dessert recept choklad fondant med ett glas och vin

Chokladfondant

Betyg (04 röster)

Måltid
Efterrätt
Antal
6
Tillagningstid
45 minuter

Beskrivning

En klassisk chokladdessert. Försvinnande god. En klassisk chokladdessert och försvinnande god. Känslan när man sätter skeden i en perfekt bakad chokladfondant och den krämiga chokladen sakta flyter ut är svår att överträffa. Ingen av dina gäster kommer att bli besviken! Den rika sötman i vinet matchar desserten perfekt.

Vid bakning är det bra att ha en pålitlig ugn. Hetta upp ugnen till 80 grader, ställ in en skål med vatten med en ugnstermometer i. Kolla av att temperaturen stämmer och är konstant i 30 minuter. Då vet du om din ugn är pålitlig.

Av Smak i Bild: Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 200 g mörk choklad gärna 70%
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 2 krm salt
  • Recepter är för 6 st formar á 1,5 dl.

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull på medeltemperatur, lyft av kastrullen från plattan och rör ner chokladen så att den smälter.
  2. Värm ugnen till 225 grader.
  3. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver ordentligt i en bunke tills det är fritt från klumpar.
  4. Vispa socker och ägg i en separat bunke.
  5. När den smälta chokladen svalnat till fingervarm, vispas den samman med ägg och socker.
  6. Vispa i de torra ingredienserna.
  7. Smöra små ugnsfasta formar, pudra formarna lätt med mjöl så att fondanten lättare lossnar.
  8. Fondanten ska vara bakad på utsidan och krämig i mitten. Ca 225 grader i 8-13 minuter, allt beroende på din ugns förmåga.
  9. Låt den färdigbakade fondanten stå ett par minuter innan du klappar den ur formen.

Rekommenderad dryck

rött sött vin en flaska

Castaño Dulce Monastrell 2016 (Sp)

Castaño Dulce Monastrell är ett djupt rött och mycket smakrikt vin med fruktig och kraftfull arom. Tydliga inslag av...
Pris: 149:- (50 cl)
Moscatel de Setúbal 2016

Moscatel de Setúbal 2019 (Po)

Stor, intensiv och aromatisk doft med inslag av aprikos och torkad frukt. Söt, fyllig och balanserad smak med...
Pris: 119:- (75 cl)
Rémy Martin VSOP Mature Cask Finish

Rémy Martin VSOP (Fr)

Doften är nötig, med eleganta toner av vanilj, kanderat socker och en lätt blommig ton. Smaken är mjuk med en bärig...
Pris: 589:- (70 cl)
en flaska sherry nectar

Nectar Pedro Ximenez (Je)

Pedro ximenez, döpt efter druvan med samma namn, är den sötaste och kraftigaste av sherry-typerna. Gjord på druvor...
Pris: 94:- (37,5 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

Chokladmousse med salt karamell & hasselnötter
Dessert

Chokladmousse med salt, karamell & hasselnötter

Vaniljpannacotta med limemarinerade jordgubbar
Dessert

Vaniljpannacotta med limemarinerade jordgubbar

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close