryddiga toner.

Alaryk Blanche är ett utmärkt matöl, särskilt till asiatiska rätter med heta kryddor. Det passar också bra till skaldjur som kräftor och ostron. I Frankrike dricker man det gärna till smakrika ostar och sötsyrliga rätter.

Alaryk Blanche är ett ljust, opastöriserat och överjäst veteöl gjort av ekologiskt vete och pilsnermalt. Det har inspirerats av bayerska veteöl och är framtaget för att vara ett smakrikt och fylligt matöl.

Inget land är lika känt för sin gastronomi som Frankrike. Vart man än kommer är närheten till livets goda påtaglig. Men det är inte bara mat och vin det handlar om. På senare år har en lång rad småbryggerier vuxit fram som tillverkar öl med samma omsorg som de mest ambitiösa vinmakarna. Alaryk, i Languedoc strax utanför Beziers vid Medelhavskusten, är ett av de mest imponerande bryggerierna. Där bryggs bland annat det prisbelönta och hyllade veteölet Alaryk Blanche.

Languedoc i södra Frankrike gränsar mot Spanien och Medelhavet. I Languedoc finns fler än dubbelt så många vingårdar som i Bordeaux och man producerar mer än en tredjedel av Frankrikes viner. Beziers ligger i det franska kökets kornbod, Inte långt från Baskien, Marseille och Barcelona. Inte någonstans i Europa är mat en så stor del av folksjälen och Michelinkrogarna ligger som på ett pärlband längs kusten. Det är från detta som Alaryk har hämtat sin inspiration, från vinet, gastronomin och det genuina franska lantköket.

Alaryk görs av ölentusiaster för ölkonnässörer. Ambitionen är att göra ett gourmetöl som präglas av fransk terroir och tradition. Alla Alaryks öl är 100 % ekologiska, fria från varje form av tillsatser och framställs helt koldioxidneutralt. Ett mer ekologiskt och kilmatsmart går inte att brygga.

Fakta

Ekologisk: Ja
Ursprung: Frankrike Languedoc
Alkoholhalt: 4,5 %
Beska: 9 IBU
Färg: 7 på EBC-skalan
Malt: Organisk pilsnermalt och vete
Humle: Calista

 

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

ett glas med öl och flaska alaryk

Inspiration

en tonfiskmacka med ett glas öl

Halstrad tonfisk på surdegsbröd med fänkål och tigermajjo

flaska med honung och mackor

Chèvre et figues – getost och fikonmacka

Grillad avokado med tonfisk, soja, sesammajonnäs, stenbitsrom och shisokrasse

Grillad avokado med tonfisk, soja, sesammajonnäs, stenbitsrom och shisokrasse

Råraka med havskräfta och brynt smörsmetana

Råraka med havskräfta och brynt smörsmetana

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close