ett quiz om påsk
Quiz

Påskquiz – vad kan du om vårens högtid?

Dela

Vad kan du om påsken och dess traditioner. Det är som vanligt en salig blandning av religion och marknadskrafter som ger oss våra traditioner. Vad kan du? Har du koll på påsken?

påsk tulpaner
Fråga 01

Att påsken är gul vet vi alla, men varför är det så?

Nästa fråga
ett glas med påskmust
Fråga 02

Påskmust är som bekant julmust med annan etikett. I Sverige älskar vi vår must och pimplar i oss 70 miljoner liter årligen. Harry Roberts hemliga recept är lika hemligt som telefonnumret till Påven. När utvecklade Harry Roberts julmusten hemma i Örebro?

Nästa fråga
gult bord med kaffekopp
Fråga 03

När påsken ska firas bestämdes på kyrkomötet i Nicaea redan år 325. Det gäller att hålla redan på solkalendern om man ska veta när det är dags för påskharen att komma. När firas den hoppande påsken egentligen?

Nästa fråga
jesus på påsken
Fråga 04

Kristna och katoliker firar påsk till minne av Jesus uppståndelse. Judarna firar också påsk, men varför då?

Nästa fråga
påsk godis
Fråga 05

Till påsken fyller vi våra påskägg med godis i enorma mängder. Runt 7 000 ton brukar vi tugga i oss. Men hur mycket pengar spenderade hushållen på choklad, marsipankycklingar och sega råttor år 2018?

Nästa fråga
färgglada ägg till påsk
Fråga 06

Svenskarnas förtjusning i vad som är viktigast på påskbordet brukar undersökas av flera institut. Ägg och sill toppar alltid, men vad brukar hamna på tredje plats i underökningarna?

Nästa fråga
gudinna till påsk
Fråga 07

Vad heter den fruktbarhetsgudinna som gett påsken dess engelska och tyska namn?

Nästa fråga
massor av ägg i en skål
Fråga 08

I Sverige är vi förtjusta i ägg. Men två länder sopar banan med oss och är ännu större äggätare, vilka länder?

Nästa fråga
några påskharar
Fråga 09

Påskharen är en kul kompis som gömmer godisägg i våra trädgårdar. Men var kommer den traditionen ifrån?

Nästa fråga
en björkskog till påsk
Fråga 10

Att pynta med påskris är en gammal fin tradition i de svenska hushållen, men varför började man att ta in björkris till påsk?

Nästa fråga
en lapp med onsdag
Fråga 11

Långfredagen och skärtorsdagen känner vi till, men vad heter egentligen onsdagen före skärtorsdagen?

Nästa fråga
ägg toddy fyra glas
Fråga 12

En klassisk äggtoddy passar perfekt till påsk, en varm äggtoddy har mycket gamla anor. Varifrån kom traditionen att vispa socker och äggulor pösigt och fylla upp med varm mjölk och rom eller whisky?

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close