Pralin med saltkolatryffel smaksatt med Cointreau

Pralin med saltkolatryffel smaksatt med Cointreau

Betyg (09 röster)

Kategori
Bakverk
Måltid
Efterrätt
Tillagningstid
1 timma

Beskrivning

Är det dags att våga sig på att göra egna praliner? Varför inte då börja med denna saltkolatryffel smaksatt med Cointreau? För att inte göra det för svårt köper du dina chokladskal i en välsorterad butik eller på nätet. Sedan gör du fyllningen och låter vännerna njuta av din hemgjorda tryffel.

Alkohol i matlagning är inget nytt, men utöver att blanda vin i en sås är det nog många som skulle klassa sig som nybörjare på området. Ett än mer outforskat territorium för de flesta är alkohol i bakning. Passar överhuvudtaget – exempelvis sprit – i söta bakverk?

Det tycker Annie Hesselstad, chefskonditor på kulturcentret Artipelag i Gustavsberg utanför Stockholm, som har tagit fram recept på bakverk som innehåller apelsinlikören Cointreau.

Ingredienser

  • till ca 40 st:
  • 170 g grädde
  • zest från 1 apelsin
  • 95 g socker
  • 20 g vatten
  • 50 g rumstempererat smör
  • 4 g salt
  • 160 g mjölkchoklad
  • 40 g Cointreau
  • pralinskal

Tillagning

  1. Värm upp grädden och apelsinzest i en kastrull
  2. Koka upp socker och vatten i en annan kastrull och koka till gyllenbrun karamell
  3. Slå försiktigt den varma grädden över karamellen och låt koka upp igen
  4. Blanda i rumstempererat smör och salt, låt koka upp igen
  5. Sila över chokladen, mixa med stavmixer och tillsätt Cointreau
  6. Gjut i färdiga pralinskal eller i hemgjorda, rulla/locka med tempererad mjölkchoklad

Rekommenderad dryck

en flaska cointreau likör

Cointreau (Fr)

Cointreau har en markant doft av bittersöta apelsiner. Under den behagliga apelsinsötman ligger en mer robust nästan...
Pris: 329:- (70 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

dessert recept choklad fondant med ett glas och vin
Bakverk

Chokladfondant

en äppelpaj i form med äpplen
Bakverk

Torta rustica di mele al limone. Äppel och citronkaka

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close