Mudcake med Cointreau-ganache, hallon och pistage

Mudcake med Cointreau-ganache, hallon och pistage

Antal
20
Tillagningstid
1 timma

Beskrivning

Alkohol i matlagning är inget nytt, men utöver att blanda vin i en sås är det nog många som skulle klassa sig som nybörjare på området. Ett än mer outforskat territorium för de flesta är alkohol i bakning. Passar överhuvudtaget – exempelvis sprit – i söta bakverk?

Det tycker Annie Hesselstad, chefskonditor på kulturcentret Artipelag i Gustavsberg utanför Stockholm, som har tagit fram recept på bakverk som innehåller apelsinlikören Cointreau.

Ingredienser

  • Till ca 20 st:

Chokladkaka

  • 210 g rumstempererat smör
  • 210 g socker
  • 100 g kakao
  • 85 g ljus sirap
  • 8 g salt
  • 4 ägg
  • 115 g vetemjöl

Cointreau-ganache

  • 200 g grädde
  • 40 g apelsinjuice
  • zest från 1 st apelsin
  • 30 g glukos
  • 135 g mörk choklad
  • 90 g ljus choklad
  • 15 g smör
  • 10 g Cointreau

Tillagning

    Chokladkaka

    1. Sätt ugnen på 180 grader. Förbered en form om 20x30 cm och lägg bakplåtspapper i botten
    2. Blanda ihop smör och socker med vinge i köksassisten
    3. Tillsätt kakao, sirap och salt och låt det gå ihop
    4. Tillsätt äggen ett i taget
    5. Vänd i vetemjöl
    6. Bred ut smeten jämt i formen och grädda i ugnen 15-20 min, kakan ska bli matt på ytan och börja släppa lite från kanterna
    7. Ställ direkt in i kyl och låt svalna

    Cointreau-ganache

    1. Koka upp grädde, apelsinjuice, zest och glukos
    2. Sila över chokladen i tre omgångar och rör om med slickepott mellan varje
    3. Mixa ganachen med stavmixer och tillsätt smör och Cointreau
    4. Plasta mot ytan och låt sätta sig över natten i rumstemperatur

    Montering

    1. Skär chokladkakan 8x3 cm.
    2. Spritsa på choklad-ganache
    3. Dekorera med halva pistagenötter och hallon

Rekommenderad dryck

en flaska cointreau likör

Cointreau (Fr)

Cointreau har en markant doft av bittersöta apelsiner. Under den behagliga apelsinsötman ligger en mer robust nästan...
Pris: 329:- (70 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

Chokladmousse med salt karamell & hasselnötter
Dessert

Chokladmousse med salt, karamell & hasselnötter

Vaniljpannacotta med limemarinerade jordgubbar
Dessert

Vaniljpannacotta med limemarinerade jordgubbar

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close