Kategori: Bakverk
Cointreau-doppad mandelkaka smaksatt med fänkål, vispad crème fraiche och syltade apelsinskal

Bakverk

Sverige är småkakornas förlovade land. Många av oss har vuxit upp med mor och mormödrar som gärna bullade upp med sju sorters kakor till kaffet. I dag är småkakan åter trendig och har letat sig in i finkrogarnas mest prestigefulla menyer. Bakverk av alla slag är hetare än någonsin. En kaka till kaffet har blivit gastronomisk finkultur, men nu börjar också en kaka till vinet vara minst lika trendigt.

Sverige är en kaffedrickande småkaksnation. För många är vin till mazarinen eller chokladbiskvierna lika otänkbart som läsk till ostron. Men på kontinenten har man länge njutit sina macarons och madeleinekakor till ett glas vin. Egentligen är det väl bara gräddiga tårtor och bakelser som kan vara svåra att matcha med vin. Vi behöver inte gå många decennier tillbaka förrän mormor alltid ställde fram en flaska sherry på kafferepet. Sött vill ha sött är en tumregel som ofta fördjupar det goda. Söta vita dessertviner som sauternes, tokajer och muscatviner från olika håll i världen kan vara helt ljuvliga till kaffebordets läckerheter. Även mousserande söta italienska viner, som till exempel Asti Cinzano, kan vara ett ytterst smakfullt sällskap till bakverken. Kakor och godsaker med mandel är klockrena till de vita dessertvinerna, en mazarin eller en sockerkaka gjord på mandelmjöl och ett glas eiswein därtill kan tysta vilket kaffebord som helst. Till kakor och bakverk där nötter är framträdande är madeira, portvin och söt sherry ofta perfekta tillbehör. Hela spektrat av chokladsmaker gifter sig också på ett fantastiskt sätt till dessa röda dessertviner. Vi ska inte heller glömma champagne, som förmodligen är det enda vin som kan serveras genomgående från förrätt till dessert och efterföljande kaffebord. Välj i så fall gärna en champagne med högre sötma, som till exempel en extra dry eller sec.

 

 

Läs mer
waldorfsallad med äppel bröd
Bakverk

Waldorfsallad med äppelbröd

kanelbulle med Linn Utbult
Bakverk

Whiskeybulle – en klassisk kanelbulle med smak av whiskey

Gorgonzolacheesecake med pepparkakor
Bakverk

Gorgonzolacheesecake med pepparkakor

Pralin med saltkolatryffel smaksatt med Cointreau
Bakverk

Pralin med saltkolatryffel smaksatt med Cointreau

Cointreau-doppad mandelkaka smaksatt med fänkål, vispad crème fraiche och syltade apelsinskal
Bakverk

Mandelkaka indränkt i Cointreau med crème fraiche och syltade apelsinskal

Mudcake med Cointreau-ganache, hallon och pistage
Bakverk

Mudcake med Cointreau-ganache, hallon och pistage

Soda bröd tullamore Dew
Bakverk

Sebastiens sodabröd med brynt Tullamore-smör

dessert recept choklad fondant med ett glas och vin
Bakverk

Chokladfondant

en semla med en whiskyflaska på bord
Bakverk

Alexander Sjögrens hetvägg

en tårta med campari
Bakverk

Saftig och söt citronkaka med inslag av ingefära och Campari

jordgubbs tartlett
Bakverk

Crostata di fragole

en äppelpaj i form med äpplen
Bakverk

Torta rustica di mele al limone. Äppel och citronkaka

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close